Fost ofiter Waffen SS, ingropat cu onoruri militare in Estonia

La începutul anului, în 2 ianuarie, a murit la vârsta de 93 de ani Harald Nugiseks, ultimul estonian decorat cu Crucea de Fier pentru acte de bravură care se mai afla în viaţă în micul stat baltic din nordul Europei. Controversele au apărut însă câteva zile mai târziu, când în presa internaţională şi rusească s-a relatat despre faptul că statul a permis îngroparea fostului veteran Waffen SS cu onoruri militare.

Nugiseks, foarte apreciat în cercurile naţionaliste pentru faptele de arme din timpul celui de al Doilea Război Mondial, a fost îngropat în cimitirul militar din oraşul Tori. La ceremonia funerară au participat foşti ofiţeri de rang înalt, dar şi politicieni locali. Deasemenea, ministrul apărării, Urmas Reinsalu, a adresat condoleanţe familiei, declarând că “Nugiseks a fost un soldat estonian de legendă, a cărui tragedie a fost că nu a putut lupta în uniforma ţării sale”, o aluzie la înrolarea acestuia în cea de a 20-a divizie Waffen SS, o unitate special creată de Germania pentru voluntarii estonieni care vor să lupte pentru independenţa ţării împotriva Uniunii Sovietice.

Harald Nugiseks 3

Divizia a 20-a SS a fost o unitate estoniană de infanterie, parte a Waffen SS, creată în luna mai a anului 1944 şi care a luat parte la mai multe bătălii împotriva Armetei Roşii, spre sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial.

După ce uniteatea s-a predat în 1945, Harald Nugiseks a fost prins de partizanii comunişti din Cehia. A fost predat sovieticilor şi astfel a fost trimis într-un lagăr de muncă din Siberia. Se va întoarce acasă abia în 1958.

După prăbuşirea Uniunii Sovietice şi recâştigarea independenţei în 1991, Nugiseks a primit din partea armatei estoniene rangul onorific de căpitan în rezervă. Sursa: FrontPress.ro

harald

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile