“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
GENERAL

Filme cu femei – TOP 20 filme cu femei în prim-plan

top filme cu femei

Filme cu femei în prim-plan pentru că, în sfârșit, prinde din ce în ce mai clar ideea că femeile pot fi personaje foarte interesante pentru spectatorii de film și că pot fi partea centrală în filme care oferă entertainment/distracție de calitate.

Iar după succesul Barbie, regizat de o femeie, această convingere capătă o greutate și mai mare. Chiar și așa, trebuie să cauți ceva până găsești un film bun care are o femeie în prim-plan sau în care pur și simplu o actriță e atât de bună, încât a “deturnat” un film care trebuia să aibă un bărbat în centrul atenției. ????

1. The Virgin Suicides – Amazon Prime Video

1694303708 829 Filme cu femei TOP 20 filme cu femei in

Nu există prea multe regizoare care să surprindă universul feminin atât de intim și atât de profund precum Sofia Coppola. Am auzit mulți bărbați plângându-se de filmele ei ???? pentru că nu le înțeleg, dar nicio femeie care să nu se regăsească în atmosfera și universul creat de Sofia Coppola. ????

Primul lung-metraj al Sofiei Coppola (Lost in Translation, Marie Antoinette), The Virgin Suicides este din primul moment o experiență voyeuristică: filmul este narat de grupul de băieți fascinați de misterul surorilor Lisbon. Fiecare dintre ei are câte o experiență mai mult sau mai puțin directă cu cele 5 adolescente neînțelese. Unul dintre ei le scotocește prin nimicurile din baie, dar cel mai des băieții se întâlnesc pentru a discuta jurnalul Ceciliei, prima dintre fete care se sinucide.

Prin intermediul jurnalului înțeleg lumea visătoare a acestora, claritatea cu care ele îi percep pe băieți, dar și sentimentul de îngrădire și nesiguranță al adolescentelor. De fapt, grupul de adolescenți se afundă și mai mult în fascinația misterului fetelor, a ceea ce simt, gândesc, speră ele, prin acest portal în lumea lor – jurnalul. Filmul este, ca orice film al Sofiei, unul despre adolescență și maturizare, iar atmosfera lui și decența voyeurismului adolescenților care studiază copleșiți de realitate cazul fetelor nu au cum să nu te vrăjească.

2. Priscilla, de Sofia Coppola – va fi lansat pe 6 octombrie 2023 la nivel internațional, nu are încă distribuitor în Româniapriscilla filme după cărți_

Continuăm recomandările de filme cu femei tot cu un film al Sofiei Coppola. ???? În sfârșit, vom vedea un film nou al acesteia, de la care avem, cum spuneam și mai sus, unele dintre cele mai sensibile și profund feminine filme: Lost in Translation, The Virgin Suicides, Marie Antoinette.

Aceasta va lansa în octombrie o producție scrisă și regizată de ea, Priscilla – despre relația dintre Priscilla și Elvis Presley, după biografia Elvis and Me, semnată de Priscilla Presley și Sandra Harmon. După Elvisul lui Buz Luhrmann, vine, așadar, Priscilla, care îi va face contrapondere, aducând în prim plan perspectiva Priscillei Presley. Aceasta susține perspectiva oferită de producția Sofiei Coppola, fiind prezentă pe covorul roșu al Festivalului de la Veneția, la premiera oficială a acestuia. Filmul a fost aplaudat și aclamat timp de 7 minute la proiecția de la Veneția. Vezi trailerul Priscilla.

3. Dream Horse (2020) – filme recent inclus pe NETFLIX

Dream-horse-filme cu femeiEste un film despre puterea de a visa a unei femei care face posibil miracolul unui cal câstigator, cum ne spunea o cititoare. ????

Unul dintre cele mai simpatice și emoționante filme cu femei în rolul principal disponibile pentru streaming, Dream Horse / Un cal de vis este o comedie cu accente dramatice bazată pe o poveste reală, despre un cal crescut de o comunitate săracă, pentru a deveni un cal de curse de succes.

Un film fără fițe, cu actori care nu par actori ci oameni dintr-un mic oraș galez, în care actrița principală este Toni Collette, o femeie la vârsta a doua care servește la mese într-un mic bar și lucrează, în același timp, într-un supermarket, dar nu și-a pierdut speranța într-un viitor mai bun. În film joacă și Damian Lewis (Homeland, Billions).

Dacă ți-a plăcut The Lost King / Regele pierdut, pe HBO, o să-ți placă și Dream Horse / Un cal de vis, pe NETFLIX.

4. The Wonder / Minunea (2022) – NETFLIX

minunea filme noi netflixDacă vrei să vezi filme cu femei puternice, filme despre femei care pur și simplu sunt hipnotizant de asertive ???? și extraordinar de inspiraționale, atunci nu poți ocoli filmele în care joacă Florence Pugh. ???? Toate rolurile ei sunt extraordinar de puternice și convingătoare. Iar inteligența și forța cu care își dozează și interpretează acest rol la doar 26 de ani ne fac să spunem că este noua Kate Winslet sau Scarlett Johansson.

Acțiunea se petrece în Irlanda, după Marea Foame a Cartofului din secolul al XIX, când un milion de irlandezi au murit. O infirmieră din Londra (Florence Pugh) este chemată într-un sat pentru a supraveghea o fată de 11 ani, care nu a mai mâncat de 4 luni și e considerată de comunitate o sfântă. Un film despre credințe și cât de departe sunt dispuși oamenii să meargă pentru certitudinile lor…

5. Killers of the Flower Moon – cu Leonardo DiCaprio, din 20 octombrie 2023 în cinematografe

killers of the flower moon_filme de vazut

Un film care atrage în primul rând datorită numelui lui Leonardo DiCaprio, dar este de fapt un film despre o femeie. ???? O americancă nativă (jucată de Lily Gladstone) a cărei soră este ucisă și care face tot posibilul să găsească vinovații, într-o lume puternic rasistă împotriva americanilor indigeni.

Killers of the Flower Moon este un film polițist american regizat de Martin Scorsese și cu un scenariu de Eric Roth și Scorsese. Eric Roth a primit de-a lungul timpului 6 nominalizări la Oscar, pentru scenarii precum Forrest Gump, Munich, A star is born, The Curious case of Benjamin Button și Dune (2021).

Bazat pe cea mai bine vândută carte de non-ficțiune din 2017, Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI, de David Grann, filmul îl are pe Leonardo DiCaprio într-unul din rolurile principale, dar și co-producător.

Killers of the Flower Moon are loc în Oklahoma anilor ’20 și descrie uciderea în serie a membrilor Osage Nation, o comunitate bogată în petrol – un șir de crime brutale care au ajuns să fie cunoscute sub numele de Reign of Terror. Filmul ne așteptăm să fie nu doar fidel cărții, ci și adevărului istoric.

Actrița principală Lily Gladstone din Killers of the Flower Moon, americancă din populația indiană aborigenă a pus chiar în contrast producția lui Scorsese cu producțiile lui Taylor Sheridan super de succes precum Yellowstone, pe care le-a numit “deplorabile” și “neverosimile”.

Leonardo DiCaprio joacă alături de Robert De Niro, Jesse Plemons, Lily Gladstone și Brendan Fraser. Filmul marchează cea de-a șaptea colaborare dintre Scorsese și DiCaprio, precum și cea de-a unsprezecea colaborare dintre Scorsese și De Niro. ???? Vezi trailerul Killers of the Flower Moon.

Cu un buget generos de 200 milioane dolari, Killers of the Flower Moon este o producție Apple TV, dar care va veni în cinematografele din România, începând cu 20 octombrie.

6. The Lost King / Regele pierdut (2022) – HBO Max

the lost king top filme 2023Un film biografic despre o femeie obișnuită, aflată într-o criză existențială, din care reușește să iasă fiind inspirată de o misiune: identificarea rămășitelor Regelui Richard al III-lea. Misiunea pare nebunească pentru toată lumea, de la fostul soț, până la istorici sau arheologi. Ridiculizată și neluată de nimeni în seamă, ea și continuă documentarea și strângerea de fonduri pentru a-și duce la bun sfârșit obiectivul :).

Povestea adevărată din The Lost King e emoționantă și inspirațională, la fel ca și interpretarea lui Sally Hawkins (The Shape of Water, Spencer). Filmul este realizat după o carte biografică, fiind coscris de Steve Coogan, care de asemenea joacă un rol secundar în The Lost King. Regizorul este Stephen Frears, cunoscut pentru poveștile lui emoționante și umane: Victoria & Abdul, Florence Foster Jenkins, Philomena, High Fidelity, Dangerous Liaisons.

7. Poor Things (2023) – premieră 15 decembrie 2023

poor things_filme de vazutNu putea lipsi din lista cu filme cu femei în prim plan ultimul film al regizorului grec Yorgos Lanthimos, cunoscut pentru The Favourite, The Lobster, The Killing of a Sacred Deer. Filmul este un proiect pe care îl avea în plan de mulți ani. Dar pe care a ajuns să îl realizeze de abia acum, după ce s-a consacrat ca regizor și a primit mână liberă și suficientă finanțare pentru a realiza un astfel de film.

O comedie neagră, romantică, SF și suprarealistă ???? , în care joacă Emma Stone (din nou, după The Favourite), Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef și Margaret Qualley. Emma Stone are multe scene super lascive și de o sexualitate grafică, filmul având în centru o tânără readusă la viață după ce îi este transplatat creierul unui copil… Cu siguranță ne așteptăm la un film provocator, ca toate filmele de până acum ale lui Lanthimos. Vezi aici teaserul Poor Things.

Premiera internațională a fost mutată din septembrie 2023 în decembrie, iar în România va avea loc pe 15 decembrie 2023, în cinematografe.

8. Spencer (2021) – pe HBO Max spencer top film 2021

O dramă despre o femeie cât se poate de adevărată, Prințesa Diana văzută dintr-un unghi neașteptat. Văzând modul ireverențios în care filmul portretizează atât starea de spirit și comportamentul Dianei, cât și monarhia britanică, îți dai seama cât de cuminte și ne-provocator este de fapt serialul The Crown.

Dacă vrei să îți imaginezi starea psihică a Prințesei Diana, hăituită de paparazzi, plus analizată și judecată continuu de ochiul critic al familiei regale, intră în universul fascinant și cât se poate de feminin pe care-l construiește cu atenție Spencer. Prințesa Diana e jucată de Kristen Stewart. Unul dintre acele filme cu femei în prim-plan regizat de un bărbat (Pablo Larrain) ???? care merită nota 10.

9. The Eternal Daughter / Fiica eternă (2022) – pe HBO Max

The-Eternal-Daughter-filme noi

Un film despre relația mamă-fiică și despre povara emoțională și nu numai pe care multe femei o duc, aceea de a-i îngriji pe părinți în ultimii lor ani de viață.

Un film atât de simplu, aproape exclusiv în două personaje feminine, interpretate de aceeași actriță, Tilda Swinton, dar atât de expresiv și captivant. I-am dat play cu o oarecare strângere de inimă, de obicei filmele în care un actor joacă mai multe roluri fie sunt făcute cu dedicație pentru a pune în valoare actorul respectiv și doar atât, fie sunt pur și simplu slăbuțe în sine :).

Dar The Eternal Daughter te prinde foarte repede, inclusiv, bineînțeles, datorită jocului Tildei Swinton. Tilda Swinton este în rol dublu: de mamă și fiică, cazate la un hotel misterios. Fiica are grijă de mamă, într-un amestec de vinovăție pentru că nu este o fiică destul de bună, dar și de frustrare pentru că nu alocă suficient timp pentru alte aspecte ale vieții personale, din cauza atenției constante oferite mamei. O temă foarte relevantă pentru multe femei, dar o surpriză să o vezi tratată într-un film cu atât de multă discreție și delicatețe. Într-un fel, cu toții suntem fiica sau fiul etern(ă) pentru părinții noștri, dar și în imaginea noastră despre noi înșine.

O dramă gotică, fără să fie film horror, The Eternal Daughter a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția din 2022, cu 96% recenzii pozitive din partea criticilor pe site-ul de specialitate Rotten Tomatoes. Vezi aici trailerul The Eternal Daughter.

10. She Said (2022) – pe SkyShowtime

she said_filme noiContinuăm lista de filme cu femei în prim-plan cu o producție despre două super femei, care există și în realitate :). Două jurnaliste de investigație care au ajuns să schimbe lumea cu mult efort, după multe uși trântite în nas și făcând față unei presiuni extraordinare pentru a renunța la investigația lor. She Said este, în același timp, și un film despre cât de greu este, încă, să fii o femeie în lumea de azi, în care femeilor nu li se aplică aceleași reguli ca bărbaților.

Două jurnaliste de la The New York Times, interpretate de Zoe Kazan și Carey Mulligan, încep să zgândere un secret bine păstrat la Hollywood, care pare de neatins de zeci de ani: abuzurile față de actrițe ale producătorului Harvey Weinstein.

Filmul urmărește pas cu pas dificultățile pe care cele două jurnaliste și echipa editorială, dar și departamentul juridic al New York Times, le depășesc. În același timp, She Said ne sugerează procesele interne prin care trec femeile care vor să spună ce au pățit din partea unor bărbați aflați în poziții de putere: cât de greu le este și cât de mult riscă.

Investigația The New York Times a condus la expunerea abuzurilor sexuale ale lui Weinstein, i-a pus pe butuci cariera, a fost primul pas spre o condamnare de peste 20 de ani de închisoare pentru viol și lansarea campaniei Me Too. Dacă te interesează subiectul, un alt film remarcabil din această zonă este The Assistant, din 2020, cu Julia Garner în rolul principal.

Carey Mulligan a primit o nominalizare la Globurile de Aur 2023 pentru rolul din She Said.

11. Good luck to you, Leo Grande! (2022) – HBO Max

good luck leo grande filme noi 2022Nu puteam avea un articol despre filme cu femei în prim plan fără un film în care Emma Thompson dă ce are mai bun. Un film în care simți că ambii actori din rolurile principale, Thomson și tânărul Daryl McCormack, fac echilibristică pe un fir de ață.

Ea este o femeie în vârstă, el un gigolo la care Nancy (Emma Thompson) apelează pentru a-i da senzația că încă mai are o șansă să trăiască emoții sexuale noi… Echilibristică pentru că filmul poate să cadă oricând în sordid și prost gust, tocmai din cauza subiectului. Dar, datorită talentului celor doi actori, a dialogului reușit și al regizoarei, Good luck to you, Leo Grande! reușește să-și ducă cu bine misiunea până la sfârșit. Iar imaginea de la final este wow, datorită curajoasei și lipsitei de compromisuri Emma Thompson.

12. May December / Mai Decembrie (2023) – NETFLIX

May-December filme cu femeiCu talentatele Natalie Portman și Julianne Moore în rolurile principale și regizat de nominalizatul la Oscar Todd Haynes (cunoscut pentru Carol, Mildred Pierce, Dark Waters),  May December este un film de dragoste deloc tipic, în stilul cunoscut al lui Haynes.

Natalie Portman joacă în acest film cel mai dificil rol al său, o interpretează pe Julianne Moore :). Starul de televiziune Elizabeth (Natalie Portman) o joacă pe Gracie (Julianne Moore), într-un film despre relația acesteia din urmă cu un bărbat mult mai tânăr. Titlul filmului face referire chiar la această diferență de vârstă, prin distanța dintre cele două luni ale anului mai-decembrie. Încercând să găsească inspirație pentru noul rol, Elizabeth va fi invadată de sentimente mai vechi, într-un amestec de melodramă și amăgiri. Nu știm mai mult despre această ultimă parte, va trebui să așteptăm să vedem filmul. Până atunci vedem teaser-ul.

May December intră pe NETFLIX SUA și Canada pe 1 decembrie 2023, dar sperăm să fie anunțat și pentru România în curând. Vezi teaser May December.

13. Paris Memories (2023) – HBO Max

paris memories filme noiUn film franțuzesc care a avut premiera la Festivalul de la Cannes 2022, despre o femeie care reușește să treacă peste o traumă, dar un film în care emoțiile sunt ținute în frâu până la final, fără să încerce să stoarcă lacrimile privitorului cu orice preț.

Abordare care ne ajută să ne apropiem mai intim de povestea filmului: este vorba despre drama supraviețuitorilor unui atac terorist dintr-un restaurant din Paris. Filmul nu caută vinovați, ci se concentrează în mod special pe încercarea de a înțelege ce i s-a întâmplat și de a depăși momentul traumatic al unei femei interpretate excepțional de actrița franco-belgiană Virginie Efira.

14. Nyad (2023) – film NETFLIX nou din 3 noiembrie 2023

nyad anette bening filme noi netflixNETFLIX ne-a anunțat încă o lansare pentru această toamnă, este vorba despre filmul biografic Nyad, despre înotătoarea Diana Nyad, interpretată de Annette Bening. Alături de Annette Bening joacă Jodie Foster, care o va interpreta pe antrenoarea și prietena cea mai bună a înotătoarei.

Înotătoarea Diana Nyad a încercat la 60 de ani să înoate 110 mile, între coastele Cubei și Floridei, o cursă ce nu mai fusese realizată niciodată fără o cușcă pentru a fi în siguranță de mușcăturile rechinilor. Cursa este considerată echivalentul pentru înot al escaladării Muntelui Everest.

Nyad va intra pe NETFLIX pe 3 noiembrie 2023. Vezi trailerul Nyad.

nyad jodie foster filme noi netflix

15. Maestro (2023) – cu Bradley Cooper și Carey Mulligan – pe NETFLIX, din 20 decembrie 2023

maestro 3

Te întrebi poate ce caută în lista noastră cu filme cu femei, filmul Netflix Maestro, despre compozitorul și dirijorul Leonard Bernstein? Ei, bine, pentru că mai mulți critici care l-au văzut deja la Festivalul de la Veneția spun că Bradley Cooper, care nu doar îl interpretează pe celebrul Bernstein, dar a co-scris scenariul și regizează filmul biografic Maestro – îi oferă mai degrabă o rampă de exprimare și punere în valoare jumătății mai puțin cunoscute a cuplului Bernstein, soția acestuia, Felicia Montealegre.

Implicit, i se oferă o rampă extraordinarei Carey Mulligan care o interpretează pe această. Carey Mulligan este o altă actriță, pe lângă Florence Pugh, de văzut neapărat atunci când ești în căutarea unor filme cu femei puternice. Mulți o văd deja pe Carey Mulligan nominalizată și câștigătoare a unui Oscar pentru acest rol.

Maestro este programat pentru lansare pe NETFLIX pe 20 decembrie 2023.  Vezi trailerul Maestro.

16. Jeanne du Barry – din 10 noiembrie 2023 în cinematografe

jeanne du barry filme de vazut

Filmul se numește Jeanne du Barry pentru că urmărește viața, ascensiunea și decăderea favoritei regelui Ludovic al XV-lea (jucat de Johnny Depp), Jeanne de Barry. Aceasta este interpretată de actrița franceză Maiwenn, care este și în postura de regizor al filmului. Pasiuni, intrigi, scandaluri – sunt toate ingredientele de la curtea regală de la Versailles și, implicit, ale acestui film. Vezi trailerul Jeanne du Barry.

Jeanne du Barry a deschis Festivalul de Film de la Cannes din acest an, pe 16 mai, a intrat apoi în cinematografele din multe țări, înainte de a ajunge apoi pe Netflix. Pe Netflix va ajunge însă de abia în 2024. În cinematografele din România intră pe 10 noiembrie 2023.

Producția este cel de-al şaselea lungmetraj al actriţei şi regizoarei franceze Maiwenn, cunoscută pentru „Polisse”, recompensat cu Premiul Juriului la Cannes în 2011.

17. The Operative (2019) – pe Amazon Prime Video

the operative filme bune prime videoAr fi cazul să avem în listă și niște filme cu femei spioni ???? Este cazul The Operative, cu Diane Kruger în rolul principal. Puțin cunoscut, pentru că nu a fost foarte promovat la momentul lansării, The Operative e un film pentru cei care-și doresc thrillere care nu sunt trase la indigo cu alte zeci de asemenea filme făcute pe bandă rulantă. Veți vedea viața de spion portretizată într-un mod mult mai autentic decât în James Bond sau Misiune Imposibilă. Cu atât mai mult cu cât filmul este realizat după cartea unui fost spion, Yiftach Reicher-Atir. Suspansul e acolo, doar finalul pe noi ne-a lăsat un pic în aer.

Cât despre sinopsis, Diane Kruger joacă rolul unui spion Mossad infiltrat în lumea arabă. E atât de bine infiltrată încât începe o relație cu bărbatul pe care îl urmărește, doar că lucrurile iau pe lângă o turnură periculoasă, și una tensionată la nivel de alegeri de viață și etică.

18. The Worst Person in The World / Cea mai rea fată din lume (2021) – HBO Max

the worst person in the world_filme 2021_Continuăm lista cu un alt film cu femei realizat de un bărbat ???? O comedie romantică, intimă și intelectuală, The Worst Person in The World reușește să navigheze cu multă măiestrie și umor clișeele genului, fără să cadă în plasa niciunuia. Considerată pe bună dreptate una dintre cele mai haioase și fresh comedii romantice din ultimii ani, a fost nominalizată la Oscaruri pentru premiul pentru cel mai bun film și cel mai bun scenariu. În centru este Julie și călătoria ei de autodescoperire prin relații de iubire, întâmplări și alegeri mai mult sau mai puțin bune.

Vezi Trailerul The Worst Person in The World

19. Little Women / Fiicele doctorului March (2019) – HBO Max

little women film de epoca de dragoste 2019E unul din acele filme cu femei realizate de femei ???? și este o dramă de dragoste pozitivă, așa cum nu a mai produs Hollywoodul de mult timp. Dacă în ultimii ani suflul filmelor a fost din ce în ce mai grav, iată că regizoarea și actrița Greta Gerwig ne scoate din această stare cu Little Women.

E ecranizarea unui roman clasic american, despre maturizarea a patru surori, surorile March. Little Women adună laolaltă o distribuție incredibilă: de la Meryl Streep, Emma Watson, Saoirse Ronan, Laura Dern, până la unii dintre cei mai interesanți și sexy actori din ultimii ani: Timothée Chalamet și francezul Louis Garrel.

20. Don’t worry darling / Nu îți face griji, dragă – HBO Max

Dont-Worry-Darling-filme 2022

Semnat de super talentata Olivia Wilde (cunoscută ca actriță dar, mai nou, și regizoare – dacă nu ai văzut-o, caută comedia Booksmart), Don’t worry darling este un film cu femei și despre femei. Un film cu mesaj feminist, dar care nu e doar programatic. Are o idee interesantă, scenariu bine legat, este bine executat și bine jucat.

Alice (Florence Pugh – vezi mai sus The Wonder) și Jack (Harry Styles) sunt un cuplu de tineri fericiți din anii ’50, în California. Jack lucrează la un proiect secret care ajunge să o intrige din ce în ce mai mult pe Alice, în timp ce cercetările ei în privința proiectului provoacă tensiuni în comunitate. Șeful companiei lui Jack este interpretat de Chris Pine.

Vestea bună este că Don’t worry darling este pe HBO Max.

Acestea sunt câteva dintre filmele cu femei în prim-plan pe care ți le recomandăm. ???? Sperăm să găsești printre ele ceea ce cauți.

Vezi și

28 Filme bune Netflix mai puțin cunoscute

TOP 40 filme de dragoste 

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.