Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită:
ANALIZEINTERNATIONALNOUTATI

Este posibil un Jihad in Occident?

Şefii unor servicii de informaţii occidentale şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că cetăţenii europeni şi americani, care au participat la războiul din Siria, pot pune în pericol securitatea ţărilor lor.

În videoclipurile de pe YouTube, combatanţii promit că după Siria următoarea ţintă vor fi ţările care le-au oferit cândva refugiu părinţilor lor. Pe 20 noiembrie, un oarecare cetăţean al SUA s-a jurat că „noi îi vom ucide pe toţi care ne stau în cale”. Ce-i drept, peste câteva minute planurile i-au fost deturnate de un proiectil al armatei siriene. Însă în afară de el în Siria au mai rămas „europeni” şi „americani” cu idei similare. Vor semăna străzile din oraşele europene şi americane cu cele din Bagdad şi Aleppo?

Nu. În general, teroarea a fost mereu prezentă. În Europa şi SUA ea a apărut cu mult timp înainte de apariţia acolo a celulelor jihadiste. Acestea sunt doar un episod al istoriei de lungă durată, care „zguduie fundamentul” şi ameninţă să schimbe în forţă lumea. În locul celor vechi au apărut alţii noi şi procesul este permanent. Câţi astfel de jihadişti din Siria pot participa la „marele război” împotriva Occidentului?

Din 5-10 mii de combatanţi „străini”, care luptă în Siria, le este deschisă calea spre Occident la aproximativ o mie de „jihadişti” cu paşapoarte europene (potrivit datelor unui raport al Serviciului de Informaţii din Germania, citate de Spiegel în numărul din 21 octombrie). Cei o mie au paşapoarte europene din ţări diferite. Unii sunt ucişi în Siria, alţii nu vor să se întoarcă. Cei mai mulţi dintre combatanţii care vor să se întoarcă în Occident nu mai au dorinţa să participe la aventuri periculoase după lecţiile trase din războiul real. Ei ştiu că în patrie structurile de forţă sunt eficiente, iar numărul aliaţilor loiali este mic.

Desigur, pericolul se menţine, chiar dacă este vorba de un număr mic de jihadişti. Cu paşapoartele lor ei pot să se deplaseze liber în întreaga Europă şi SUA. După cum a declarat Michael Scheuer, fost analist la CIA, „ei se întorc acasă cu liste ale aliaţilor mujahedini, care pot să le dea sfaturi şi să le acorde ajutor material”.

De la începutul războiului global împotriva terorismului, sistemul de combatere a flagelului a devenit şi el global. Şi se perfecţionează în permanenţă. De la începutul secolului, rebelii au reuşit o singură dată să-şi dovedească posibilităţile – în timpul atentatelor de la Madrid din 2004, comise la exact 911 zile după 9/11, atentatul de pe 11 septembrie 2001 la New York. Deja în 2005, în atentatele de la Londra s-a realizat doar o parte din planurile sângeroase. În prezent, prin eforturile comune ale serviciilor de informaţii se reuşeşte, cu unele excepţii, să se neutralizeze astfel de atacuri. De Vadim Fersovici – Vocea Rusiei

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Articole conexe

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.