E PRAPAD! CICLONUL din Marea Neagră a lovit deja România. COD GALBEN si ROSU în mai multe regiuni

Ciclonul din Marea Neagră a lovit deja România! Meteorologii anunță că vântul va bate şi cu 90 de kilometri pe oră și că urmează trei zile de ploi torențiale, furtuni și vijelii. Minivacanţa de Rusalii a românilor aflați pe litoral a fost distrusă.

Ciclonul din Marea Neagră a lovit deja România! Dată fiind intensitatea crescută a fenomenelor meteo, meteorologii îi avertizează pe românii din zonele vizate de trecerea furtunii să stea în case și să se pună la adăpost.

Ciclonul a produs deja inundații catastrofale la sud de Dunăre, în Bulgaria, unde bulevardele orașului Ruse au fost invadate de ape.

Ciclonul din Marea Neagră a lovit deja România! Plouă năprasnic în Dobrogea
România este lovită, chiar în acest moment, de ciclon. Plouă năprasnic în localitățile Fântânele, Dorobanțu şi Cogealac din Constanța, precum şi în mai multe zone din Tulcea.

Elena Mateescu, directorul ANM, a avertizat că Dobrogea, Muntenia şi jumătatea sudică a Moldovei sunt zonele spre care se va îndrepta ciclonul.

Meteorologii anunță că vântul va bate şi cu 90 de kilometri pe oră. Urgia nu a ajuns încă la Constanța, însă este pe drum.

Urmează trei zile de ploi torențiale, furtuni și vijelii.

Iar minivacanţa de Rusalii a românilor aflați pe litoral este distrusă, arată antena3.ro.

În acest moment, pe litoral plouă, bate vântul și nu se înregistrează mai mult de 18 grade. Turiștii nu se aventurează pe plajă, nici măcar pentru o scurtă plimbare pentru a se bucura de aerosoli.

Cod galben și cod roșu
Mai multe cluburi și plaje care urmau să aibă un program special în acest weekend, de Rusalii, au anunțat deja prin intermediul rețelelor sociale că toate evenimentele se anulează.

În județul Constanța plouă, iar meteorologii au emis o avertizare cod galben de vreme rea.

”Ploaia va începe încă din această noapte în Bucureşti, dar intensitatea precipitaţiilor mai mari, inclusiv în zona Capitalei, ne aşteptăm să fie mâine, de la ora 16, până la 22. Ceea ce este mai important este faptul că partea de sud-est a ţării, vorbim aici de Dobrogea, cele două judeţe, vorbim de Bărăgan, sudul Moldovei.

Este posibil aici în această parte a ţării şi în această noapte să înregistrăm cantităţi importante de precipitaţii, pentru că aceste şase judeţe din partea de sud-est, până mâine dimineaţă se vor afla sub incidenţa atenţionării meteorologice de cod galben. Nu va fi cod roşu generalizat.

Mâine luăm în considerare actualizarea zonei avertizării meteorologice pentru zona de sud-est. Este posibil să extindem codul galben, în funcţie de traiectorie analizăm modelele.

În analiza acestor situaţii nu luăm în considerare nu numai modelele la scară globală, ci şi modelele pe arie limitată, cu o rezoluţie fină care să surprindă tocmai, posbilitatea ca între anumite zone, să observăm perioadele cu intensitate maximă a precipitaţiilor. Este posibil să extindem zona de cod galben, luând în considerare nu numai Dobogea, Muntenia, ci şi jumătatea sudică a Moldovei.

Dinamica ciclonului este foarte rapidă
Dinamica ciclonului este foarte rapidă și crește tocmai datorită aportului de vapori de apă din Marea Neagră, pentru că el este blocat acolo. Aici sunt ingredinetele principale. Un astfel de ciclon retrograd este responsabil de cele mai mari inundații care s-au produs în Dobrogea sau în Moldova în 2015, 2017, 2018, pe același tipar de evoluție de vreme.

De ce este spectaculos? Dobrogea este în general o zonă secetoasă. Media cantităților de precipitații pentru Dobrogea înseamnă 50-60 l/mp pentru luna iunie, cea mai ploioasă lună a anului în țara noastră. Deja media precipitaților în această zonă până în prezent este de 78,2 l/mp. Am depășit media climatologică pe parcursul acestei săptămâni și la acest moment, Dobrogea, cea mai secetoasă zonă a țării, se situează pentru luna iunie din acest an, pe locul 5.

Ne amintim, anul anterior, Dobrogea a înregistrat un record la polul opus: cel mai secetos an agricol. De aici vine spectacolul diferențelor fenomenelor meteorologice extreme.

După o primăvară cea mai rece, a șasea primăvară cea mai rece din istoria măsurătorilor în țara noastră, avem perioada prezentă, de la 1 iunie și până în prezent, cea mai rece perioadă iunie, din istoria măsurătorilor în România. -2,7 grade Celsius, abatere termică.”, a mai spus Elena Mateescu, directorul ANM, joi seară la Antena 3.

Ploi cu caracter torenţial
Ciclonul s-a format iniţial în Marea Mediterană, iar apoi şi-a făcut apariţia în Marea Neagră.

“Da, s-a format în Marea Mediterană. Practic, el este responsabil de ceea ce s-a întâmplat la nivelul ţării noastre încă de marţi, când am emis primele avertizări meteorologice de cod galben şi portocaliu pentru jumătatea estică a ţării, pentru că aşa cum anunţam în toate întâlnirile noastre anterioare, anticipam pentru jumătate estică a ţării cantităţi de precipitaţii importante, pentru că ciclonul mediteranean în sine este responsabill de ploi cu caracter torenţial.

Practic, ceea ce arătaţi dumneavoastră aici, este acest vânt rotaţional în spirală şi ochiul format, el determină acolo responsabilitatea, în funcţie de gradientul şi vaporii de apă, acum blocat în Marea Neagră şi tocmai acest surplus de vapori de apă alimentează şi generează aceste cantităţi importante de precipitaţii.

Avertizări meteorologice de vreme severă imediată
Cred că definiția în sine a ciclonului înseamnă, într-adevăr, responsabilitatea în ceea ce privește producerea acestor cantități importante de precipitații, a intensificărilor de vânt pe parcursul ploilor, ca să fim mai expliciți, pentru că vitezele, datorită acestei circulații rotaționale a vântului în ochiul ciclonului.

Deja el este prezent şi afectează acum partea de sud-vest a ţării, deja ştim că până în această seară la ora 21 este în vigoare acea avertizare meteorologică de cod galben pentru Oltenia, pentru partea de vest a Munteniei, nu în ultimul rând sudul Banatului, al Crişanei, al Transilvaniei.

Această atenţionare meteorologică de cod galben a fost amendată până în prezent la această oră de opt avertizări meteorologice de vreme severă imediată şi un cod roşu pentru zone din Mehedinţi.

El s-a format în Mediterană şi a avut o traiectorie de la vest către est. Este blocat acum în Marea Neagră, fiind retrograd”, declara, joi, Elena Mateescu, potrivit sursei citate.

Sursa; capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!