FACTURILE LA CURENT VOR CRESTE, DUPA ANUL NOU

Preţurile de vânzare a energiei electrice către populaţie de către cei doi producători cu obligaţii pentru reglementat, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, vor creşte de la 1 ianuarie 2020. În consecință, se va scumpi și curentul populaţiei rămase la reglementat, dar amploarea ei va depinde şi de cum se vor modifica unele prevederi ale OUG 114.

Estimările din piață sunt că această majorare ar putea fi de 5% sau mai mare. Pentru ca majorarea preţurilor finale reglementate să fie de doar 5% la 1 ianuarie, ar trebui ca, cel puţin de la acea dată, să fie anulată taxa de 2% aplicată tuturor companiilor din energie, care apare în OUG 114. Această taxă, care chiar dacă se aplică la o bază mai mică în urma aplicării regulamentelor ANRE, este trecută în final în facturi, şi există mai multe iniţiative (proiect de ordin ANRE, proiecte ale Guvernului şi Parlamentului) pentru ca aceasta să fie eliminată. Dacă taxa rămâne, creşterea de preţ va fi mai mare. Asta pentru că viitoarea factură va include, pe lângă această creştere (mică) a preţurilor reglementate ale celor doi producători, şi componenta de consum din piaţă, la preţ de piaţă (impact mult mai mare), plus costurile nerecunoscute din trecut ale furnizorilor la achiziţia de energie.

Preţurile de vânzare reglementate vor creşte cu aproximativ 5 lei/MWh, atât pentru Nuclearelectrica, cât şi pentru Hidroelectrica, începând cu data de 1 ianuarie 2020. O decizie oficială în acest sens va fi anunţată de reglementatorul ANRE după finalizarea calculelor, dar, dacă rămâne această creştere de circa 5 lei/MWh, Hidroelectrica va vinde energia către populaţia rămasă în regim reglementat cu 117 lei, iar Nuclearelectrica cu 193 de lei.

Ambele preţuri sunt mult sub preţul pieţei (energia de tip bandă se vinde pe piaţa contractelor bilaterale şi la 300 de lei/MWh), dar reglementarea care se aplică aici este: cost de producţie plus profit reglementat de 5%.

Dacă Bruxelles-ul o cere…

ANRE a publicat recent proiectele de ordine referitoare la dereglementarea parţială a pieţei de energie electrică, începând cu 1 ianuarie 2020, aşa cum au anunţat oficialii Autorităţii. Aceștia au trecut peste Parlament în decizia de a reliberaliza accelerat piața, sub motivul că nu mai e loc de nicio întârziere, pentru că riscăm infrigement din partea UE. Se introduce un calendar treptat de dereglementare astfel încât, de la 1 ianuarie 2020 şi până la 1 iulie 2021, să scadă treptat cantităţile de energie livrate la preţ reglementat de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica Furnizorilor de Ultimă Instanţă (FUI), pentru a asigura consumul populaţiei.
Cele două companii trebuie să pună de-o parte până la 40% din producţie pentru piaţa reglementată, pentru anul viitor, pe baza mecanismului de dereglementare în trepte.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *