Fostul premier Adrian Nastase a fost eliberat conditionat si are “idei extravagante”

nastase-liber

Fostul premier Adrian Năstase a fost eliberat joi din Penitenciarul Jilava, după puţin peste 7 luni petrecute după gratii. “Am rămas același, încercările din ultimii ani cred că mai curând m-au întărit. Am nevoie de ceva timp pentru a lămuri proiectele pentru viitor”, a spus Năstase în faţa jurnaliştilor adunaţi în faţa închisorii.

Instanța a respins ieri o contestație făcută de DNA și a menținut decizia de eliberare dată pe 23 iulie de Judecătoria sectorului 4.

În sala de judecată, procurorul DNA a recunoscut faptul că Adrian Năstase a fost disciplinat și a avut un comportament bun în penitenciar, însă, în opinia sa, nu există dovezi temeinice de îndreptare, aducând ca argument articolele postate de fostul premier pe blogul personal, în care acesta critică justiția și acțiunile DNA, transmite Agerpres.

„Aşa cum vedeţi am rămas acelaşi, încercările din ultimii ani m-au întărit. Am nevoie de ceva timp să-mi lămuresc proiectele de viitor”, a spus Năstase citat de Gândul, anunţând că are „diverse idei extravagante”.

Citiți și:  PSD este in DOLIU. A murit un primar, rapus de COVID

„Ar fi nevoie de alegeri parlamentare anticipate. Ar fi nevoie de revenirea la alegerile pe listă. Este nevoie de o lege a amnistiei fiscale şi de o lege a graţierii”, şi-a prezentat agenda fostul premier, declarându-se convins că a rămas „o ţintă care trebuie urmărită pe tot terenul”.

Fostul lider PSD fusese condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul Zambaccian, în 6 ianuarie. Soţia acestuia a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare iar familiei i s-au confiscat circa 400.000 de euro din conturi. La vremea respectivă toţi liderii PSD s-au strâns în jurul colegului lor, considerat ”o victimă a regimului Băsescu”. Spre deosebire însă de 20 iunie 2012, când Năstase a fost condamnat cu executare în dosarul ”Trofeul calităţii”, fostul lider social-democrat nu a mai jucat circul “sinuciderii”.

Dosarul Zambaccian a ajuns pentru prima oară în instanţă în 13 noiembrie 2006, însă a trebuit să fie refăcut, fiind întors la DNA în august 2008, printr-o decizie a Înailtei Curţi, aminteşte Mediafax. În 5 mai 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Dana Năstase şi Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupţie.

Citiți și:  Răsturnare de situație în ultimul SONDAJ de opinie. Alerta

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier – cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului ministru – Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti. Sursa: FrontPress.ro

LASA UN COMENTARIU