Eroii Romaniei – Maiorul Ioan Pălăghiță

maior-ioan-palaghita-kuban-7-aprilie-1943

Ioan Pălăghiță s-a născut la data de 13 februarie 1899 în localitatea Onești. Maiorul Ioan Pălăghiță a fost comandantul Batalionului 1 în Regimentul 94 Infanterie din cadrul Diviziei 19 Infanterie.

Conducerea sa eroică a unui contraatac local în aprilie 1943 la capul de pod Kuban a salvat forțele militare germane aflate în apropiere de pericolul de a fi încercuite și nimicite. Pentru eroismul său dovedit în acoperirea retragerii trupelor germane, la 7 aprilie 1943, a fost decorat cu Ordinul militar german “Crucea de cavaler a Crucii de Fier”, fiind unul dintre cei 18 militari români care au primit acest înalt ordin german. Prin Decretul Regal nr. 1350/9 mai 1943, i s-a conferit Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a.

Maiorul Pălăghiță a fost ucis în timpul unei acțiuni militare la 9 mai 1943 în Kuban (Rusia). Trei zile mai târziu, prin Decretul Regal nr. 1366/13 mai 1943, a fost înaintat post-mortem la gradul de locotenent-colonel și decorat cu Ordinul Mihai Viteazul clasa a II-a.

Sursa: Wikipedia

 

In fiecare zi vedem la televizor si citim in ziare despre tot felul de politicieni corupti pana-n maduva oaselor, de generali condamnatii pentru coruptie, de tot felul de stoarfe si aventurile lor amoroase… Ne sunt impuse idei in afara firii si impotriva bunului simt, ne sunt prezentate tot felul de “vedete” mondene, iar copiii nostri nu vad si nu aud nimic altceva decat astfel de stiri, nu au in fata nimic altceva decat astfel de “modele” de viata…

Datorita acestei mizerii ridicate la pret de normalitate RoMilitary va continua seria “Eroii Romaniei” prin prezentarea saptamanala a unor oameni cu totul desosebiti, oameni despre care copiii nostri ar trebui sa invete la scoala, oameni si fapte care sunt cu adevarat modele de urmat pentru noi toti, dar mai ales pentru tanara generatie.

Din pacate nu am reusit sa gasesc mai multe informatii despre maiorul Ioan Pălăghiță si va rog pe voi daca aveti mai multe informatii sa le postati sub forma de comantariu, acestea urmand sa fie apoi integrate in articol.

Daca toata lumea este pusa pe distrugerea identitatii nationale si pe pervertirea mentalitatii romanilor, noi incercam sa facem exact invers: sa aducem in fata Eroii ai Neamului Romanesc, exemple de vitejie si daruire pentru Tara, exemple de devotament si sacrificiu suprem, adica oameni care si-au pus datoria morala fata de Tara mai presus de propria viata! Sursa: RomaniaMilitary

32 de vizualizări

Susțineți presa independentă. Ne puteți sprijini printr-o donație prin PayPal:

LASA UN COMENTARIU