Financial Times: Articolul care CONTESTA eficacitatea vaccinurilor în fața Omicron, lovește puternic în economie

Prețul petrolului a scăzut marți cu peste 2%, la fel ca și piețele financiare în general, după ce un un articol din Financial Times a pus la îndoială eficacitatea vaccinurilor COVID-19 împotriva variantei de coronavirus Omicron, relatează Reuters.

Directorul companiei Moderna a declarat pentru Financial Times că este puțin probabil ca vaccinurile COVID-19 să fie la fel de eficiente împotriva variantei Omicron a coronavirusului ca și împotriva variantei Delta, informează Mediafax.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,82 dolari, sau 2,5%, la 71,62 dolari pe baril, iar contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 1,61 dolari, sau 2,3%, la 68,34 dolari pe baril.

Petrolul s-a prăbușit vineri cu aproximativ 12%, împreună cu alte piețe, din cauza temerilor că Omicron va declanșa noi blocaje și va afecta creșterea globală, afectând cererea de petrol.

Citiți și:  Tudorel Toader, dezvăluiri șocante despre CELEBRA scrisoare anti-Kovesi, catre Financial Times . 'Am aflat după ce a apărut. A costat 40.000 de euro'

Organizația Mondială a Sănătății a declarat luni că Omicron prezintă un risc foarte ridicat de creștere a infecțiilor, iar mai multe țări au iintrodus restricții de călătorie. Încă nu este clar cât de gravă este noua variantă și dacă poate rezista la vaccinurile existente.

În contextul în care perspectivele privind cererea sunt umbrite, cresc așteptările că Organizația țărilor exportatoare de petrol, Rusia și aliații lor, numite împreună OPEC+, vor pune în așteptare planurile de a suplimenta oferta cu 400.000 de barili pe zi (bpd) în ianuarie.

Presiunea era deja în creștere în cadrul OPEC+, care urmează să se reunească pe 2 decembrie, pentru a-și reconsidera planul de aprovizionare, după ce, săptămâna trecută, Statele Unite și alte țări mari consumatoare de petrol au eliberat stocuri de țiței pentru a face față creșterii prețurilor.

Citiți și:  Tudorel Toader, dezvăluiri șocante despre CELEBRA scrisoare anti-Kovesi, catre Financial Times . 'Am aflat după ce a apărut. A costat 40.000 de euro'

„În urma eliberării rezervelor strategice globale și a anunțului de restricționare a călătoriilor către și dinspre Africa de Sud și națiunile vecine, OPEC și aliații săi pot justifica cu ușurință o oprire a producției sau chiar o ușoară reducere a producției”, a declarat într-o notă analistul OANDA Edward Moya.

Cu toate acestea, analiștii Citi se așteaptă ca OPEC+ să continue să adauge mai mulți barili în ianuarie.

Asupra pieței cântărește și perspectiva reluării exporturilor de petrol din Iran, în urma comentariilor optimiste ale diplomaților la reluarea discuțiilor de luni între puterile mondiale și Iran pentru relansarea unui pact nuclear.

Sursa: stiripesurse.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.