Extremisti unguri, inclusiv un parlamentar, INTERZISI in Romania

istvan-szavay

Szavay Istvan, parlamentar Jobbik

 

Patru cetăţeni ai Ungariei, printre care doi membri Jobbik, au primit interdicţie de a intra în România timp de un an, a anunţat luni seară purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. Cei vizaţi sunt Zsolt Tyirityan, membru al organizaţiei “Oastea Haiducilor”, Gyorgy Gyula Zagyva, membru Jobbik, Szavay Istvan, membru Jobbik şi deputat în Parlamentul Ungariei, şi Mikola Bela, membru al Gărzii Maghiare.

“În urma activităţilor de evaluare a riscurilor la adresa ordinii publice şi securităţii naționale, în conformitate cu dispoziţiile legale, respectiv a legislaţiei comunitare, autorităţile române competente au luat decizia instituirii unor măsuri preventive, în vederea preîntâmpinării producerii unor evenimente de natură a afecta ordinea publică şi securitatea naţională. Astfel, a fost instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României şi s-a solicitat instanţei competente declararea ca indezirabil pentru un număr de cetăţeni ungari care desfăşoară în ţara noastră activităţi cu caracter extremist în favoarea organizaţiilor Noua Gardă Ungară, Mişcarea de Tineret din cele 64 de Comitate HVIM, Oastea Haiducilor şi Jobbik. Despre aceştia s-a stabilit cu certitudine că sunt implicaţi în activităţi de natură a justifica măsurile dispuse în condiţiile legii”, se arată într-un comunicat al MAI.

Măsura vine după ce la marşul revizionist de la Târgu Mureş din 10 martie au existat incidente între manifestanţi şi jandarmi. Ulterior, Traian Băsescu şi alţi lideri politici de la Bucureşti au cerut interzicerea activităţii unor organizaţii radicale ungare pe teritoriul României.

Întrebat cum comentează lista cu cetățenii ungari interziși pe teritoriul țării, europarlamentarul Laszlo Tokes a răspuns că asta îi amintește de perioada Ceaușescu atunci când mulți unguri au fost proclamați persona non grata în România. “Nu este demn pentru o democrație adevărată”, a spus pastorul şovin.

Pe de altă parte, liderul Noii Drepte, avocatul Tudor Ionescu, s-a arătat dezamăgit de faptul că interdicţia de a intra în ţară a elementelor provocatoare din Ungaria este limitată la un an. “Exact ceea ce spuneam şi la Cluj(Nota FP: la Marşul memorial “Avram Iancu”): sper că nu vor primi interdiţie doar un an, iar în 2015 să promoveze din nou extremismul în România, chiar mai înfieraţi”, a comentat acesta. Sursa: FrontPress.ro

Urmărește ultimele știri pe Google News

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasa un comentariu