Gripa aviară revine în forță

Păsările din Europa, decimate de griva aviară
Focarele de gripă aviară de pe teritoriul Europei au scăpat de sub control. Comisia Europeană a publicat noile liste cu localitățile aflate în carantină totală, precum și perimetrele de protecție, însă, de la ultima actualizare, numărul acestora a crescut alarmant. Cele mai afectate țări sunt Italia, Olanda și Franța, cu sute de zone afectate de virusul gripei aviare. Totodată, Comisia a luat măsuri de siguranță și în ce privește importurile din SUA și Canada, unde virusul s-a răspândit îngrijorător.

După ce pesta porcină africană a făcut ravagii în Europa, decimând milioane de animale, iată că noua amenințare este acum întoarcerea în forță a gripei aviare. Încă de anul trecut, statele europene se chinuie să țină sub control răspândirea gripei aviare, însă rezultatele au fost contrar așteptărilor, astfel că numărul focarelor pare total scăpat de sub control. Cele mai multe focare au fost înregistrate în Italia, Olanda și Franța, urmate îndeaproape de Germania, Ungaria și Irlanda. Totodată, focare active de gripă aviară în zeci de localități au fost raportate și în Austria, Belgia, Danemarca, Irlanda de Nord, Spania și Croația. În ce privește România, pericolul vine de la granița ungară, dat fiind că focarele din țara vecină se apropie periculos de țara noastră. Ultimul focar de gripă aviară a fost semnalat de autorități la o fermă cu 3.080 de gâşte din judeţul Bekes, în sud-estul Ungariei, la frontiera cu România. Reprezentanţii Autorităţii Sanitar Veterinare din Ungaria susțin că au fost instituite zone de protecţie și că toate gâștele din fermă au fost sacrificate pentru a împiedica răspândirea virusului. Ungaria, care a anunțat primul focar de gripă aviară în luna aprilie a acestui an, a instituit restricţii şi controale obligatorii în judeţele Bács-Kiskun şi Csongrád-Csanád, fiind interzis transportul păsărilor pe teritoriul național fără ca acestea să fie testate.

Păsările sălbatice, o amenințare continuă
Gripa aviară înalt patogenă (HPAI) este o boală infecțioasă virală a păsărilor care poate avea un impact mare asupra profitabilității aviculturii, cauzând perturbări ale comerțului în Uniune și ale exporturilor în țări terțe, susține Comisia Europeană. Virusurile HPAI pot infecta păsări migratoare, care ulterior pot să le răspândească pe distanțe lungi în timpul migrațiilor de toamnă și de primăvară. Prin urmare, prezența virusurilor HPAI la păsări sălbatice reprezintă o amenințare continuă de introducere directă și indirectă a acestor virusuri în exploatațiile de păsări de curte sau de alte păsări captive. În cazul apariției unui focar epidemic de HPAI, există riscul ca agentul patogen să se răspândească la alte exploatații de păsări de curte sau de păsări captive. Tocmai de aceea, prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/641, s-a luat măsura ca zonele de protecție, de supraveghere și zonele suplimentare de restricții stabilite de statele membre în urma apariției focarelor de gripă aviară, în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2020/687, trebuie să cuprindă cel puțin zonele menționate ca zone de protecție, de supraveghere, dar și zone suplimentare de restricții.

Zonele afectate s-au înmulțit
De la data adoptării Deciziei de punere în aplicare C (2022) 8308, Belgia, Germania, Franța, Ungaria, Italia și Țările de Jos au notificat Comisiei apariția unor noi focare de gripă aviară în exploatații de păsări de curte sau de păsări captive situate în provincia Anvers din Belgia, în landurile Bavaria, Hessen, Saxonia Inferioară și Renania de Nord-Westfalia din Germania, în departamentele Côtes-d’Armor, Deux-Sèvres, Eure, Finistère, Ille-et-Vilaine, Loiret, Mayenne, Morbihan, Nord, Pas-de-Calais și Vendée din Franța, în districtele Bács-Kiskun și Csongrád-Csanád din Ungaria, în regiunile Emilia-Romagna, Lombardia și Veneto din Italia și în provinciile Noord-Brabant și Utrecht din Țările de Jos. Franța a decis să stabilească zone de restricții suplimentare, în plus față de zonele de protecție și de supraveghere stabilite pentru anumite focare epidemice. Mai mult, un focar confirmat în Franța este situat în imediata apropiere a frontierei cu Belgia, astfel că zona de supraveghere s-a extins pe teritoriul Belgiei, arată Comisia Europeană.

via Claudia Marcu, Ziarul National

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *