Guvernul a adoptat NOI masuri pentru INTEGRAREA refugiatilor in Romania

refugiati2-610x300

Romania trebuie sa adopte o legislatie care sa permita acordarea unor documente de identitate refugiatilor, inclusiv un CNP, s-a stabilit la intalnirea Coalitiei nationale pentru integrarea refugiatilor.

„Intre problemele care vor trebui sa isi gaseasca o rezolvare legislativa rapida se afla simplificarea procedurii de acordare a unor documente de identitate, inclusiv un Cod Numeric Personal, ca prim pas pe care refugiatii trebuie sa-l parcurga pentru a putea fi integrati ulterior. De asemenea, vor trebui aplicate modificari ale legislatiei si create mecanisme care sa permita accesul refugiatilor la invatarea limbii romane, la accesul gratuit al copiilor, dar si al unora dintre adulti, la educatie, pentru asigurarea unei asistente medicale de baza prin eliberarea unui card special de sanatate, accesul pe piata muncii, dar si la diverse forme de formare profesionala, accesul la servicii bancare s.a”, se arata intr-un comunicat de presa emis de Guvern, la finalul discutiilor.

Documentul amintit anunta ca s-au analizat si alte aspecte legate de integrarea celor „cateva mii de refugiati care vor ajunge in Romania”, pe masura ce se va pune in aplicare strategia Uniunii Europene de relocare a sutelor de mii de refugiati sositi in ultimele luni in sudul Europei.

„S-a precizat ca pana pe 10 noiembrie, la nivelul unitatilor administratiei locale, se va finaliza inventarul tuturor spatiile de cazare care ar putea fi destinate primirii refugiatilor. De asemenea, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice va organiza in saptamanile urmatoare cateva centre teritoriale in care se vor desfasura activitatile specifice de invatare a limbii romane, dupa metode asemanatoare „anului pregatitor” pe care il parcurg studentii straini inscrisi in invatamantul universitar”, se precizeaza in comunicat.

Guvernul considera ca expertiza organizatiilor non-guvernamentale in domeniul primirii si integarii refugiatilor si azilantilor s-a dovedit extrem de utila in identificarea unor solutii punctuale la numeroasele provocari pe care se apreciaza ca le va duce cu sine fluxul de refugiati.

Urmatoarea reuniune a Coalitiei nationale pentru integrarea refugiatilor va avea loc pe 16 noiembrie, dar pana atunci vor avea loc activitati pregatitoare pe cinci grupuri de lucru: solutii de armonizare legislativa, integrarea sociala, integrarea culturala, integrarea locala si necesarul de logistica primara.

2 comments

  1. avem locul idealpentru integrarea lor in colectiv

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *