E85, numele tău e Moarte!

„Să conduci întotdeauna în așa fel încât să poți preveni accidentarea ta și a celorlalți participanți la trafic”, se arată în manualul de conducere rutieră. Un sfat cât o viață, cu valoare de normă, pe care unii îl respectă cu fiecare pornire, cu fiecare centură pusă. Dar ce se întâmplă atunci când vinovatul de serviciu nu e nici mortul, nici teribilismul și nici alcoolul, ci…drumul?

E drept că majoritatea accidentelor au la bază încălcări grave ale legislației rutiere: o depășire periculoasă, o manevră bruscă, alcoolul asociat cu viteza excesivă, pierderea controlului asupra direcției, o pătrundere inexplicabilă pe contrasens. Dar cum ar fi dacă pe E85, de pildă, n-ar exista..contrasens? Cum ar fi dacă cineva ne-ar feri de noi înșine și ar monta separatoare de sens, ca-n toate țările civilizate, și ar opri baia de sânge de pe acest drum al morții? De ce trebuie să plătim cu viețile inconștiența altora, când soluția este la îndemâna noastră?

Am văzut mai mulți oameni morți în accidente produse la Buzău decât au văzut toți miniștrii Transporturilor la un loc, de la Revoluție încoace. Prin 2012, în curba de pe variantă se murea ca pe front. Ajunsesem nici să nu mai întreb IPJ-ul care a fost dinamica producerii accidentului, pentru că era întotdeauna aceeași: pătrundere pe contrasens, impact frontal, morți. Văd și acum cadavrele acoperite cu folia aurie. Ultimele victime au fost o fetiță de 13 ani și bunicul ei, striviți într-o Dacie Nova, după un impact frontal. La scurt timp, autoritățile au montat separatoare de sens din beton. De atunci până acum, nu s-a mai produs niciun accident. Niciun mort, nicio dramă, niciun semnal de alarmă. Doar cruci.

Dar șoselele românești au continuat să-și ia tributul de sânge. Numai pe E85 au murit, în ultimii ani, zeci de oameni nevinovați. Decesele rezultate în urma accidentelor rutiere sunt o constantă pe această rută considerată de către unii șoferi una „de mare viteză”. În realitate, E85 este un drum cu o singură bandă, pe care moartea stă la pândă în fiecare secundă.

DN2 E85 şi-a câştigat, în ultimii ani, renumele sumbru de „şoseaua morţii”. Poliţişti, ONG-uri sau oameni simpli au atras de multe ori atenţia că şoseaua e subdimensionată pentru valorile prea mari de trafic. Din nefericire, rămâne singura cale de legătură între Moldova şi capitala ţării.

Ieri, două vieți ar fi fost salvate, dacă pe E85 ar fi existat separatoare de sens. Un șofer în vârstă de 79 de ani a întors pe linie continuă, fiind lovit în plin, din spate, de o Skoda ce rula cu viteză. Șoferul Loganului și soția sa, în vârstă de 76 de ani, au decedat.

Probabil o să mă întrebați: „Ok, dar ce mai căuta la volan la 79 de ani, și cu o proteză de plastic în loc de mână?”. Răspunsul nu ține însă de șoferul de ieri, pentru că mâine, cineva poate întoarce chiar în fața dumneavoastră, iar victimele să nu mai fie din mașina care a greșit. Cine o să vă protejeze de greșeala celorlalți șoferi? Vă spun eu: Nimeni. Cel mult, cititorii vor compătimi familia, iar în amintirea dumneavoastră vor spune, pentru o zi sau două, zicala clasică: „Bietul de el! A murit nevinovat..”.

Sursa: Reporter Buzoian

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *