Ghertoiul familist

Una din subcategoriile omise (în mod neintenționat) de Dicționarul de Mitocănie Urbană, apărut în urmă cu vreo doi ani la inițiativa Radio Guerrilla, este cu siguranță și „gherţoiul familist”, adică tipul căruia îi place să se smardoiască în faţa propriului cârd.

Ai cele mai mari şanse să-l întâlneşti la plajă, la ştrand, la Mall, în supermarket sau în trafic. Dintr-un exces de protecţionism primitiv şi inutil, se ia de tine pe nepusă masă, pentru orice banalitate. Stupefiaţi de ieşirile sale mârlăneşti şi violente, mulţi se simt jenaţi să riposteze în vreun fel, aşa că şterg putina în faţa gorilei.

Gherţoiului familist îi face mare plăcere să umble vara în compania soţiei, a copiilor şi, eventual, a mamei sau soacrei. Transpirat la volan, înfulecând o şaorma cu de toate la botul calului sau clămpănind din şlapii tanga pe asfaltul încins de soare, acesta este mereu pregătit pentru scandal. Dacă ai făcut greşeala să nu fi atent la manevrele sale nervoase din trafic, va scoate capul pe geam şi te va înjura birjăreşte, ameninţându-te şi eventual scuipând în direcţia ta. Dacă îi tai din greşeală calea în itinerariul său spre altarul food-court-ului de la Mall, te va admonesta bădărăneşte sau te va împinge cu umărul, privindu-te dispreţuitor. Dacă vei avea nesăbuinţa să-i atragi atenţia plodului său obraznic să nu mai sară în bazin la doi centimetri de capul tău, să nu te păteze cu îngheţată sau să-şi dea jos balonul într-o sală de cinema ca să poţi vedea filmul, te va ameninţa imediat cu bătaia şi te va lua cu texte de genul: „Ce morţii mă-tii, te iei de fiu-meu? Hai ia-te de mine dacă ai sânge-n instalaţie! Dă-te drecu de martalog…”

După cum se vede, nu are nicio jenă în a se da în stambă în faţa propriei familii, la fel cum nu se sinchiseşte să „bage” şi să „scoată” în faţa copiilor şi nevestei, pentru care, nu-i aşa, e în stare să facă “moarte de om”. E un ritual care îi sporeşte autoritatea în ochii lor. „Uite la tata cum ne apără!”, „Dacă nu-mi dai mingea îl chem pe tata să-ţi fută una” sau „Ia vezi ce faci măi obraznicule, că imediat îl chem pe soţul meu, să vezi cum te calmează!”

De obicei e vorba de un smardoiaş care merge la intimidare, mizând că toţi se vor retrage în faţa nesimţirii lui. Dacă se întâmplă să dea de vreun tănâr cu capsa pusă, care-i răspunde pe acelaşi ton sau chiar îl paletează direct în faţa “subalternilor”, se transformă instantaneu din Ginghis-Han într-un mieluşel speriat, care pozează în victimă în faţa poliţiei, a asistenţei curioase şi a familiei isterizate („Vaaaai, l-a bătut pe Gigel, l-a omorât golanul cu bătaia…Vaaai, ce ţi-a făcut Gigele nenorocitul ăla…Ne-a atacat chelosu ăsta, domn poliţai, nu i-a făcut nimic Gigel al meu, vă jur, Doamne, Doamne! Băgaţi-l la puşcărie pe criminalul ăsta care i-a spart capul!”).

Cu ochii vineţi, cu un cucui în cap şi cu doi dinţi lipsă, Gigel are acum ocazia să mediteze ce a vrut să zică autorul popular în celebrul îndemn sămănătorist: „Futu-ţi familia mă-tii de ţărănoi infect!” De Goran Mrakic

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

3 comentarii

  1. nicolae calinescu

    Frumos si adevarat articol. Asta este atitudinea tiganilor. Ii cunosc foarte bine, am crescut si m-am batut cu ei.

    Redactia: `Multumesc !!!! Datorita d-voastra am invatat matematica. La scoala am sarit ora de matematica….::)))

    Inca ceva: `Ma uit la animalul ala din fotografie si vad ce frumosi si grasi sint rominii. Plingeti ca este rau in Rominia…………………..`

  2. nicolae calinescu

    Nu are importanta. Ce este bun, ii place si lui D-zeu !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *