“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
GENERAL

Fost preşedinte aflat în detenţie, suferă de tulburări neurologice din cauza TORTURII. “Am fost torturat, am fost tratat inuman, bătut şi umilit”

inchisoare cazul caracal

Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, aflat în închisoare, suferă de tulburări neurologice severe rezultate din tortură şi alte rele tratamente aplicate în detenţie şi care necesită tratament adecvat, a declarat sâmbătă un consiliu independent de medici, informează AFP.

Arestat pe 1 octombrie la întoarcerea după opt ani de exil în Ucraina, Saakaşvili a refuzat să mănânce timp de 50 de zile în semn de protest faţă de condamnarea sa pentru un presupus abuz de putere, acuzaţie pe care a contestat-o.

În vârstă de 53 de ani, acest reformator pro-occidental aflat la conducerea ţării în perioada 2004 – 2013 a reînceput să mănânce după ce a fost transferat pe 20 noiembrie la un spital militar din Gori, în urma îngrijorărilor exprimate de medici.

El a dezvoltat o serie de afecţiuni neurologice care sunt “rezultatul torturii, relelor tratamente, tratamentului medical inadecvat şi grevei prelungite a foamei, a conchis grupul de medici care l-a examinat în detenţie.

Conform comunicatului lor de presă, au fost diagnosticate în special encefalopatia Wernicke, potenţial fatală şi o tulburare de stres post-traumatic.

Unul dintre medici, psihiatra Mariam Jichkariani, a declarat pentru AFP că starea sa,”care rezultă din torturile psihologice suferite în închisoare, ar putea duce la invaliditate dacă nu primeşte tratament medical adecvat”.

La sfârşitul lunii noiembrie, când s-a prezentat în faţa unei instanţe din Tbilisi, Saakaşvili însuşi a denunţat torturile psihologice suferite în detenţie, printre altele privarea de somn şi ameninţările.”Toată lumea ştie că nu ar trebui să fiu în închisoare pentru că toate acuzaţiile împotriva mea sunt false şi motivate politic”, a declarat Mihail Saakaşvili, cu faţa palidă.

“Am fost torturat, am fost tratat inuman, bătut şi umilit” în detenţie, a spus el.

În perioada în care s-a aflat în greva foamei a slăbit aproximativ 20 de kilograme.

Amnesty International consideră că tratamentul aplicat fostului preşedinte ţine “nu doar de o justiţie selectivă, ci de o răzbunare politică, după toate aparenţele”.

Arestarea acestei personalităţi proeminente a opoziţiei georgiene a exacerbat criza politică rezultată în urma alegerilor legislative de anul trecut, un scrutin fraudat, conform opoziţiei, şi a declanşat, de asemenea, cele mai mari proteste antiguvernamentale din ultimii zece ani.

Apărătorii drepturilor omului acuză guvernul georgian că foloseşte acuzaţii penale pentru a pedepsi pe opozanţi politici şi mass-media cu abordare critică.

Premierul Irakli Garibaşvili a stârnit recent controverse când a afirmat că guvernul nu a avut de ales decât să îl aresteze pe Saakaşvili pentru că acesta a refuzat să renunţe la viaţa politică, informează Agerpres.

Sursa: stiripesurse.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.