Holocaustul rosu: 73 de ani de cand Stalin a dispus deportarea elitei romanesti din Basarabia

hr1

În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, de la orele 2.30, a început primului val de deportări din mai multe oraşe din Basarabia şi Bucovina de Nord, organizate de ocupantul sovietic.

Acum 73 de ani a avut loc primul val de deportări din teritoriile româneşti ocupate de Armata Roşie, fiind ridicaţi de comunişiti din casele lor românii care formau elita societăţi acelor vremuri: intelectuali, învăţători, preoţi, angajaţi ai administraţiei româneşti de până în 1940, preoţi şi ţărani înstăriţi. Toţi au fost duşi în condiţii inumane, în vagoane de vite, în gulagurile sovietice, unde cei mai mulţi dintre ei au murit.

Citiți și:  Implicarea lui George Soroș în lovitura de stat de la 1989

În nopatea de 12 spre 13 iunie 1941 au fost ridicate nu mai puţin de 29.839 de persoane, dintre care 5.479 au fost arestate (“membri ai organizaţiilor contrarevoluţionare şi alte elemente antisovietice”) şi 24.360 au fost deportate.

Drumul spre punctele de destinaţie a durat circa două-trei săptămâni. În plină vară apa era raţionalizată iar ca mâncare se oferea peşte sărat. La fiecare oprire a trenului erau descărcate cadavre care erau îngropate la repezeală sau chiar lăsate să putrezească la margine de cale ferată.

În gările de unde au fost transportaţi, cei arestaţi au fost separaţi de familii şi încărcaţi în eşaloane speciale. Ulterior, ajunşi în lagăre, aceştia au fost supuşi unor represiuni dure, mulţi fiind condamnaţi la pedeapsa capitală pentru “activitate antisovietică”.

Citiți și:  Implicarea lui George Soroș în lovitura de stat de la 1989

Un raport din octombrie 1941 arată că în Gulag, la acea dată, “din RSS Moldovenească se află 22.648 de persoane, în colonii din RSS Kazahă (9.954 persoane), RASS Komi (352), regiunile Omsk (6.085 persoane, dispersate în 41 de raioane), Novosibirsk (5.787) şi Krasnoiarsk (470)”. Românii deportaţi din Bucovina au fost incluşi în statistică ca provenind din regiunile din vestul Ucrainei. Sursa: FrontPress.ro

hr2

hr3

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
nicolae calinescu
nicolae calinescu
6 ani in urma cu

Apreciez articolul si toti rominii trebuie sa cunoasca acest adevar. Este foarte important sa se precizeze ca la timpul respectiv toata conducerea rusilor, inclusiv serviciul secret de informatii, care au omorit sute de mii de oameni erau `JIDANII CRIMINALI` !!!!! Aceias jidani care au venit dupa 1944 in Rominia, au omorit zeci de mii de romini, inclusiv maresalul Antonescu, si 20 de ani au furat toate bogatiile tarii, cu toate ca Rominia a fost cea care a schimbat balanta razboiului. Daca jidanii cu javra nespalata, tradator de tara si popor, regele Mihai nu-l omorau pe maresalul Antonescu, si Rominia nu trecea de partea rusilor, astazi rusii vorbeau `nemteste`, iar Anglo-Americans o sugeau pe doamna pula.

IO.../.gerules
IO.../.gerules
6 ani in urma cu

Draga Nicolae cam ai dreptate.