Fostul șef al spionajului românesc recunoaște: Legea permite ABUZURILE SERVICIILOR SECRETE

Claudiu Săftoiu RECUNOASTE

sri-600x457

Un fost șef al serviciilor secrete românești recunoaște că legile permit în acest moment serviciilor secrete să acționeze în afara atribuțiilor democratice.

„În rigorile legii românești există suficiente lacune care să lase serviciile de informații să acționeze uneori în afara unor atribuții legale, dar care, pe de altă parte, nu pot fi acoperite prin legislația actuală”, a declarat fostul șef al SIE, Claudiu Săftoiu la Digi 24. El spune că soluția pe care a dat-o încă de pe vremea când colabora cu fostul președinte este punerea în practică a Comunității Naționale de Informații, „singurul organism decheck-and-balance, de verificare și control, de echilibru, între acțiunea absolut vitală aintelligence-ului în România și dorința de a ne păstra ca societate deschisă, democratică”.

Claudiu Săftoiu a reamintit că o hotărâre a CSAT-ului „a îngropat” Comunitatea Națională de Informații. „Nu există în momentul acesta o structură care să fie bugetată pe măsură și care să facă presiune pe posibilele ingerințe nedemocratice ale serviciilor de informații în viața cetățenilor și, din acest punct de vedere, nu pot decât să consider această întârziere a punerii în practică a Comunității Naționale de Informații decât un pasiv al fostului președinte, cel mai informat om din România și care știa foarte bine, cu mult înainte de a ieși din funcție, că serviciile sunt foarte puternice. De ce? Pentru că le cunoștea foarte bine”, a arătat fostul șef al SIE.

Citiți și:  Gata, serviciile au ales urmașul lui Iohannis!

VEZI SI: CUM ITI VERIFICĂ SRI MESAJELE TRIMISE PE FACEBOOK ȘI PE WHATSAPP

Claudiu Săftoiu spune că stătea în puterea fostului președinte să schimbe situația. „Mai mult, aceste entităţi informaționale par să fie demonizate acum şi puse la zid. Nu există în momentul de față, însă, situaţii pe care să le considerăm ca fiind de responsabilitatea serviciilor de informații, în evoluțiile politice și economice ale României, care să fi dat cumva greș sau despre care să putem spune: da, un blocaj al serviciilor. Fostul președinte știa foarte bine că atât Guvernul, dar și Președinția au elaborat un pachet de legi care ar fi trebuit să fie dispuse in dezbatere publică, dar nu a făcut-o. De ce n-a făcut-o? Oare erau mai ușor de apelat aceste instituții ca beneficiar legal?”, se întreabă Claudiu Săftoiu.

Citiți și:  AUR se OPUNE interceptării conversațiilor private din mediul online. Senatorul Claudiu Târziu: Proiectul trebuie respins. Nu vrem să redevenim o naţiune supravegheată de securiști!

VEZI SI: E oficial: România are un DOBITOC în FRUNTEA SRI

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *