HALUCINANT! NU STIM câte persoane au murit de Covid în România

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a prezentat rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor de coronavirus.

Numărul exact de persoane care au murit din cauza COVID-19 în România nu este cunoscut. Există diferențe mari între aceste informații, raportate de spitale pe platformele de înregistrare a datelor despre decese cauzate de coronavirus. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a prezentat concluziile Raportului Comisiei de analiză a modului de raportare a deceselor persoanelor infectate cu Covid-19. Există diferențe mari între decesele provocate de COVID-19 înregistrate în diferitele baze date, însă acestea se datorează unor erori.

Ioana Mihăilă, a declarat, într-o conferință de presă, că s-a constat diferențe între datele raportate către diverse baze de date unde au fost înregistrate numărul de decese provocate de COVID-19. Ioana Mihăilă a arătat că în anul 2020 au fost înregistrate 16.792 de decese ale unor persoane diagnosticate cu COVID și 234 de cazuri de decese pentru persoane cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat. Alte 3.500 de decese au avut alte cauze la care s-a asociat și diagnosticul de COVID. Iar 217 cazuri provocate de alte cauze au primit diagnostic secundar COVID fără virus identificat.

„S-au analizat mai multe surse de informaţii. Analiza surselor oficiale a datelor de la INS, arată cifrele: în 2020 s-au înregistrat 16.792 de decese cu diagnostic principat COVID-19 cu virus identificat U071 şi 234 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat U072. De asemenea, s-au înregistrat 3.590 de decese de alte cauze la care s-a asociat şi un diagnostic secundar COVID-19 cu virus identificat şi 281 decazuri cu diagnostic secundar COVID-19 cu virus neidentificat”, a afirmat ea.

Cum au apărut diferențele de raportări
În anul 2020, a mai spus Ioana Mihăilă au fost înregistrate în platforma Corona Forms un număr de 16.120 decese, iar în platforma Alerte MS un număr de 18.498 de decese.

„Comisia a analizat datele de la spitale și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate pe spital între cele două platforme. Cauzele au fost organizarea raportării variază, unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, există un nivel de cunoaștere redus și confuzii privind procesul de raportare. Comisia recomandă un proces de actualizare a deceselor din Corona-forms”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ministrul Ioana Mihăilă a pus aceste diferențe, însă, pe seama unor erori de natură umană.

„Nu aș căuta greșeli și vinovați pentru diferențele de raportare ci m-aș concentra pe corectarea deficiențelor. Am transmis o clarificare către DSP -uri privind metodele de raportare. Așa cum s-a întâmplat și în alte țări, e nevoie de o actualizare a deceselor raportare, care să plece de la datele trecute pe certificate”, a declarat Ioana Mihăilă. Ministrul a înșirat o serie lungă de cifre privind raportările deceselor, însă nu a putut oferi o cifră finală privin diferențele de decese produse și neraportate”, a declarat Ioana Mihăilă.

Comisia a stabilit că este necesar un proces de actualizare a deceselor din CoronaForms.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!