HAOS TOTAL in Guvernul Romaniei. Orban a făcut anunțul: Asta este o informație falsă! Care este adevărul în privința restricțiilor


Măsurile de restricție impuse persoanelor în vârstă în perioada pandemiei de coronavirus nasc controverse în declarațiile premierului și Ministrului Sănătății. Dacă pe de-o parte Nelu Tătaru declară că Executivul ia în calcul o prelungire a acestora, Ludovic Orban spune că „nu, asta este o informație falsă”.

Premierul Ludovic Orban a declarat că revenirea la normalitate se va realiza gradual, în funcţie de evoluţia epidemiei de coronavirus, va fi acompaniată de păstrarea unor măsuri de distanţare socială şi a precizat că nu se ia în calcul prelungirea restricţiilor pe o perioadă mai lungă în cazul persoanelor în vârstă.

„Revenirea la normalitate se va realiza în funcţie de evoluţia epidemiei. Cu siguranţă, nu se va realiza deodată, va fi o revenire graduală la normalitate în care vom dispune eliminarea restricţiilor treptat, acolo unde există cele mai mici riscuri de transmitere a virusului. Sigur că ne dorim o revenire cât mai rapidă la normalitate, dar ea trebuie să fie raţională şi trebuie să fie determinată de toate condiţionalităţile care sunt impuse de riscul de răspândire a virusului. Evident că până atunci trebuie să pregătim un set de măsuri în care, pe lângă menţinerea acestor recomandări şi determinarea unui comportament corect, va trebui să luăm măsuri la locul de muncă, măsuri în ceea ce priveşte transportul public, măsuri în ceea ce priveşte purtarea echipamentelor de protecţie în anumite situaţii în care există o apropiere fizică sau există cel mai mic risc – pentru ca toate aceste măsuri de prevenire să fie aplicate gradual, odată cu repornirea economiei”, a declarat Ludovic Orban, marţi seară, la Realitatea Plus.

Întrebat dacă se ia în calcul posibilitatea prelungirii restricţiilor pentru persoanele în vârstă, premierul a replicat: „Nu, asta este o informaţie falsă”.

„Nimeni, nimeni, nimeni nu a discutat vreodată la nivel guvernamental această posibilitate. Noi ne dorim ca să trecem cât mai repede de vârful epidemiei şi să se diminueze riscul de transmitere a virusului cât mai rapid şi evident că ne dorim (…) ca şi persoanele în vârstă să poată să îşi reia o viaţă normală cât mai repede. Nimeni nu a discutat vreodată de această posibilitate să mai menţinem aceste restricţii, pentru că nu se poate face o predicţie cu un grad de certitudine foarte mare. Ca atare, noi vom ţine cont de evoluţia din punct de vedere epidemiologic privitor la toate măsurile de revenire la normalitate pe care le vom lua”, a mai spus Orban.

Ce spunea însă Ministrul Sănătății
Pe de altă parte, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni că Executivul ia în calcul prelungirea restricțiilor de circulație pentru persoanele vârstnice cu cel puțin o lună de zile după ridicarea stării de urgență în România.

„Se ia in calcul și mai mult de o lună, dacă situația e dificilă. Trebuie să ne protejăm vârstnicii”, a zis ministrul, la Galați.

În momentul de față circulația persoanelor de peste 65 de ani în afara intervalului 11.00-13.00 este permisă doar dacă trebuie să rezolve probleme de natură medicală.

Sursa: capital.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *