Guvernul a intrat în panică

CCR a decis că pensionarii de lux își primesc banii înapoi
Pentru că CCR a decis că nu se poate diminua, prin niciun fel de taxă sau impozit, nivelul pensiei, Guvernul este obligat acum să restituie toate contribuțiile pentru sănătate oprite anul trecut pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei. De teamă să nu plătească sume majorate cu inflația și despăgubiri, Executivul și-a propus să emită o ordonanță pentru plata eșalonată a sumelor reținute, prin Casele de pensii.

Secretariatul General al Guvernului a prezentat o notă informativă în ședința Executivului de miercuri, în care semnala apariția unui număr mare de procese în instanță, în care pensionarii cer restituirea sumelor reținute în anul 2022. Mai mult de atât, probabilitatea Guvernului de a pierde în instanță aceste procese este de 100%, având în vedere Decizia CCR de la sfârșitul anului trecut, care a declarat neconstituțional articolul care prevede reținerea contribuțiilor de sănătate pentru sumele din pensii care depășesc 4.000 de lei.

”Ca urmare a modificărilor legislative aduse de OUG 130/2021, începând cu luna ianuarie 2022, veniturile din pensii au fost grevate de contribuțiile de asigurări sociale de sănătate, reținerea făcându-se la sursă de către Casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea MApN, MAI și SRI, prin aplicarea unui procent de 10% cu privire la sumele ce depășesc 4.000 de lei. În acest condiții, un număr mare de pensionari s-au adresat instanțelor judecătorești, solicitând, în contradictoriu cu Guvernul României, în calitate de pârât, constatarea vătămării drepturilor și intereselor legitime și obligarea pârâtului de a asigura fonduri pentru restituirea sumelor reținute din pensie cu titlul de CASS, sume actualizate cu indicele de inflație și a plății dobânzii legale penalizatoare”, se arată în nota SGG. Totodată, în notă s-a semnalat și invocarea, de către reclamanți, a excepției de neconstituționalitate, admisă de CCR prin Decizia nr.650 din decembrie 2022.

Citiți și:  Incredibil. Cu cât ar trebui să se majoreze salariile polițiștilor

Consecințe grave pentru bugetul de stat
Secretariatul General al Guvernului a atras atenția că reclamanții care au solicitat restituirea sumelor reținute din pensie vor obține soluții favorabile din partea instanțelor judecătorești, indiferent care vor fi apărările formulate în aceste dosare pentru Guvernul României. ”Având în vedere numărul mare de pensionari afectați de dispozițiile OUG 130/2021, apreciem că numărul litigiilor generate de Decizia CCR va crește exponențial în următoarea perioadă, ceea ce va determina blocaje în activitatea instituției, dar și a instanțelor judecătorești. În plus, cheltuielile publice determinate de astfel de procese ar putea avea consecințe grave în privința bugetului de stat”, se mai arată în Nota informativă. SGG a propus, ca soluție, plata eșalonată a acestor sume, care să se facă din Casele de pensii, deoarece sumele reținute nu s-au făcut venituri la bugetul de stat, iar Guvernul nu are o evidență a pensionarilor și a drepturilor de care aceștia beneficiază și nu are cum să determine sumele ce ar trebui restituite reclamanților.

Citiți și:  Av. Gheorghe Piperea, despre cerealele cu pesticide din Ucraina care ajung la noi: Acolo nu există interdicția de a cultiva și a recolta plante modificate genetic

S-a invocat taxa pe avere
Persoanele care au invocat excepția de neconstituționalitate au arătat că impunerea fiscală pentru veniturile obținute din pensii mai mari de 4.000 lei poate fi interpretată și ca o taxă pe avere, iar sistemul fiscal actual din România nu permite perceperea unor astfel de taxe. ”Aceste măsuri se răsfrâng cu precădere asupra magistraților și afectează major compensațiile oferite acestora pentru activitatea desfășurată și regimul de incompatibilități la care au fost supuși”, se arată în motivarea excepției de neconstituționalitate. Pe de altă parte, CCR a considerat în Decizia 650/2022 că ordonanța de urgență nu poate diminua cuantumul pensiei aflate în plată, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o diminuare inevitabilă a cuantumului pensiei.

Urmărește ultimele știri pe Google News

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasa un comentariu