Fost premier al Romaniei, aruncă BOMBA. ”Plafonarea prețurilor? – medicament pentru fraieri”

Fostul premier Adrian Năstase susține că în România nu există nicio criză a energiei care să determine creșterea prețurilor pentru consumatorii casnici. Mai mult, spune că s-a mimat liberalizarea pieței.

Adrian Năstase este de părere că românii nu ar trebui să accepte să fie trataţi ca niște fraieri doar pentru că premierul interimar să mai peticească puțin bugetul din taxele suplimentare venite prin creșterea preturilor la energie

Adrian Năstase: La noi, de fapt, nu este nici o criză a energiei. Cei cu care am mai vorbit în ultima vreme, îmi spun că pur și simplu suntem furați. Au mimat această „LIBERALIZARE” a pieței și apoi ‘INTERCONECTAREA ” cu piețele Europene. Ce nu se spune însă este faptul că în afară de posibilitatea de a vedea prețurile de pe alte piețe, nu ai posibilitatea să cumperi de pe alte piețe. Îți trebuie contracte de transport cu țările pe care le tranzitezi, contracte de Crossborder cu Transelectrică, rezervare de capacitate – ori toate aste nu se fac bătând din palme, costa niște bani , iar colac peste pupăza, Statul Român, prin Transelectrică a micșorat capacitatea de transborder cu 50%, mai scrie fostul premier.

Adrian Năstase: Plafonarea prețurilor? „Medicament pentru fraieri”
Adrian Năstase pune următoarele întrebări: Ce să faci ? Atunci de unde să iei curent? Pe piața de contracte forward nu se scot mai mult de 15-20 MWH/zi, în condițiile în care România consumă circa 180.000 MWH/ZI, iar în piață SPOT se vând minium 90.000-120.000 MWH/zi. De unde de altundeva să iei energie?

Cea mai mare problemă pare a fi că nu se vede Pădurea de praful care ni s-a aruncat în ochi cu „contextul european”.

Ce treabă are România cu „contextul european” când are cel mai bun mix de energie ?

Statul Român, care este acționarul majoritar la peste 70% din capacitatea de producție a energiei electrice, ce face ?

Lasă reprezentanții săi – coafeze, sportivi, etc – în consiliile de administrație și le spune să nu facă nimic.

Cel mai usor pentru stoparea acestei crize ar fi interventia Consiliului de administratie al fiecarei intreprinderi si limitarea pretului la 200% profit. Gândiţi-vă ca la Hidro avem pret de cost de 80 lei/MWH si la Nuclear 100 lei/MWH. Le-ar ajunge 400-500 lei/MWH ? Evident că da.

Năstase: cei care au cumpărat energie mai scumpă, vor renunţa la toţi consumatorii casnici, care vor trece în FUI
Potrivit fostului premier, pe piața de contracte forward nu se scot mai mult de 15-20 MWH/zi, în condițiile în care România consumă circa 180.000 MW/zi, iar în piața SPOT se vând minium 90.000-120.000 MWH/zi. Năstase crede că această criză a energiei ar fi rezolvată prin intervenția Consiliului de administrație al fiecărei întreprinderi și limitarea prețului la 200% profit.

Şi continuă: Ceea ce se propune, cu plafonarea preţurilor, nu se poate face numai pentru populație pentru că, automat, cei care au cumpărat energie mai scumpă, vor renunţa la toţi consumatorii casnici, care vor trece în FUI. Dar întreprinderile ce vor face? Se vor închide, pentru că nu vor mai fi competitive pe piață. Asta va duce la șomaj, cheltuieli, lipsa de venituri la buget, etc.

Prin „plafonarea preţurilor” vor fi loviți doar Furnizorii pentru că numai ei vor fi obligaţi să aplice preţurile plafonate, nu şi Producătorii.

Si atunci ce s-a rezolvat dacă eu trebuie să va facturez cu prețul plafonat dar nu am de unde să cumpăr cu acel preț ? Aici este o problema foarte serioasă.

Fostul premier al României este de părere că parlamentul ar trebui să organizeze audieri publice cu responsabilii – români și străini
Aseară târziu s-a anunțat pe rețelele de socializare ca Electrica va cumpăra mai multe parcuri fotovoltaice – 35 MWH putere instalată. Dar cum să cumperi 35 MWHp cu 35 milioane euro când costul unui mWHp, instalat nou, este acum de maximum 600.000 Euro? Se pare că firmele respective sunt germane.

Eu cred că parlamentul ar trebui să organizeze audieri publice cu responsabilii – români şi străini – din sectorul energetic si să ia măsuri tranșante, sesizând organe de anchetă penală şi subliniind responsabilitatea CSAT şi serviciilor de informații.

Nu cred că o țară întreagă poate să accepte să fim tratați ca niște fraieri doar pentru că premierul interimar să mai peticească puțin bugetul din taxele suplimentare venite prin creșterea preturilor la energie pentru români, a scris Adrian Năstase pe blogul personal.

Sursa; evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *