GALERIE FOTO – Cum au petrecut extremiştii maghiari în tabăra din Harghita: ”jacuzzi-ul secuiesc”, mai tare decât învăţăturile şefului Jobbik

La nici două săptămâni după anuala Şcoală de Vară de la Tuşnad-Băi, organizată de câteva ONG-uri din Ungaria – cu sprijinul guvernului de la Budapesta şi cu premierul Orban Viktor oaspete de onoare, judeţul Harghita a avut parte de o nouă ”repriză” de autonomism maghiar: ediţia cu numărul 9 a taberei de vară a Asociaţia Tineretului Maghiar din Ardeal – EMI. Gazdă, pentru al doilea an la rând – pensiunea ”Dorka” de la marginea satului Borzonţ, aparţinând comunei Joseni, unde, potrivit şefului EMI, Soos Sandor, ”proprietarul nu ne-a luat aproape deloc chirie, ne-a cerut aşa, simbolic, 3.000 de lei pentru cinci zile şi cinci nopţi.”

Afacere profitabilă

Bunăvoinţa patronului de la ”Dorka” a fost însă o nimic toată pe lângă cea a primarului comunei Joseni, udemeristul Gall Szabolcz, care a dăruit manifestarea cu 30.000 de lei din bugetul local, sumă la care preşedintele C.J. Harghita, Borboly Csaba, udemerist şi el, a mai adăugat încă 7.500 de lei din bugetul instituţiei pe care o conduce. În plus, organizatorii au încasat de la fiecare participant o taxă de şedere la alegere: 21 de lei pe zi sau 93 de lei pentru toate cele cinci zile. Ceea ce, înmulţit cu cel puţin o mie de ”cotizanţi ,”înseamnă încă vreo sută de mii de lei, pe puţin. Asta face din tabăra de la Joseni şi o afacere profitabilă, având în vedere că, după spusele şefului EMI, aproape toate cheltuielile au fost acoperite din cei 37.500 de lei primiţi de la cei doi ”sponsori” amintiţi. Afaceri profitabile au făcut şi negustorii veniţi cu tot felul de ”atracţii” în ton cu scopul taberei: de la tricouri cu ”preţ unic, 25 de lei”, ornate cu imagini şi inscripţii care de care mai originale – începând cu ”Sex Instructor. First Lesson Free!” şi sfârşind cu ”O Ungarie ciuntită nu e o ţară, Raiul e doar Ungaria Mare!” sau cu deviza ”Am fost! Vom fi! Rămânem!” – până la bice ”pentru plăcere, dar şi pentru educaţie”, la 40- 100 de lei bucata, în funcţie de lungime şi material, cânepă ori piele. În plus o sumedenie de podoabe din piele şi metal ”trendy” pentru împătimiţii heavy metal.

Sigur că se trage, dar numai cu ochiul după fete

”Ziua Z” a manifestării s-a consumat sâmbătă, când, în chip de invitat de onoare, şi-a făcut apariţia Vona Gabor, liderul partidului budapestan de extremă dreapta Jobbik.

Până la sosirea acestuia însă, suficient timp pentru o tură prin tabără. Prima constatare, nici un cuvânt în română. ”Cred că eu sunt cel care a vorbit aici cel mai mult româneşte zilele astea, noroc că sunt din Cluj şi ştiu destul de bine româneşte!”, confirmă şeful EMI. Cât despre alte limbi, toate încercările în engleză, franceză, germană, spaniolă ori italiană s-au dovedit zadarnice, răspunsul fiind, invariabil, o privire nedumerită însoţită de o ridicare din umeri a neputinţă. A doua constatare: cu toate eforturile organizatorilor, majoritatea participanţilor au ignorat, pur şi simplu, dezbaterile despre autonomia teritorială a maghiarimii din România – puse anul acesta sub deviza ”Voinţa îşi face drum!” – preferând statul la plajă sau sub un copac, cu o bere în faţă, încercând să-şi revină după noaptea de chef pe acordurile marşurilor militare horthyste şi ale melodiilor din repertoriul trupei budapestane ”Karpathia”. Nu i-a mobilizat nici măcar şansa unui dialog ”live” cu Vona Gabor, la care numărul participanţilor n-a trecut de 150, ca să nu mai vorbim de restul dezbaterilor, la care majoritatea scaunelor au rămas goale. Iar aceasta n-a fost singura supărare a organizatorilor: adus cu greu –”Labirintul Atonomiei Ardealului” (Erdely Tortenelmi Eselye) nu s-a numărat nici pe departe printre distracţiile favorite ale tinerilor care, când se săturau de stat cu picioarele în gârla ce traversa tabăra, făceau coadă la bazinul cu apă de 2,5 pe 2,5 metri şi 1,5 metri adâncime, îmbrăcat în lemn şi botezat ”jaccuzzi secuiesc”.

O altă supărare a constituit-o avalanşa de descinderi ale ”tuturor organelor de control posibile, numai azi, de pildă, au venit DSV-ul, Sanepidul şi Garda Financiară, dar n-au găsit absolut nimic în neregulă”. Au găsit în schimb poliţiştii, care au dibuit un tânăr de 18 ani din Odorheiu Secuiesc ce scosese la vânzare tricouri şi hanorace cu tot felul de inscripţii revizioniste: ”Tata e maghiar, mama e maghiară/ Cui nu-i place, să piară!”, ”Ungaria îşi cheamă la luptă fiii credincioşi”, ”Am pierdut prin lacrimi/ Vom recâştiga prin sânge!”, ”Căzuţi, dar nu înfrânţi!”, ”Ne vom ridica!”, ”Daţi-ne înapoi munţii!”. Cele 75 de tricouri şi 20 de hanorace din care nu apucase să vândă nici unul i-au fost confiscate şi i s-a întocmit şi un dosar penal pentru propagandă şovină şi iredentistă. Câteva ore mai târziu, poliţiştii au mai bifat un ”trofeu”: l-au amendat fără multă vorbă pe şoferul unui parlamentar Jobbik, care a încercat să parcheze altundeva decât i se indicase.

Ce n-au văzut şi n-au sancţionat însă nici poliţiştii, nici jandarmii au fost cei câţiva membri ai Gărzii Maghiare – formaţiune paramilitară înfiinţată de Vona Gabor, dar scoasă în afara legii de autorităţile de la Budapesta, acum patru ani – care, îmbrăcaţi în uniformele lor negre, ornate cu drapelul şi stema Ungariei, se fâţâiau de colo col. ”Dacă ziceţi dumneavoastră, poate că aşa este, dar eu nu i-am văzut, o să mă interesez să văd cine sunt şi ce e cu ei. Eu ştiu că anul ăsta n-a venit nimeni de la nicio formaţie paramilitară din Ungaria, dar dumneavoastră poate v-aţi uitat la Antena 3, care zicea că aici se trage peste tot. Sigur că se trage, dar numai cu ochiul după fete ”, a sunat replica şefului EMI la întrebarea privind prezenţa în tabără a ”trupei”  din Garda Maghiară.

”Încercăm să protejăm propria noastră rasă”

Costumat ”casual” şi cu părul dat din belşug cu gel, Vona Gabor şi-a făcut apariţia flancat de doi musculoşi în tricouri cu insemnele partidului său, Jobbik. Imediat ce a aflat că sunt prin preajmă şi câţiva ziarişti din mass-media româneşti, acesta a şi improvizat o conferinţă de presă.

Întrebat dacă este de acord cu solicitarea adresată de Tokes Laszlo premierului ungar Orban Viktor, ca Ungaria să instituie protectoratul său asupra Transilvaniei, Vona a răspuns: ”Eu personal am auzit abia azi de spusele domnului Tokes, dar nu pot decât să fiu de acord cu fiecare pas care lărgeşte şi întăreşte drepturile minorităţii maghiare din România. De-acum înainte trebuie să ne gândim, să analizăm această propunere, ar fi bine să discutăm şi cu el, să vedem la ce s-a gândit exact când a cerut acest lucru şi vom încerca să găsim soluţiile cele mai bune, care să ne conducă înainte, nu înapoi.” Aceasta chiar cu riscul alterării grave a relaţiilor dintre Ungaria şi România, a adăugat liderul Jobbik, în replică la întrebarea reprezentantului Gândul: ”Pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre România şi Ungaria, ci starea societăţii şi a naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania. Dacă apărarea drepturilor maghiarilor din România şi reprezentarea acestora înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această responsabilitate, care ar trebui asumată de fapt de întreaga Ungarie! Această problemă a minorităţilor, pe care noi, ungurii, o numim problema Trianonului, este, din păcate, o tragedie a Europei Centrale impusă de Europa de Vest, care nu are în prezent alt scop decât să facă imposibilă acţiunea comună a minorităţilor maghiare care trăiesc în această regiune. Cer presei româneşti şi românilor să înţeleagă că noi nu facem altceva decât să încercăm să protejăm propria noastră rasă şi propria noastră naţiune, să reprezentăm valorile şi drepturile ei. Ţelul nostru nu e să acţionăm împotriva românilor, ci să acţionăm pentru maghiari, iar dacă acest lucru ne reuşeşte, dacă aceste naţiuni arată toleranţă şi înţelegere una faţă de cealaltă, noi suntem deschişi la o împăcare istorică, la nivelul întregii Europe Centrale. Aceasta deoarece problemele noastre, dacă scoatem din ecuaţie problemele minorităţilor, sunt identice, toate ţările din Europa Centrală sunt exploatate de capitalul internaţional venit din Europa de Vest şi împotriva acestui capital trebuie să acţionăm împreună, nu separat!”

Apoi, mai bine de trei ore, Vona Gabor a dialogat cu cei vreo 150 de inşi ispitiţi de această ocazie, după care, când arşiţa s-a mai potolit, a ţinut să-şi etaleze şi talentele de fotbalist, jucând într-un meci dintre o echipă locală şi ”selecţionata Jobbik”, campioana ediţiei precedente a taberei EMI.

Duminică, ultima zi a taberei de la Borzonţ-Joseni are pe afiş  dezbaterea finală pe tema autonomiei teritoriale a maghiarilor – nu doar a aşa-zisului Ţinut Secuiesc, ci a întregii Transilvanii – la care, pe lângă reprezentanţii UDMR, PCM, PPMT şi CNS, vor participa şi câţiva ”invitaţi speciali” din Catalonia şi Tirolul de Sud, precum şi din partea Iniţiativei Civice Europene pentru Protecţia Minorităţilor Etnice.

 

FOTO: ADRIAN POPESCU, GÂNDUL

3 comments

  1. Pentru a replica si cere guvernului atitudine nu este nevoie sa fii "natzionalist" ci doar bine informat, istoric si politic ,si sa ai bun simtz.

  2. Asa ceva nu exista cind tatal meu era sef in Securitate.

    • Nagy Zoltán

      Noroc ca in Catalonia si Tirolul de Sud nu au fost securist, si traiesc in autonomie teritoriala binemeritata, cum se cuvine intr-o civilazitie europeana!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *