GENERAL

Gest provocator al ungurilor. Reacția de necrezut a vicepremierului Kelemen Hunor

Kelemen Hunor harta Ungaria Mare e1653300651591 640x400 1

Un nou gest controversat al oficialilor maghiari la un eveniment organizat Eparhia Reformată din Ardeal. Vicepremierul Kelemen Hunor (UDMR), din Guvernul condus de Nicolae Ciucă, a susținut un discurs având în spate harta stilizată a Ungariei Mari care includea și Transilvania. La eveniment a fost prezentă și Katalin Novak, președintele Ungariei.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, vicepremier în guvernul României, a susținut un discurs, în week-end-ul trecut la o manifestare din Alba Iulia. Manifestarea, intitulată „Ziua unității reformate din Bazinul Carpatic” a fost organizată de Eparhia Reformată din Ardeal. Au fost invitați să participe lideri ai UDMR, dar și a președintele Ungariei, Katalin Novak.

Afișul evenimentului, postat și în spatele pupitrului de la care s-au susțintu discursurile oficiale, reprezenta harta stilizată a Ungariei Mari, care include și Transilvania. Reprezentarea stilizată înfățișează un copac a cărui coroană are, în mod normal, aceeași formă ca și rădăcina. Doar că în afișul evenimentului, coroana și rădăcina copacului erau diferite.

Organizatorii evenimentului susțin că ar fi vorba doar de o confuzie. Deși rădăcinile copacului înfățișează harta stilizată a Ungariei Mari, sensul este doar religios, spun aceștia, iar nu politic. Responsabilul cu relațiile cu presa al Eparhiei, Kiss Gabor, a afirmat că acest logo a fost realizat în 2009 și acoperă zonele în care se află episcopii reformate de pe teritoriul României, Ungariei, Slovaciei și Serbiei.

„Deci este vorba despre cele 10 episcopii care s-au format după 1918, după primul război (…) Deci de-aia, pentru că aceste episcopii erau pe teritoriul Ungariei Mari. A mai folosit și pentru alte evenimente, a fost realizat în 2009, dacă nu mă înșel. Nu este o chestiune nouă, evenimentul se mută în fiecare an în altă locație. A fost deja și în Cluj, cred că și în Budapesta, dar nu sunt sigur” a spus Kiss Gabor, citat de G4media.

Kelemen Hunor, ridică din umeri
Pe de altă parte, Kelemen Hunor a făcut pe naivul. El a confirmat că a participat la eveniment, dar, convenabil, a explicat că nu a observat ce era pe afișul din spatele pupitrului de la care a vorbit.

„Acum am văzut. Sigur, este o chestiune pe care puteți clarifica cu biserica reformată. A fost evenimentul lor, al tuturor bisericilor reformate maghiare”, a afirmat Kelemen Hunor pentru conform sursei citate.

Declarația controversată a președintelui Ungariei
Apariția unui oficial al guvernului român la evenimentul de la Alba Iulia, având în spate harta stilizată a Ungariei Mari, a avut loc după un alt gest controversat. Mai exact, evenimentul s-a desfășurat la o zi după ce președintele maghiar Katalin Novak a postat pe Facebook, un mesja în care susținea că „e prioritatea mea să reprezint toți maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara granițelor”.

Declarația a atras atenția Ministerului Afacerilor Externe, condus de Bogdan Aurescu, care a luat poziție, într-o încercare de a clarifica lucrurile.

„Potrivit dreptului internațional, un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat. În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetățenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetățenie”, a arătat Ministerul de Externe de la București.

Sursa: evz.ro

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți, prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

paypal donate button 1

Lasă un răspuns

Back to top button

Dacă ți-au plăcut articolele și dorești să ne susții, orice DONAȚIE este binevenită.

X

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.