“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
GENERAL

Elena CEAUȘESCU și AFACEREA NESTLÉ. Cum a RATAT România comunistă un contract de MILIOANE de dolari. SECRET DE STAT

ion mihai pacepa si stapana sa elena ceausescu

În anii ’80, pe când Mircea Malița era ambasador în Elveția, la Berna, distinsul matematician și diplomat aranjase o afacere extraordinară pentru România comunistă: un contract cu firma elvețiană Nestlé.

Amintirile academicianului Mircea Malița, care ieri a împlinit venerabila vârstă de 91 de ani, sunt savuroase: „În acei ani eram ambasador la Berna și, în baza relațiilor mele, am aranjat cu Nestlé să construiască o fabrică de lapte praf în România. Au venit elvețienii la București, au fost aproape să bată palma. Se discutase inclusiv despre extinderea fabricii, să facă și supe. Până la urmă, s-au înțeles cu ungurii. Au câștigat generații bune de pe urma ei. Motivul pentru care nu s-au înțeles cei de la Nestlé cu românii este uluitor”.

Mircea Malița și Margaret Thatcher, în 1971, în Anglia – întîlnire la nivel înalt. Ea era ministrul Educației în Insulă, el în România comunistă

Numărul vacilor, secret de stat

Intră în scenă Elena Ceaușescu. „Statul român a refuzat să spună numărul vacilor din regiune care urmau să fie prinse în această afacere. Era secret de stat! Iar Elena Ceaușescu a spus: «Noi, care suntem maeștri în chimie, să învățăm să facem supe de la elvețieni… N-avem nevoie de ei!». Degeaba mă zbăteam afară să întreprindem ceva acasă, dinspre București veaneau numai gafe de genul acesta. Ridicol! Căderea României era de neoprit”, rememorează Malița.

VEZI SI: REVOLUTIA ne-a scapat de PLANUL DIABOLIC al lui CEAUSESCU prin care ROMANIA se transforma in camp de EXPERIMENTE

Schimburi de un miliard de dolari cu America

Matematician, diplomat comunist, ambasador al României în SUA, profesor universitar și academician, Mircea Malița a fost, până la urmă, mazilit de cuplul dictatorial. În 1984 a fost rechemat în țară, din America, izolat, urmărit și dezonorat. „Era un moment de vârf al relațiilor cu Reagan (n.r. – președintele SUA). Aveam cea mai mare cifră de comerț din istorie pe America, un miliard de dolari. Din care 75% era exportul nostru și un sfert era importul nostru. «Doamna» Ceaușescu s-a mâniat pe mine din cauza contextului politic. Eu calculam și arătam cât pierdeam din cauza greșelilor politice. Ea, însă, susținea că sunt omul americanilor, că trag sfori pentru mine, personal. Am fost chemat acasă, nici tu pașaport, interdicție cu străinii, fetele (n.r. – Malița avea trei fete) făcute zob, au anulat doctoratul uneia… A fost groaznic! Ea făcea totul. Nu puteai ajunge la Ceaușescu. Era perioada când ea nu dădea voie să ajungă la el nici măcar telegramele personale. Începuse o degradare totală”.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.