Hădăreni – cel mai cumplit conflict între ROMANI şi TIGANI

casa-incendiu

Imediat după Revoluţie, în România au avut loc peste 30 de cazuri de violenţă colectivă împotriva unor colectivităţi de ţigani, soldate cu 13 victime şi incendierea a peste 300 de case.
Unul dintre cele mai violente evenimente de acest gen s-a petrecut la Hădăreni, judeţul Mureş, la 20 septembrie 1993.

Iată ce povestea, în Parlament, acum câţiva ani deputatul de Mureş Adrian Moişoiu:
”Pe fondul unei stări tensionate, cauzată de teroarea instaurată de ţiganii din sat: jigniri, bătăi, furturi, tâlhării sau violuri, – pe fondul atitudinii pasive a organelor de poliţie din localitate, în urma unei altercaţii provocate de 3 ţigani, tânărul Crăciun Cheţan, tatăl unei fetiţe de 3 ani, care a fost chemat să intervină în apărarea tatălui său, a fost omorât prin înjunghiere cu un cuţit de către aceştia.

Vestea uciderii lui Crăciunel s-a răspândit ca fulgerul în comunitatea locală, o comunitate la fel ca oricare alta, în care de veacuri, de când există ea, sunt stabilite legături strânse de rudenie sau cel puţin numeroase obligaţii între neamuri. O mulţime numeroasă şi revoltată s-a adunat spontan şi, pentru prima dată în istoria ei, a luat o atitudine împotriva celor care îi terorizau, a unor criminali care se refugiaseră şi se blocaseră într-o casă. Şi deoarece la solicitarea lor, aceştia au refuzat să iasă afară, mulţimea a dat foc casei. Doi dintre ţiganii criminali au încercat să părăsească în fugă casa incendiată, dar au fost prinşi şi linşaţi, în timp ce al treilea, a ars înăuntru. Mulţimea înfuriată şi odată pornită nu a putut să se oprească şi s-a deplasat prin sat dând foc, în total la alte 13 case în care locuiau ţigani. Pentru ca să termine odată cu teroarea la care era supusă.

Citiți și:  „D-ăștia bat la bax”/Bebino zice că nu-i interlop, ci un bun sportiv și-i amenință pe frații Nebunu

CITESTE SI:

În urma procesului care a urmat, cinci români au fost condamnaţi la câte doi ani, e drept, cu suspendare, iar alţi trei la câte 5 ani, deci un total de 25 de ani de închisoare. Totodată, conform sentinţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de la Bucureşti, românii trebuie să plătească ţiganilor despăgubiri în valoare de 213.000lei. Pe de altă parte însă, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât acordarea unor sume variind între 11.000 şi 95.000 de euro, în total 262.000 de euro, pentru daune morale şi materiale unor ţigani din localitate, cărora li s-a ars casa şi li s-au distrus bunuri. Ulterior, suma a fost suplimentată cu încă 288.000 de euro, deci un total general de 550.000 de euro. Statul român a dat un ajutor pentru construirea a 8 case. Oricum ar fi, deoarece stabilirea despăgubirilor s-a făcut doar pe baza declaraţiilor ţiganilor, care au susţinut că aveau în case bunuri despre care la ora respectivă abia dacă auziseră, românii consideră că se exagerează, că ţiganii doresc să se înavuţească pe seama suferinţelor lor.

Citiți și:  Eurostat: Românii, cei mai săraci din Uniunea Europeană STUDIU

CITESTE SI:

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

7 comentarii

 1. Urăsc statul și UE pentru ca susțin infractorii și paraziți ăștia jegoși. Cum e posibil sa lași infractorii sa își facă de cap, iar dacă cetățeanu își face dreptate ii mai și pui sa plătească despăgubiri.
  Urăsc UE și statul Roman pentru ca au luat masuri abuzive la adresa romanilor. Vedeți cum ei infractorii au mai multe drepturi ca romanii!

  • Nu temai plânge tâlharilor.

  • … pai uita-te intai la cine ne -a condus si ne conduce : Iliescu , mama tiganca ,tata evreu ,Petre Roman , Evreu , Constantinescu Emil , evreu , Nastase , tatal tigan, Stolojan evreu ,Ponta , albanez dupa mama , primii doi oameni din BNR , evrei, si lista e foarte lunga …dar noi cantam cu foc : Noi suntem romani !

 2. Vine vremea sa [editat din cauza legislatiei in vigoare] astea imputite, cat de curand!

 3. isi merita razbunarea,i-am primit si le-am dat ani de zile acum isi bat joc de bunatatea noastra ,ce face guvernul ,doar voturi

 4. Nu sunt de acord sa-i omoram , ar fi mai bine sa – i inchidem pe viata intr-un lagar si sa-i lasam sa se autointretina . Din cauza lenei , a nesimtirii , a hotiei si a tuturor " calitatilor " pe care le au se vor omora intre ei , sau vor muri de foame . Si tot in lagarul asta i-as baga si pe alesii nostri , caci ei au aceleasi " calitati " , de fapt si ei tot niste tigani spoiti sunt

 5. Meritam tot ce ni se intampla…daca nu iei atitudine o data, risti sa ai astfel de exemple !
  Nu trebuie lasati sa faca ce vor – pe strada, in cartier, in oras. Si "astia", din pacate, nu sunt singurii…!
  Ganditi-va, un pic si la politicieni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.