fbpx
POLITICA

Este un mega scandal de proporții. De 30 de ani nu s-a intamplat așa ceva

hartaromania12321 465x215 1

Presa din Ungaria scrie despre o decizie luată în România că “De 30 de ani nu s-a intamplat așa ceva.” Redactorii emisiunii de limbă maghiară ai studioului teritorial al Televiziunii Române din Cluj-Napoca se declară revoltați de persoana numită să conducă redacția pentru minorități de președintele-director general al TVR, Doinea Gradea.

Redactorii emisiunii de limbă maghiară ai studioului teritorial al Televiziunii Române din Cluj-Napoca au primit cu consternare vestea potrivit căreia la conducerea emisiunilor minorităților nu a fost numit un ziarist de etnie maghiară.

Potrivit relatării ziarului amintit, președintele-director general Doina Gradea, care conduce aproximativ de patru ani televiziunea publică, nu a prelungit numirea directorilor, respectiv a redactorilor-șefi de la studiourile teritoriale ale TVR, scrie hirado.hu, care citează un articol publicat în paginile ediției de miercuri a ziarului clujean de limbă maghiară Krónika.

În locul lor au fost numite alte persoane după data de 1 ianuarie a acestui an. Astfel, în fruntea studioului teritorial din Cluj-Napoca, directorul-general al TVR l-a numit în locul lui Romeo Couti, care a ocupat această funcție timp de 18 ani, pe Alin Gelmărean, fost redactor-șef al Redacției Programe.

Tot Gelmărean va răspunde de coordonarea redacției pentru minorități. Această redacție a fost condusă până în prezent de Áron Antal. Redactorii maghiari, care au dorit să își păstreze anonimatul, au declarat ziarului Krónika: Nu din cauza persoanei noului redactor-șef sunt nemulțumiți, ci de faptul că în ultimii 31 de ani nu s-a întâmplat ca redacția minorităților să nu fie condusă de un specialist de etnie maghiară.

În celelalte redacții pentru minorități nu a avut loc nicio schimbare, astfel că la conducerea Emisiunii în limba maghiară de la București a rămas Emőke Mosoni, la conducerea Redacției Minorități de la Târgu Mureș, Hajnal Fekete, iar la Tmișoara, Andrei Borosovici, de etnie slovacă.

”Numire formală și motivată de chestiuni organizatorice”
Alin Gelmărean a declarat că numirea sa în funcția de coordonator al redacției minorităților este valabilă pentru 60 de zile și că nu dorește, în nici un caz, să se amestece în politica editorială a emisiunii în limba maghiară.

În opinia sa, numirea este formală și este motivată de chestiuni organizatorice. Cinci membri ai Consiliului de Administrație al TVR consideră că deciziile președintelui-director general al TVR sunt ilegale și s-au adresat Parlamentului, solicitând demiterea sa.

Ei spun, printre altele, că soția lui Alin Gelmărean, Emese Vig (fost coordonator al Redacției Minorități de la Cluj-Napoca), este cea care a realizat serialul filmului documentar intitulat ”Maghiarii din România”, despre care mulți consideră că acest documentar a prezentat cei o sută de ani ai maghiarilor din Transilvania dintr-o perspectivă maghiară, ceea ce a atras critici din partea istoricilor români.

”O înțelegere secretă, cu iz politic”
Membri Consiliului de Administrație au considerat că la baza numirilor se află o înțelegere secretă, cu iz politic, între directorul-general al TVR și UDMR.

Iar astfel de înțelegeri pot conduce la încălcarea drepturilor românilor din Transilvania și la destabilizarea statului național unitar.

În ultimele zile, conducerea TVR a ajuns în centrul unor atacuri vehemente din cauză că în programul de Revelion al televiziunii publice au fost ridiculizate măsurile luate pentru combaterea noului coronavirus și toatea acestea s-au întâmplat cu participarea unor personalități ale căror figuri sunt cunoscute din campania împotriva epidemiei de pe rețele de socializare.

Sursa: capital.ro

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.