Efectele devastatoare ale consumulului de etnobotanice: Tara noastra a inregistrat o crestere majora

Numărul persoanelor infectate cu HIV/SIDA în urma consumului de droguri injectabile a crescut progresiv în România în ultimii patru ani, de la 3% din totalul cazurilor noi depistate în 2010, la 29% cazuri noi depistate în 2013.

Deși România se află în continuare în zona central-europeană cu incidență scăzută a infecției HIV, în cursul anului 2012 s-a înregistrat o creștere alarmantă a cazurilor noi pe grupa de vârstă 15-24 ani, se arată într-un comunicat de presă al MSD România remis joi, scrie Agerpres.

„Conform ultimelor date publicate de ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) și de Biroul Regional OMS pentru Europa, s-a înregistrat o creștere de 8% a cazurilor noi de infecție HIV/SIDA în anul 2012 în Europa, față de anul 2011. Țara noastră a înregistrat o creștere majoră a numărului de bolnavi printre consumatorii de droguri (‘etnobotanice’) care au dobândit virusul prin utilizarea în comun a seringilor.

După cum se știe, efectul etnobotanicelor este de mai scurtă durată, ceea ce duce la creșterea numărului de injectări (10-20 de ori pe zi). Folosirea în comun a seringilor conduce la co-infecții HIV/VHC (76%) sau HIV/VHC/VHB (11%)”, precizează dr. Mariana Mărdărescu, medic primar Boli Infecțioase, șef secție Imunodepresie copii și adolescenți la Institutul Național de Boli Infecțioase ‘Prof. Dr. Matei Balș’.

Potrivit sursei citate, în România, principala cale de transmitere a infecției HIV rămâne cea sexuală (aproximativ 50% dintre cazurile noi, depistate în anul 2012), la polul opus aflându-se transmiterea materno-fetală (3% dintre cazuri).

La nivel global, la sfârșitul anului 2012, numărul total de persoane infectate cu HIV/SIDA a ajuns la aproximativ 38 de milioane.

Realitatea TV

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.