Formula găsită de un matematician român pentru a se îmbogăţi la Loto

Formula prin care matematicianului român Ştefan Mandel a reuşit să câştige de 14 ori sume mari la Loto în România, Marea Britanie şi Australia, a intrat în atenţia presei franceze.

Publicaţia franceză Ouest-france scrie despre matematicianul român Ştefan Mandel „care a găsit soluţia pentru a câştiga la Loto. Statistic, este mai probabil să fiţi lovit de fulger, de un asteroid sau să muriţi într-un avion decât să câştigaţi la loto. De fapt, pentru orice persoană, în medie există o singură şansă din 13.983.816 pentru a câştiga la loto. O probabilitate valabilă pentru oricine, dar nu pentru Ştefan Mandel. Acest matematician român a câştigat deja la loterie de nu mai puţin de 14 ori!”.

Născut în România într-o familie modestă, Stefan Mandel, un tânăr supravieţuitor al Holocaustului, a lucrat ca matematician pentru consorţiul minier din România. Venitul său mic (echivalentul a 88 de dolari pe lună) nu-i permitea să-şi îngrijească familia, astfel că s-a gândit să apeleze la una dintre pasiunile sale: loteria. Formula găsită i-a permis să câştige de 14 ori la loto de-a lungul anilor în România, Marea Britanie şi Australia.

O FORMULĂ INTELIGENT GÂNDITĂ
„Pentru a face acest lucru, românul a dezvoltat o strategie destul de simplă: aceea de a cumpăra … toate biletele pentru a oferi cât mai multe combinaţii posibil. Dar atenţie! Această metodă nu a fost aplicată oricum de matematician. El a urmat de fiecare dată o formulă specifică …”, scrie publicaţia franceză.

Publicaţia franceză prezintă şi cei cinci paşi ai formulei românului:

Primul pas: calculaţi numărul total de combinaţii posibile. Pentru o loterie în care regula este, de exemplu, găsirea a şase numere bune între 1 şi 40, numărul combinaţiilor posibile este de 3.838.380.

Pasul doi: După calcularea numărului de combinaţii posibile, Stefan Mandel şi-a propus să găsească loteriile cu un câştig de trei ori mai mare decât numărul de combinaţii posibile. Un pas esenţial pentru a vă asigura că obţineţi o sumă atractivă în comparaţie cu banii investiţi în bilete.

Al treilea pas şi nu în ultimul rând: investiţi suma necesară, uneori cu ajutorul complicilor, pentru a cumpăra un bilet de loterie pentru fiecare dintre combinaţiile posibile.

Al patrulea pas: depuneţi biletele la loto la distribuitorii autorizaţi.

Al cincilea pas: câştigaţi marele premiu

În cazul unui câştig de 10 milioane de euro, cu bilelte care costă un euro, jucând fiecare combinaţie, puteţi câştiga 6.161.620 de euro, după plata taxelor.

Publicaţia „The Hustle” a explicat metoda românului

PAISPREZECE JACKPOTURI
În ciuda investiţiei iniţiale enorme necesare şi a distribuţiei câştigurilor între diferiţii parteneri potenţiali, această metodă i-a permis lui Mandel să genereze profituri substanţiale. Prin urmare, nu este o coincidenţă faptul că acesta din urmă a repetat operaţiunea de nu mai puţin de paisprezece ori în România, Regatul Unit şi Australia. În SUA şi Australia, această schemă a fost interzisă.

„Pentru cei motivaţi să folosească această formulă, atenţie! Nu numai că face obiectul unui control atent al autorităţilor, dar se poate dovedi devastatoare pentru contul în bancă dacă combinaţia câştigătoare este găsită de mai mulţi jucători. În aceste cazuri, jackpot-ul este împărţit automat între fiecare dintre câştigători …”, avertizează publicaţia franceză.

POVESTEA LUI ŞTEFAN MANDEL
Împreună cu un grup de prieteni şi cunoştinţe, Mandel şi-a asumat riscul şi a cumpărat calupuri mari de bilete de loterie cu combinaţiile pe care formula sa le-a considerat cele mai favorabile. Prin miracol, în anul 1964, a câştigat premiul cel mare pus la bătaie în acea vreme de Loteria Română, de 78.783 de lei. După ce şi-a acoperit cheltuielile, a rămas cu 4.000 de dolari, destui bani cât să poată mitui oficialii ministerului de externe şi să fugă din România pentru a începe o nouă viaţă afară, în anul 1966. „Acest prim câştig al meu se datorează mai mult norocului. Totuşi, banii câştigaţi mi-au oferit posibilitatea de a fugi din ţară. Nu o să vă spun cum am fugit, nici măcar acum după atâţia ani”, a declarat Ştefan Mandel pentru revista „Night & Day”, în anul 1992.

CÂŞTIGURILE LA LOTERIE AU DEVENIT O AFACERE
După patru ani în care s-a plimbat prin Europa, Mandel s-a stabilit în Australia şi şi-a transformat algoritmul într-o afacere.

Într-un joc tipic de loterie, un set de numere dintr-un anumit interval, să spunem de la 1 la 40, sunt selectate în mod aleatoriu. Dacă numerele de pe biletul tău se potrivesc, ai câştigat jackpot-ul. Însă şansele de câştig sunt bazate pe numărul de posibile combinaţii dintre numerele din interval, de multe ori aşadar de una la câteva milioane.

Dar Mandel a realizat un lucru: în anumite loterii, numărul total de posibile combinaţii era mult mai mic decât jackpotul. De exemplu, o loterie alege 6 numere din 40. Vor fi 3.838.380 de combinaţii posibile. Dar să spunem că premiul oferit de această loterie este de 10 milioane de dolari. În teorie, Mandel ar fi putut cumpăra toate cele 3,8 milioane de combinaţii, cu un dolar fiecare, şi tot ar avea un câştig semnificativ, chiar şi după taxe.

Dar, în practică, el nu avea acei bani. Aşa că, în timp ce muncea ca agent de asigurări, a convins sute de investitori să îşi adune banii la un loc şi să creeze un „sindicat loto”. El a dezvoltat apoi un algoritm prin care calcula toate combinaţiile necesare pentru a câştiga şi printa biletele.

Aşadar, în anii 1980, sindicatul creat de el aştepta până când jackpot-ul oferit de o loterie atingea o sumă suficient de mare astfel încât să fie acoperit şi costul biletelor, cât şi să acopere investiţia partenerilor. Împreună, au reuşit să câştige 12 jackpot-uri (dar şi alte 400.000 de premii mai mici) în Australia şi Marea Britanie.

Cu toate acestea, Mandel a ajuns curând la concluzia că profiturile împărţite erau prea mici. De asemenea, sindicatul lui a atras atenţia autorităţilor australiene, care au modificat legislaţia de multiple ori, interzicând atât printarea biletelor prin intermediul computerelor, cât şi cumpărarea de calupuri de bilete de către o singură persoană.

VISUL AMERICAN
Curând, Mandel şi-a mutat afacerea în America, unde printr-o minune a reuşit să câştige alături de alţi investitori premiul de 27 de milioane de dolari pus la bătaie de loteria din statul Virginia. „Minunea” a venit după ce un plan megaloman al său, de a cumpăra 7 milioane de bilete de loterie în numai 72 de ore a eşuat, echipa sa reuşind, din cauza problemelor de logistică, să cumpere numai 5,5 milioane de bilete.

Însă cu toate că demersul echipei lui Mandel era complet legal, potrivit legilor americane şi din statul Virginia, acesta a fost totuşi interpretat ca trişat. A urmat un proces de 4 ani pentru român, timp în care a fost investigat personal de 14 agenţii internaţionale, inclusiv CIA, FBI şi Fiscul american. Într-un final, Mandel nu a fost găsit vinovat.

Între timp, însă, investitorii cooptaţi de Mandel aşteptau profiturile uriaşe care le-au fost promise. După ce a încercat să lanseze o companie de asigurări de viaţă şi un sistem de loterie pe teritoriul britanic din Gibraltar, Mandel şi-a declarat în cele din urmă falimentul, în 1995. În aceeaşi perioadă, a venit în România şi a încercat un joc piramidal, intitulat Mondragon, dar şi acesta a dat faliment, ca şi Caritasul pe care a încercat să-l copieze.

Următorul deceniu şi l-a petrecut făcând diverse escrocherii de investiţii, una dintre ele aducându-i o pedeapsă cu închisoarea de 20 de luni în Israel.

Ultimele zvonuri sunt că, în prezent, Ştefan Mandel îşi petrece zilele locuind într-o casă de vacanaţă pe o insulă tropicală din Vanuatu, în largul coastei Australiei. Trăieşte o viaţă liniştită şi susţine că s-a „retras” din loterie.
Nu există această formulă (magică, n.r.), singura cale de câştig cert stă în acoperirea tuturor posibilităţilor.

NU EXISTĂ FORMULA MAGICĂ
Despre câştigul la loterie, Mandel spunea încă de la început că nu există o formulă magică, ci e numai matematică. „Nu există această formulă, singura cale de câştig cert stă în acoperirea tuturor posibilităţilor. Nu toate loteriile sunt rentabile din punctul de vedere al jucătorului. Dar cea de la Sydney mi-a dat posibilitatea să investesc 7 milioane de dolari şi să câştig 27 milioane. Un fapt pe care l-am putut prevedea prin calcul matematic. În ultimă instanţă, teoria rămâne doar teorie, faptele vorbesc!”, spunea Mandel, în 1994.

Pentru cei care doresc să reproducă modelul de afaceri al lui Mandel, trebuie să menţionăm că acest lucru nu mai este posibil în ziua de azi. „Numărul de combinaţii a crescut prea mult, nu aţi fi capabil să imprimaţi biletele, nu aţi putea să le cumpăraţi în timp şi, probabil, nici măcar nu aţi putea face matematica corectă fără să faceţi o greşeală”, scrie publicaţia Business Insider.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.