Ia citiți CINE este propus ministru al Finanțelor

Dan Vîlceanu, politicianul liberal propus de premierul Florin Cîțu pentru funcția de ministru de Finanțe, l-a lăudat în urmă cu o lună pe colegul său de partid că a introdus în România noțiunea de ”dobândă negativă”, ”ceea ce înseamnă că restituim mai puțin decât am împrumutat”.

Cristian Păun, profesor de economie la ASE București, susține că dobânda nu poate fi niciodată negativă. ”Nici măcar zero cum își dorea filozoful de Marx. Dobânda negativă e ceva artificial care lovește la fundamentul economiei și al liberalismului – acumularea de capital. Cu dobândă negativă, depui banii la bancă la termen și dai din buzunar pentru a face asta. Cine mai acumulează capital în condițiile astea? Cine mai pune deoparte pentru pensie? Vai de noi! Poate încurcă dobânda negativă cu impozitul negativ! Nu mai bine ne ocupăm să „introducem” în România mâna invizibilă? Pentru prima dată!” susține Păun.

În februarie 2020, Florin Cîțu jubila pentru că România se împrumta la dobânzi negative în euro. ”Este o performanţă istorică. Ce înseamnă dobânzi negative? Înseamnă că, dacă ne împrumutăm un leu, trebuie să dăm înapoi 90 de bani. Nu mai aruncăm povara împrumuturilor pe generaţiile viitoare, le dăm înapoi mai puţini bani”, spunea atunci Cîțu. S-ar putea crede că băncile nu mai au nevoie de bani și din prea multă bunăvoință îi dau definitiv României care are un deficit tot mai mare pentru că îi cresc cheltuielile. În Europa, nu au fost negative decât dobânzile oferite de Banca Central Europeană băncilor la facilitatea de depozit. La noi, niciodată nu a fost vreo dobândă negativă, am avut mai tot timpul dobânda de politică monetară pozitivă, dar real negativă, deci stimulativă. Păun spune că piața nu generează niciodată dobânzi negative. ”Faptul că eu printez niște bani și îi dau cu dobândă negativă nu înseamnă că am produs capital. El se produce nu din tiparniță ci din economisire. Când se produce din tiparniță cu dobânda „negativă” vorbim de ceva artificial, în afara teoriei și practicii economice!” a mai spus Păun.

Cîțu a anunțat sâmbătă, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că propunerea sa pentru Ministerul Finanțelor este Dan Vîlceanu. Deputatul PNL este unul dintre prietenii apropiați ai premierului Cîțu, și liderul organizației PNL Gorj.„Am să îi cer domnului preşedinte (al PNL – n.r.) să convoace Biroul Politic Naţional. Am o propunere. Am văzut că domnia sa a făcut deja câteva propuneri în spaţiul public. Am şi eu o propunere – propunerea mea este Dan Vîlceanu pentru Ministerul Finanţelor Publice”, a declarat premierul Florin Cîţu.

Sursa: cotidianul.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *