Efectul devastator al noptilor albe asupra organismului

Un studiu prezentat marți de cercetători suedezi arată cu mai multă claritate efectele nocive pe care le are o noapte albă – adică nedormită – asupra creierului, ceea ce ar trebui să-i determine pe petrecăreții de revelion să meargă la culcare mai devreme.

Specialiștii în neurologie de la Universitatea din Uppsala au analizat sânge prelevat dimineața de la 15 bărbați tineri, cu o stare generală bună de sănătate, dintre care unii dormiseră peste noapte opt ore, iar ceilalți deloc. La aceștia din urmă, s-a constatat o creștere cu circa 20% a concentrației a două molecule, enolaza specifică neuronală și proteina S-100B, scrie Agerpres.

Or, ‘numărul acestor molecule crește de regulă în sânge când apar leziuni cerebrale’, a notat într-un comunicat coordonatorul studiului, Christian Benedict.

Cu alte cuvinte, ‘privarea de somn poate favoriza procesele de neurodegenerescență’, iar ‘o noapte cu un somn bun poate fi de importanță critică pentru menținerea sănătății creierului’, a adăugat cercetătorul suedez.

Studiul ce urmează să fie publicat în revista Sleep vine după ce un altul publicat în octombrie în revista americană Science a conchis că somnul accelerează eliminarea toxinelor de la nivelul creierului, inclusiv a beta-amiloidului, care, prin acumulare, favorizează dezvoltarea bolii Alzheimer, conform cercetătorilor de la universitatea Rochester.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile