“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
NOUTATIPOLITICA

Guvernul Dancila nici nu s-a instalat bine si ingroapa Romania in datorii

dancila 32

GUVERNUL DANCILA NE INGROAPA IN DATORII

La 1 februarie, Romania a imprumutat 2 miliarde de euro de pe pietele financiare internationale, printr-o emisiune de euroobligatiuni in euro, in doua transe: 750 milioane euro cu maturitatea de 12 ani si 1,25 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani, informeaza Digi24. Dupa cum recunoaste chiar ministrul Finantelor, banii sunt folositi si pentru „finantarea deficitului bugetar”.

„Tranzactia face parte din planul de finantare externa aferent anului 2018, prin aceasta emisiune Romania asigurand o parte importanta din necesarul de finantare de pe pietele externe pentru acest an, consolidand totodata rezerva financiara in valuta la dispozitia Trezoreriei statului. Totodata, prin maturitatile alese, Romania a urmarit atingerea obiectivului de extindere a curbei de maturitati in euro”, a explicat Ministerul Finantelor Publice, printr-un comunicat de presa.

Emisiunea a fost intermediata de catre Barclays Bank PLC, Erste Group Bank AG, Societe Generale, Unicredit si ING Bank NV.

MFP mai sustine ca cele doua transe au fost realizate „la cele mai mici marje peste cotatiile de referinta mid-swap pentru maturitatile emise”.

Astfel, pentru maturitatea de 12 ani s-a obtinut un randament de 2,585% iar pentru emisiunea de 20 ani s-a obtinut cel mai scazut cost aferent acestei maturitati cu un randament de 3,45%, in scadere fata de emisiunea cu aceeasi maturitate realizata in octombrie 2015 la un randament de 3,93% (care a fost redeschisa ulterior in februarie 2016 la un randament de 3,90% si in aprilie 2017 la un randament de 3,55%).

„Emisiunea de euroobligatiuni realizata ieri nu este un imprumut special, ci este un instrument uzual pe care Ministerul Finantelor Publice il utilizeaza pentru asigurarea necesitatilor de finantare a deficitului bugetar si refinantare a datoriei publice. Aceste emisiuni reflecta insa, perceptia mediilor investitionale si a pietelor financiare asupra evolutiei Romaniei pe termen lung. Suprasubscrierea celor doua transe de emisiune, cat si diversificarea bazei investitionale atat pe tipuri de investitori, cat si din punct de vedere geografic reflecta increderea pe termen lung in dezvoltarea economica a tarii noastre. Aceasta emisiune se incadreaza perfect in strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale care vizeaza extinderea maturitatii portofoliului de datorie si implicit reducerea riscului de refinantare, consolidarea rezervei in valuta la dispozitia Trezoreriei statului, precum si minimizarea costurilor pe termen lung aferente imprumuturilor guvernamentale”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

Detalii privind distributia pe tipuri de investitori si distributia geografica aferente celor doua transe:

– Pentru transa de 12 ani distributia geografica a fost urmatoarea: USA (19%), Centrul si Estul Europei (16%), Germania/ Austria (16%), Romania (14%), Franta/ Benelux (9%), Italia (9%), Elvetia (6%) si UK (5%). In privinta tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (62%), fiind urmati de banci comerciale si banci private (25%), fonduri de pensii si societati de asigurare (8%), banci centrale (5%) si alti investitori (1%).

– Pentru transa de 20 ani distributia geografica a fost urmatoarea: UK (33%), Germania/ Austria (32%), USA (10%), Elvetia (6%), Italia (5%), Franta/ Benelux (4%), Centrul si Estul Europei (3%) si Scandinavia (2%). In privinta tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (72%), fiind urmati de banci comerciale si banci private (12%), fonduri de pensii si societati de asigurare (8%), banci centrale (6%) si alti investitori (4%).

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.