EXCLUSIV: Tortionarul Vișinescu, acuzat că a înfipt o baionetă în inima lui Ion Mihalache

visinescu2

Unul dintre martorii din procesul fostului comandant al Penitenicarului Rm. Sărat Alexandru Vișinescu, judecat pentru infracțiuni împotriva umanității, a declarat că, potrivit

unui deținut, acesta a făcut găuri în pereții celulei sale și a putut vedea cum comandantul penitenciarului Râmnicu Sărat a înfipt baioneta în inima fostului ­mi­nistru Ion Mihalache, pentru a se asigura că a murit, relatează ,,Mediafax”.

La ultimul termen al procesului în care este judecat fostul comandant de la penitenciarul Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu, mai mulți martori au declarat că acesta era de o „barbarie extremă” și au relatat cele aflate din mărturii directe ale membrii familiilor lor, și ei deținuți ai acestui penitenciar, dar și din cele ale altor foști deținuți.

Coposu: „Doar Dumnezeu va hotărî ce se va întâmpla cu acest om“

mihalache

Unul dintre acești martori, Ionuț Gherasim, le-a arătat judecătorilor că bunicul său, Ilie Lazăr, a fost încarcerat Râmnicu Sărat în perioada 4 martie 1955-11 iulie 1959. El a mai spus că a fost primul șef de cabinet a lui Corneliu Coposu și că îi știe pe mai mulți foști deținuți de la acest penitenciar, între care pe Camil Demetrescu și Ioan Bărbuș.

Gherasim le-a mai spus judecătorilor că l-a cunoscut personal pe Alexandru ­Viși­nescu, în 1990, în urma unui incident petrecut între acesta și Corneliu Coposu. „În 1990, mă aflam împreună cu Corneliu Coposu și alte persoane la o întâlnire politică. În drum spre locație, era iarnă, erau troiene. Corneliu Coposu a sărit peste troiene și a traversat în fugă strada către o persoană pe care nu o cunoșteam. L-am auzit, în fuga mea spre cei doi, pe Coposu spunând urmă­toarele: <Dacă vrei să mă chemi ca martor în procesul dumitale, eu voi veni ca martor, dar nu pentru dumneata, și voi spune că ești nebun, pentru că doar un nebun putea face ce ai făcut dumneata acolo>“ , a relatat el. Același martor a mai spus că, înțelegând parțial despre ce este vorba, a vrut să-l „ia la rost” pe Vișinescu, moment în care Coposu l-a oprit și i-a spus că „doar Dumnezeu va hotărî ce se va întâmpla cu acest om”.

Fostul șef de cabinet al defunctului președinte al Partidului Național Țărănesc Creștin-Democrat, Ionuț Gherasim, a mai arătat că, potrivit relatărilor bunicului său, la penitenciarul Râmnicu Sărat, oamenii erau bătuți cu cruzime peste picioare, cu ciocanul, și îndurau friguri cumplite. Toate aceste metode erau comandate de către directoratul unității, respectiv de Vișinescu și de locotenenții săi. El a adăugat că și mama sa, care a fost încarcerată timp de 2 ani și 3 luni la Râmnicu Sărat, la ieșire a spus că tot ce va reține din perioada de detenție este figura „călăului” Alexandru Vișinescu. Tot Gherasim a arătat că este invalidă susținerea lui Vișinescu cum că ar fi primit ordine să procedeze de o asemenea manieră, arătând că legile și regulamentele în vigoare la acea vreme nu prevedeau așa ceva.

CD A1 / CORNELIU COPOSU ( FUMEAZA) / 1998

Comparat cu Beria și cu Himmler

Un alt martor, Mihai Marinescu, le-a relatat judecătorilor susținerile celui mai tânăr dintre deținuții de la acea vreme, Ion Ovidiu Borcea. Astfel, a arătat martorul, Borcea, ar fi făcut mai multe găuri în zidul celulei unde a fost încarcerat, prin care putea vedea în celula lui Ion Mihalache. „El (Borcea, n.r.) a povestit toate bătăile și metodele de tortură la care a fost supus Ion Mihalache, inclusiv despre cum Alexandru Vișinescu a înfipt baioneta în el, ca să se asigure că e mort. Aceeași tehnică a fost aplicată lui Jenică Arnăutu (luptător din grupări de rezistență anticomuniste, n.r.)”, a mai spus Marinescu. Mihai Marinescu a mai spus că, în urma verificării mai multor documente, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a constatat că, din motive derizorii, deținuții erau trimiși de Vișinescu la carceră, unde erau stropiți cu apă, în condițiile în care în respectiva celulă erau condiții apropiate de îngheț. „Studiind dosarele lui Diaconescu, Adamescu, Puiu sau Mihalache, am constatat că Alexandru Vișinescu semna personal hârtii prin care aceștia erau trimiși la carceră zeci de zile. Au existat situații în care s-au făcut și peste 300 de zile de carceră. Mi-a atras atenția, în mod special, că o sancțiune a fost aplicată pentru că deținutului i s-au rupt izmenele care erau vechi de peste 12 ani de zile. Vișinescu era comparat de către deținuți cu primul locotenent a lui Stalin, Lavrenti Beria, sau cu unul dintre colaboratorii direcți ai lui Hitler, Heinrich Himmler, ceea ce spune totul despre regimul său“ , a mai arătat Marinescu.

Instanța a stabilit reluarea audierilor în acest caz pentru 28 ianuarie, când vor fi ascultați, în continuare, martori care au cunoștință despre faptele făcute de Vișinescu. Totodată, instanța a cerut mai multor martori să depună o înregistrare video cu Corneliu Coposu, în care acesta descrie suferințele de la Râmnicu Sărat, precum și jurnalul ținut de fostul deținut Ion Ovidiu Borcea.

Procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au trimis în judecată pe Alexandru Vișinescu pentru infracțiuni contra umanității, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Procesul lui Alexandru Vișinescu a început în 24 septembrie 2014. Potrivit rechizitoriului ­procuro­rilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vișinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, „a săvârșit acțiuni și inacțiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivității reprezentată de deținuții politici încarcerați în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic“.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *