EUobserver: Opiniile rasiste anti-tigani infloresc in toate partidele romanesti

Sexy_rau_1

A fost atat de frig, in Bucuresti, in februarie 2014, incat deputatul PSD Dan Tudorache, membru al Comisiei parlamentare pentru relatii externe, a ales momentul sa posteze un mesaj public pe Facebook: „Sunt minus 14 grade in Bucuresti! Foarte frig!!! Atat de frig incat am vazut un tigan cu mainile in buzunar”.

Pentru cei care nu stiu glumele rasiste indreptate impotriva minoritatii tiganestidin Romania, Tudorache se referea la mitul ca „tiganii” au intotdeauna mainile goale, ca sa le poata folosi furand de la altii, scrie EUobserver.

Si, insinua deputatul, chiar si tiganilor le era imposibil sa-si mai tina mainile pe afara, astfel incat trebuiau sa-si sacrifice nevoia stringenta de a fura din buzunare.

Ciprian Necula, un activist tigan in varsta de 38 de ani, a luat pozitie fata de parlamentarul PSD. Ca rezultat al acestui demers, Tudorache si-a sters postarea de pe Facebook.

Dar parlamentarul PSD a fost aclamat de valuri de suporteri, care l-au atacat pe Necula.

Damian Draghici, candidat al PSD pentru Parlamentul European si tigan la randul lui, nu crede insa ca afirmatiile lui Tudorache erau rasiste.

El spune ca Tudorache nu a avut intentii rele. Ceea ce e necesar, insista el, e sa educi oamenii in legatura cu ceea ce inseamna discriminarea.

Prejudecatile sunt reciclate in societatea romana din generatie in generatie. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii spune ca atunci cand sunt pusi sa ii descrie pe rromi cu cuvintele lor, 20% dintre acestia folosesc cuvintele „hoti” si „criminali”.

Copiilor li se spune in general ca, daca se poarta urat, tiganii vor veni sa ii fure, iar daca se murdaresc, li se spune ca s-au murdarit ca un tigan.

Anul trecut, un lider liberal din judetul Alba a inceput sa promoveze ideea sterilizarii femeilor rrome. Rares Buglea, liderul Tineretului Liberal din Alba, a postat pe FB un comentariu privind dificultatea de a schimba mentalitatile din comunitatea tiganeasca.

Si premierul PSD Victor Ponta, intr-un interviu la BBC din 2013, a afirmat ca problema romanilor care calatoresc in Marea Britanie si Germania pentru a profita de sistemul de asistenta sociala este „o situatie specifica comunitatii tiganesti”.

Si presedintele Basescu, care conduce Romania din 2004, a primit doua avertizari din partea CNCD pentru afirmatii rasiste, o data pentru ca a facut-o pe o reporterita „tiganca imputita” si o data pentru ca, in Slovenia, a spus ca tiganii nomazi „traiesc din ce fura”.

„Rasismul e cauzat de ignoranta pentru ca 70% din populatie este rurala in mentalitate si are acces limitat la informatie sau educatie”, spune Ciprian Necula.
Tiganii, din pacate sunt insa o minoritate in crestere. Ei reprezinta si o masa mare de votanti, posibil milioane, in care sunt inclusi si foarte multi tineri.

Multi tigani sunt saraci, si de regula, cei aflati la limita de jos a castigurilor sunt tinta cumpararii de voturi. In timpul alegerilor, ei sunt doriti de toate partidele care ii si platesc, cu sume de la 8 euro in sus, pentru a vota cu un anume candidat.

Multi analisti spun ca e interesul politicienilor sa-i pastreze pe tigani ca o comunitate saraca, needucata, usor de manipulat la alegerile locale si nationale. „Rromii sunt vazuti, de catre cei mai multi dintre politicieni, ca un lumpenproletariat, la fundul ierarhiei sociale”, mai spune Necula.  – De pe Ziare.com

Citiți și:  ULTIMA ORA! Doliu în clanul Duduianu! Tatăl lui Emi Pian a murit în pușcărie

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

LASA UN COMENTARIU