Germania, în stare de urgență maximă! Anunțul momentului venit de la Berlin!

Anunțul momentului venit chiar de la Berlin! Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declanșat a doua etapă a unui plan de urgență, la o săptămână după ce Rusia a redus livrările de gaze către Europa. Oficialul german spune că „situația este gravă.” Întreaga piaţă riscă să se prăbuşească.

Germania și-a avertizat joi locuitorii și companiile că țara se află într-o criză a gazelor naturale care s-ar putea agrava în următoarele luni.

Situația este gravă
„Situația este gravă și va veni iarna”, a declarat Robert Habeck, ministrul german al economiei, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin.

El a anunțat că guvernul a declanșat a doua etapă a planului său privind gazele naturale. Următoarea etapă va permite guvernului să înceapă raționalizarea gazelor naturale.

„Chiar dacă nu o simțiți încă: Ne aflăm într-o criză a gazelor. Gazul este o marfă rară de acum încolo. Prețurile sunt deja ridicate și trebuie să fim pregătiți pentru noi creșteri. Acest lucru va afecta producția industrială și va deveni o mare povară pentru mulți consumatori.”, a spus el.

Citiți și:  Bomba momentului pentru Putin! Germania a făcut ANUNTUL chiar acum

Urmează o criză fără precedent
Anunțul vine la o săptămână după ce gigantul energetic de stat rus, Gazprom, a redus cu 60% cantitatea de gaze naturale pe care o livra Germaniei, în ceea ce pare a fi cea mai recentă măsură de a pedepsi Europa pentru sancțiunile și sprijinul militar acordat Ucrainei.

„În mod evident, este o strategie a lui Putin de a crea insecuritate, de a crește prețurile și de a ne diviza ca societate”, a spus ministrul german.

Evoluțiile recente au generat îngrijorări legate de faptul că această criză a gazului capătă o amploare periculoasă care ar putea avea consecințe neprevăzute pentru întreaga economie și că guvernele nu se mișcă suficient de repede pentru a o opri.

Întreaga piaţă riscă să se prăbuşească
Penuria a dus prețurile la gaz la niveluri extraordinar de ridicate, de aproximativ șase ori mai mari decât în urmă cu un an. Habeck a avertizat că prețurile atât de ridicate îi forțează pe furnizorii de energie să își asume pierderi, ceea ce ar putea amenința întreaga piață energetică.

Citiți și:  Decizia momentului în Europa! Berlin va trimite o undă de şoc către Moscova. News alert

„Dacă acest minus devine atât de mare încât nu-l mai pot transporta, întreaga piaţă riscă să se prăbuşească la un moment dat”, a declarat Habeck la o conferinţă de presă, făcând o paralelă cu modul în care prăbușirea Lehman Brothers a declanșat criza financiară globală din 2008.

De la sfârșitul lunii martie, când Germania a intrat în prima fază a planului său, guvernul s-a concentrat pe creșterea capacității de stocare a gazului, care este la peste 58%. Dar activarea celei de-a doua etape a planului de urgență înseamnă că guvernul vede un risc ridicat de penurie de aprovizionare pe termen lung, relatează The News York Times.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.