Europa se zguduie din temelii! Lovitură cruntă venita de la rusi

Un semnal categoric venit chiar din Rusia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a susținut că firma rusă Gazprom furnizează Europei gaze la un nivel maxim. Nimic nu poate fi livrat dincolo de contract, a susținut oficialul rus.

Semnal categoric transmis de Rusia către Europa. Kremlinul a anunţat miercuri că firma rusă Gazprom furnizează Europei gaze la un nivel maxim, conform contractelor existente. Potrivit declarațiilor făcute, orice majorare va trebui negociază cu compania, transmite Reuters.

„Nimic nu poate fi livrat dincolo de contracte. Cât? Pe gratis? Este o problemă de negociere cu Gazprom”, le-a spus jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

În paralel, adjunctul Ministrului Energiei, Pavel Sorokin, a declarat că Rusia nu şi-a schimbat calendarul pentru pomparea de gaze naturale în facilităţile de stocare până la 1 noiembrie, ceea ce sugerează că nu se grăbeşte să furnizeze Europei cantităţi suplimentare de gaze pe piaţa spot.

Mișcările făcute de Gazprom
Totodată, ministrul de Externe adjunct, Serghei Riabkov a arătat că grupul Gazprom a început să se folosească de stocuri pentru a mări livrările de gaze prin reţeaua sa de conducte şi a stabiliza preţurile. Acesta a mai respins orice altă idee potrivit căreia Rusia nu livrează suficiente gaze pe piaţa europeană, unde preţurile gazelor şi electricităţii au crescut puternic în acest an, în condiţiile în care livrările limitate de gaze coincid cu cererea puternică din economiile care îşi revin din pandemia de Covid-19.

În ultimele zile Gazprom a făcut tot posibilul pentru a reitera că îşi îndeplineşte toate obligaţiile contractuale şi are ca obiectiv majorarea exporturilor ori de câte ori este posibil. Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor.

Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *