Gena care îți dublează riscul de a muri de Covid-19

-Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au descoperit că o versiune cu risc mai mare a genei împiedică, cel mai probabil, celulele căilor respiratorii şi plămânilor să reacţioneze în mod corespunzător la virus.

-Aproximativ 60% dintre persoanele cu origini sud-asiatice sunt purtătoare ale acestei versiuni a genei, comparativ cu 15% dintre persoanele cu origini europene, potrivit studiului publicat joi.

-Davies şi colegii săi au găsit gena folosind inteligenţa artificială şi tehnologia moleculară de ultimă oră.

Oamenii de ştiinţă au identificat o genă specifică care dublează riscul de insuficienţă respiratorie cauzată de Covid-19 şi care ar putea explica de ce unele grupuri etnice sunt mai predispuse decât altele la boala gravă, scrie Bloomberg.

Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au descoperit că o versiune cu risc mai mare a genei împiedică, cel mai probabil, celulele căilor respiratorii şi plămânilor să reacţioneze în mod corespunzător la virus. Aproximativ 60% dintre persoanele cu origini sud-asiatice sunt purtătoare ale acestei versiuni a genei, comparativ cu 15% dintre persoanele cu origini europene, potrivit studiului publicat joi.

Descoperirile ajută la explicarea motivelor pentru care s-ar putea să se fi înregistrat rate mai mari de spitalizare şi de deces în anumite comunităţi şi pe subcontinentul indian. Autorii au avertizat că gena nu poate fi folosită ca unică explicaţie, deoarece mulţi alţi factori, cum ar fi condiţiile socio-economice, joacă un rol. În ciuda unui impact semnificativ din partea virusului la persoanele cu ascendenţă afro-caribiană, doar 2% sunt purtători ai genotipului cu risc mai ridicat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *