Exista dovezi in scandalul OTRAVIRII opozantului rus Aleksei Navalnîi. Unde ar fi trebuit să moară Navalnîi, de fapt

Apar din ce în ce mai multe informații care indică faptul că în cazul otrăvirii opozantului rus Aleksei Navalnîi ar fi fost implicat Kremlinul, relatează publicația germană Spiegel.

Jurnaliștii germani spun că există dovezi care indică implicarea serviciilor secrete ruse îm otrăvirea lui Navalnîi. Conform indormațiilor obținute de Spiegel, otrava folosită împotriva lui Navalnîi este una obținută din neurotoxina Noviciok.

Otrava administrată lui Navalnîi se pare că este însă mai dură decât forma sa inițială, a explicat Bruno Kahl, președintele Serviciilor Federale de Informații (BDN), într-un raport secret citat de jurnaliștii germani.

Pentru guvernul german, compoziția toxinei este cel mai important indicator ar implicării președintelui Vladimir Putin în această chestiune. Cu cât substanța chimică folosită este mai complexă, mai nouă și mai rară cu atât mai probabilă este ca utilizarea acesteia să fie posibilă numai cu implicarea aparatului de stat din Rusia, se mai spune în raportul secret.

Serviciile de securitate germane cred la ora actuală că numai serviciile de spionaj ar fi putut să îl otrăvească pe Navalnîi pe drumul spre sau în aeroport. Acest lucru este cu atât mai evident cu cât opozantul rus era monitorizat în deaproape de serviciile secrete ruse FSB.

Rusia cere clarificări din partea Germaniei, în cazul lui Navalnîi

Navalnîi s-a probușit brusc, în timpul zborului din SIberia spre Moscova la sfârșitul lunii trecute, și a suferit convulsii severe.
Acum, opozantul rus s-a trezit din comă, fiind internat spitalul Charite din Berlin.

Autoritățile germane reconstituie tentativa de asasinat

Calculele celor care au pus la cale otrăvirea lui Navalnîi au fost ca acesta să moară în avion, în timpul zborului. Numai intervenția curajoasă a pilotului care a efectuat o aterizare de urgență la Omsk și antidotul imediat primit la spitalul local i-au salvat viața opozantului rus.

Kremlinul respinve vehement acuzațiile de tentativă de asasinat. În schimb, Moscova acuză guvernul federal că transpormă cazul într-unul politic. Vineri, Moscova a cerut ca anchetatori ruși să îl investigheze pe Navalnîi la Berlin.

Organizația pentru Prohibiția Armelor Chimice (OPAC) este și aceasta inplicată în anchetă. Conform informațiilor obținute de SPiegel, o delegație a OPAC s-a deplasat la spitalul Charite la sfârșitul săptămânii trecute pentru probe de sânge și urină prelevate de la politician, pentru investigații suplimentare.

Dcbusiness.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *