La fiecare final de an, revista The Economist realizeaza un clasament al tarilor in functie de posibilitatea unor revolte sociale in anul care urmeaza. De data asta, Romania este plasata in categoria tarilor cu grad mare de risc.
Romania e in clasa cu un risc ridicat de revolta pentru 2014, alaturi de tari ca Brazilia, Belarus, Bulgaria, Turcia, Ucraina, China, Croatia, Spania, Iran, potrivit analizei The Economist.
Potrivit lui Laza Kekic, de la Economist Intelligence Unit (EIU), scaderea economica este una din cauzele principale ale revoltelor sociale, dar nu explica in intregime izbucnirea acestora.
„Declinul veniturilor si somajul la cote mari nu sunt intotdeauna urmate de revolte. Doar cand problemele economice sunt acompaniate de alte elemente de vulnerabilitate, exista risc de instabilitate. Acesti factori pot fi inegalitatea intre venituri, guvernarea proasta, tensiuni etnice si o istorie a revoltelor. De o din ce in ce mai mare importanta in aceste vremuri incepe sa fie neincrederea in guverne si institutii, de fapt o criza a democratiei”.
The Economist masoara anual riscul de revolta sociala in 150 de tari din toata lumea. Potrivit acestei masuratori, 65 de tari sunt in categoria de risc mare si foarte mare sa prezinte miscari sociale in 2014. In comparatie cu acum cinci ani, exista 19 tari in plus care au intrat in aceasta categorie. Orientul Mijlociu si Africa de Nord, Europa de Sud si Balcanii sunt in mod special vulnerabile in 2014.
Tarile cu risc foarte scazut sunt Austria, Luxemburg, Danemarca, Japonia, Norvegia. Tari cu risc scazut sunt Polonia, Australia, Noua Zeelanda, Cehia si Statele Unite. Cuba e o tara in care nu se asteapta mari proteste, la fel ca in Ungaria, Franta, Serbia, Rusia sau Marea Britanie.
Tarile cu risc foarte ridicat sunt Argentina, Grecia, Egipt sau Venezuela.
Aceste predictii nu sunt infailibile. Se credea despre Thailanda ca se afla in zona de risc mediu in 2013 dar in ultimele saptamani protestatarii au inconjurat casa contestatului premier Yingluck Shinawatra.
Demonstratiile au inceput in noiembrie, dupa o controverstata lege a amnistiei trecuta de camera inferioara a Parlamentului thailandez.
Asadar, inegalitatile sociale si disputele politice vor face, ca in fiecare an, ca oamenii sa se adune si sa protesteze. Avansul tehnologic va determina ca rezistenta sa fie coordonata cu mai mare usurinta decat in trecut prin intermediul telefoniei. Care vor fi, deci, liderii internationali ce vor plati cu functia lor in 2014 pentru deciziile lor politice?
Sursa: Ziare.com
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: