GAURA NEAGRA „monstruoasa” DESCOPERITA de astronomi: ”Se extinde atat de RAPID incat straluceste de mii de ori mai puternic decat o intreaga galaxie”

O gaura neagra gigantica ce ar putea fi obiectul cu cel mai rapid ritm de crestere din Univers, fiind capabila sa devoreaza o masa echivalenta cu cea a Soarelui o data la doua zile, a fost descoperita in spatiul indepartat, conform unui anunt facut marti de astronomii australieni, citat de agentia DPA, scrie Agerpes.

Gaura neagra supermasiva, care se afla la o distanta de peste 12 miliarde de ani lumina, are masa echivalenta cu cea a 20 de miliarde de sori. Mai mult decat atat, masa sa creste cu 1% la fiecare un milion de ani, potrivit dr. Christian Wolf de la Facultatea de Astronomie si Astrofizica din cadrul Universitatii Nationale din Australia.

”Aceasta gaura neagra se extinde atat de rapid incat straluceste de mii de ori mai puternic decat o intreaga galaxie ca urmare a numeroaselor gaze pe care le absoarbe zilnic, fapt ce cauzeaza multa frictiune si caldura”, a explicat Wolf.

”Daca acest monstru ar fi fost in centrul galaxiei noastre Calea Lactee ar fi fost de zece ori mai luminoasa decat Luna plina. Ar aparea ca o stea incredibil de luminoasa care ar eclipsa aproape toate stelele de pe cer”, a mai spus cercetatorul.

Astfel de gauri negre supermasive si cu o rata de crestere atat de rapida sunt extrem de rare, cea mai recenta fiind observata cu ajutorul satelitului Gaia al Agentiei Spatiale Europene in timpul operatiunilor de masurare a miscarilor obiectelor celesti. Descoperirea a fost apoi confirmata cu un spectograf de la telescopul de 2,3 metri al Observatorului Siding Spring din Australia.

Datorita faptului ca aceste gauri negre supermasive stralucesc ele pot actiona ca puncte de reper pentru observarea si studiul formarii elementelor galaxiilor timpurii, a adaugat Wolf.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

nicio vizualizare
loading...
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile