HAOSUL ia amploare! A fost UCIS Comandantul militar al Jihadului Islamic

Haosul continuă în Orientul Mijlociu. De această dată, Israelul l-a ucis luni pe Hossam Abu Harbid, un comandant militar al grupării islamiste palestiniene armate Jihadul Islamic. Totul s-a întâmplat într-un atac aerian în Fâşia Gaza. Anunțul a fost făcut de armata israeliană.

Reuters notează că asasinarea lui Hossam Abu Harbid, comandantul Diviziei din Nord al Jihadului Islamic, ar putea declanşa o ripostă violentă a organizaţiei, în a doua săptămână de ostilităţi între statul evreu şi activişti palestinieni în Fâşia Gaza.

În ceea ce privește anunțul făcut de armata israeliană, după ce au dat vestea moarții lui Hossam Abu Harbid, israelienii l-au acuzat de faptul că el este cel care”se află la originea mai multor atacuri teroriste cu rachetă antitanc vizând civili israelieni”.

Pe lângă moartea lui Hossam în atacurile de luni, a mai fost rănit și un civil israelian, mai informează armata israeliană. De menționat este faptul că, Hossam Abu Harbid era un comandant al Jihadului Islamic de 15 ani, potrivit aceleiaşi surse.

Armata israeliană a transmis luni că, la o săptămână de la începerea bombardamentelor, militanţii palestinieni au lansat aproximativ 3.150 de rachete din Fâşia Gaza spre Israel.

Amintim faptul că pe 10 mai ostilităţile din Gaza s-au declanşat odată cu ploaia de rachete lansată de mişcarea palestiniană Hamas asupra Israelului în semn de ‘solidaritate’ cu sute de manifestanţi palestinieni răniţi în urma unor confruntări cu poliţia israeliană în Ierusalimul de Est ocupat.

La originea manifestaţiilor, ameninţarea cu expulzarea forţată a familiilor palestiniene în beneficiul coloniştilor israelieni, scrie AFP. În ceea ce privește bilanțul total, din 10 mai şi până în prezent, 197 de palestinieni au fost ucişi, printre care 58 de copii, iar peste 1.200 au fost răniţi, conform unui bilanţ palestinian, citat de AFP.

Se cere încetarea focului
De menționat este faptul că, peste 25 de senatori ai Partidului Democrat și doi senatori independenți au dat publicității o scrisoare comună în care solicită încetarea imediată a focului între Hamas și Israel, pentru prevenirea altor pierderi de vieți omenești și oprirea escaladării violențelor, relatează CNN.

Demersul acestora vine la începutul acestei săptămâni, după ce, în cursul zilei de duminică, loviturile aeriene ale Israelului în Gaza au ucis peste 40 de persoane, între care copii și medici.

“Este momentul să punem capăt ciclului violențelor”, a spus Greenfield în contextul în care Consiliul de Securitate al ONU, întrunit duminică pentru a treia sesiune de urgență într-o săptămână pe tema conflictului din Gaza, nu a reușit să adopte o declarație comună sau propuneri care să permită o încetare rapidă a ostilităților.

“Trebuie să facem tot posibilul să obținem o încetare a focului. Cred că actuala administrație trebuie să depună mai multe eforturi”, a declarat, la rândul său, Adam Schiff, șeful Comisiei pentru Informații din Camera Reprezentanților.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!