GENERAL

Film despre ‘drama’ Trianonului, difuzat de un post TV finanțat de Ungaria

ungaria 1024x684 1

Filmul „Eterna loialitate” (The Eternal Loyalty) a fost prezentat recent în Ungaria. Bazat pe povestea lui Attila Dolhai, filmul muzical se bazează pe povestea reală a unei familii din Timișoara, care a fost zguduită de decizia tratatului de la Trianon. Filmul va fi difuzat și la Duna TV pe 4 iunie, de Ziua Coeziunii Naționale, informează Hirado.hu.

În The Eternal Loyalty, Mihály Bor spune povestea reală a familiei sale. Ei au devenit locuitori ai „căruțelor în 1920”, deoarece capul familiei a refuzat să semneze un angajament de credință față de Regatul României.

„Directorul liceului locuia la Timișoara împreună cu soția și copiii tatălui său și erau foarte respectați în rândul cetățenilor orașului. Fiul cel mare a fost chemat ca soldat, în ciuda faptului că a fost achitat ca student la facultate. Potrivit poveștii, băiatul mijlociu a mers apoi la Pesta pentru a-și salva fratele. Filmul s-a terminat în Primul Război Mondial, iar soldații maghiari se întorc acasă de pe front. După Diktatul de pace Trianon, orașele și satele sunt pierdute. Timișoara cade în mâinile românilor, în timp ținuturile sunt anexate Cehoslovaciei. Iar înăsprirea noilor frontiere va perturba complet viața familiilor maghiare, și sunt forțați să trăiască într-o mașină de vite în gară”, se arată în prezentarea filmului.

Filmul este bazat pe „drama Torn Apart a lui Attila Dolhai”. Creatorii săi au dorit ca oamenii să învețe nu numai din cărți despre Dictatul de Pace Trianon, ci și să aibă o experiență fizică sau emoțională la care cunoștințele ar putea fi asociate. „Ne dorim ca aceste filme să fie prezentate în școli, pentru că este șocant și provocator să experimentezi că locuința ta va fi luată de la un moment la altul. În plus, am dori să ducem acest film în cinematografe ca pe un cadou”, a explicat regizorul și producătorul Marcell Iványi în emisiunea This Morning a M1. „Scopul nostru a fost și acela de a transforma această situație nebună în poezie, în imagini”, a explicat el. El a subliniat că piesele au fost scrise în comun de compozitorul Tibor Cári și Attila Dolhai.

Actorul Viktor Dénes, unul dintre personajele principale ale filmului, a declarat că acest film a devenit o problemă pentru întreaga echipă și a fost făcut cu atâta entuziasm și forță comună încât este într-adevăr un efort de echipă. “Sperăm că rezultatul va fi înapoi la telespectatori.”

Filmul va fi difuzat și la Duna TV în după-amiaza zilei de 4 iunie, ziua coeziunii naționale.

Sursa: stiripesurse.ro

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți, prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

paypal donate button 1

Lasă un răspuns

Back to top button

Dacă ți-au plăcut articolele și dorești să ne susții, orice DONAȚIE este binevenită.

X

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.