EXCLUSIV. Mărturiile tinerilor BĂTUȚI la concertul Cargo: ”Ne-au executat în spatele scenei”. Cum a schimbat Poliția încadrarea juridică a faptei

rock-tm-bataie

Bătăuși de cea mai joasă speță au ajuns să facă legea în Timișoara, la diversele evenimente unde sunt chemați să asigure ”paza”. Duminică, agenții P&P Investigationi VIP, firma lui Constantin Ocneanu, au băgat în spital mai mulți copii de 16, 17 și 18 ani. Agenții i-au luat la bătaie pe adolescenți pentru simplul fapt că se distrau pe muzica rock.

Pe un puști de 17 ani l-au călcat cu bocancii pe cap, până i-au spart toată fața. Pe alți puști i-au dus în spatele scenei și i-au bătut cu pumnii până au picat pe jos, după care i-au lovit cu picioarele. Apoi au chemat Jandarmeria, au spus că tinerii erau recalcitranți și aceștia s-au mai trezit și cu amenzi pentru ”tulburarea liniștii publice”. Pe soțiile și copiii membrilor trupei Cargo, care erau în backstage, i-au agresat și îmbrâncit deopotrivă, după cum mărturisește liderul formației, Adi Bărar.
Trei din cei patru puști agresați au povestit, pentru EVZ, coșmarul prin care au trecut. De fapt, pentru unul din ei a vorbit mama. Este vorba de Florin Iovi, copilul de 17 ani călcat în bocanci pe cap, care apare în filmul devenit viral pe internet. Florin este de marți internat în stare critică la spital. Este cu perfuzii și nu poate vorbi.

VEZI VIDEO CU BATAIA AICI: Tanar batut cu bestialitate de agentii unei firme de paza din Timisoara

”Am fost bătuți de niște nebuni de legat”

Alex T., un liceean de 18 ani care a fost în celălalt grup agresat de agenții de pază, își amintește de Florin, și aume de cum arăta în momentul în care a fost urcat în duba jandarmilor. ”Era plin de sânge pe față. Abia vorbea. Nu ne-a spus cum îl cheamă”, își amintește puștiul. Alex a fost bătut împreună cu alți trei amici, în spatele scenei. Doi din ei erau minori.
Practic, în timp ce agenții îl bateau pe Florin Iovi, alți agenți de pază au început să ”restabilească ordinea” lovind cu pumnii și picioarele sau cu pulanul alți tineri care nu făceau decât să dea din cap cu mâinile în aer, împingându-se unul în altul, gesturi care se întâmplă la orice concert rock de pe mapamond. Comportamentul acesta nu a fost pe placul agenților P&P Investigationi VIP.
”Eu sunt elev. Am mers ca tot omul la concert. Acolo s-a făcut o mică moșeala ca la orice concert rock; unde nu m-am implicat deoarece starea mea clinică nu îmi permite să suport șocuri de genul acesta. Dintr-o dată, acei nebuni de legat, agenți de pază, m-au luat pe sus  – cum se poate vedea în filmarea oficială de la organizatori, în minutul 38:40. Am fost dus în spatele scenei și bătut de către trei agenți. M-au lovit cu pumnii și picioarele, la coaste. Eram eu și încă doi băieți. Ne-au dus în spatele scenei și ne-au executat.  Apoi am fost predați jandarilor, care ne-au și amendat. Eu personal nu am semnat acel proces-verbal”, a povestit tânărul.

”După bătaie, prietenul meu era plin de vânătăi pe față”

Alvin C. clasa a X-a povestește cum a ajuns și el în mijlocul bătăii. ”Agenții de pază s-au luat de un prieten și m-am dus după ei, l-am atins pe unul din paznici, moment în care am fost trântit la pământ, în mijlocul mulțimii. Eram eu și Vlady, elev în clasa a XII-a. Eu m-am putut ridica și am reușit să scap prin mulțime. El, când a apărut, într-un final, era rău lovit la coaste, în burtă, avea vânătăi multe la cap. Spunea că l-au călcat pe cap cu bocancii și l-au lovit. Eu am scăpat ieftin: niște spray în față, un pulan în spate, în partea stângă”, a relatat Alvin.

”Fiul meu este în perfuzii. Vom depune reclamație când iese din spital”

Florin Iovi, 17 ani, din Brestovăț, elev la Liceul Silvic din Timișoara în clasa a X-a, este băiatul care apare pe filmări. El e bătut cu o bestialitate greu de descris, în imagini văzându-se cum agenții de pază de la P&P Investigationi VIP îl calcă pur și simplu pe cap cu bocancii. Familia băiatului a aflat abia marți cele întâmplate, puștiul stând la internatul școlii, fără ca vreun supraveghetor să se sesizeze că băiatul a  venit la cămin cu fața tumefiată, plin de sânge și vânătăi. De marți seara băiatul e internat în sital. Miercuri era încă în perfuzii, la spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, Louis Țurcanu din Timișoara. Nu putea vorbi. Mama lui ne-a povestit  că și-a găsit copilul desfigurat. ”Am venit la spital pentru că avea dureri groaznice de cap. Ieri, toată ziua am fost prin spitale, la analize, tomograf etc. Nu poate spune exact câți agenți de pază l-au bătut. Cinci? Șase? În orice caz, prima data, au sărit doi pe el, l-au imobilizat cu mâinile la spate, iar ceilalți au început să îl lovească cu bestialitate. L-au tras peste garduri și l-au bătut. Când a  ajuns de nu se mai putea ține pe picioare l-au lăsat să cadă și au continuat bătaia, lovindu-l cu ghetele în cap și călcându-l pe cap, așa cum se vede și în filmare. Copilul e plin de răni la nivelul capului. Maxilarul stâng e umflat, are fisură la nas și arcadă dreaptă crăpată, e plin de vânătăi pe față, și de umflături în cap, de la răni. După ce au terminat să-l bată, l-au mai luat unii în spatele scenei și i-au mai dat un pumn în față, apoi l-au predate jandarmilor care l-au amendat cu 200 de lei pentru tulburarea linniștii publice”, a povestit Rodica Iovi, mama băiatului.

Poliția s-a autosesizat apoi a schimbat încadrarea faptei

Abia miercuri mai mulți martori ai evenimentelor și o parte din victime au ajuns la Poliție să depună reclamații.
Părinții celor mai răniți dintre copii au stat cu ei în spitale, pentru investigații cu computerul tomograf etc. și nu au avut timp. Ei au la dispoziție 90 de zile pentur a face reclamația, după ce oamneii legii au schimbat încadrarea faptelor. Polițiștii s-au autosesizat, marți, însă doar cu privire la cazul lui Florin Iovi. Ei au deschis o anchetă pentru lovire și alte violențe în cazul agenților P&P Investigationi VIP deosebit de agresivi. Au făcut și o incursiune la firma de pază, dar tot ce au putut constata era că aceasta are toate autorizațiile. Nici nu se poate altfel, având în vedere că patronul este un apropiat al Poliției. Joi, încadrarea faptei a fost schimbată. ”Inițial s-au făcut cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de lovire și alte violențe, însă ulterior, împreună cu procurorul de caz, în urma audierii a agresorilor și parțial a părților vătămate s-a schimbat încadrarea juridică a faptei în purtare abuzivă, art 296 CP”, a  declarant Ancuța Morariu, ofițerul de presă al Poliției Timiș. Pentru această faptă agenții de pază riscă o pedeapsă cu închisoare de la una la șase luni și amendă.

Compania P&P Investigationi VIP aparține lui Constantin Ocneanu, detectiv particular atestat. Ocneanu este unul din colaboratorii Poliției Timiș, cel puțin în calitate de șef al  Asociației de Luptă Antidrog A.M.A Timișoara, structură care funcționează în baza unui protocol încheiat direct cu IGPR.  El se laudă cu o firmă ”recunoscută pentru serviciile sale” și ”o echipă de profesioniști”. Bărbați bătăuși care nu se dau în lături să lovească copii slăbuți.

”Indiferent că sunteți persoană fizică sau juridică, firma noastră vă oferă liniștea și siguranța de care aveți nevoie într-o lume plină de surprize neplăcute. VIP Investigationi, asigură cu maxim de profesionalism servicii de paza, protecție și monitorizare de obiective, precum și intervenții rapide la obiective și escortă VIP, toate la tarife competitive”, se arată pe pagina web a companiei.
Agenții de pază care au călcat în picioare, la propriu, un tânăr de 17 ani,  duminică, la concertul Cargo de la Timișoara, au fost concediați, a anunțat Ocneanu.

4 comments

  1. Eu cred ca mai degraba ar trebui bagati la tentativa de omor. Adica…ce rost are sa bati un sfrijit de 17 ani cand practic era imobilizat si nu reprezenta niciun pericol…

  2. Simptomulzero

    Ar trebui batuti si ei cum au fost batuti copiii aia. Ar merita minim 3 ani de inchisoare, nu intre una si sase luni. Pedeapsa pe care au primit-o e prea mica in comparatie cu ce-au facut ei. Ar trebuii inchisi in cusca leilor la zoo. Traim intr-o tara in care la spectacole, pericolul in reprezinta tocmai cei care ar trebui sa asigura siguranta.

  3. O angajat niste rtarani prosti care cred ca se stiu bate, pan-o iau in freza .In cap i-as impusca

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *