E o bombă biologică! Raed Arafat anunță la ce ne expunem cu toții

Raed Arafat dă cea mai proastă veste în privința coronavirusului. Acesta a vorbit despre persoanele asimptomatice, dar și despre proiectul de lege al ministerului Sănătății.

Proiectul legii privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic conţine prevederi vizând „mai multe ipostaze”, iar decizia în ceea ce priveşte internarea pacienţilor asimptomatici infectaţi cu noul coronavirus o poate lua Ministerul Sănătăţii, spune Raed Arafat.

„Această lege vorbeşte de mai multe ipostaze. La COVID, Ministerul Sănătăţii poate emite oricând un ordin care spune că pacienţii asimptomatici pot sta acasă. Dar sunt alte boli care, dacă nu internezi bolnavii obligatoriu, ai lansat o bombă biologică în mişcare. Şi dacă pacientul poate refuza această internare, înseamnă că noi am creat o problemă de risc sanitar public”, a explicat Arafat, care a dat drept exemplu bolnavii de tuberculoză.

Măsura este deja aplicată în ţări precum Irlanda, Finlanda, iar, în ceea ce priveşte bolnavii de COVID-19, Ministerul Sănătăţii poate decide un mecanism.

„Despre COVID-19 se poate discuta cu Comisia de tratamente din Ministerul Sănătăţi, care să stabilească un alt mecanism, altul decât cel stabilit acum, că bolnavul COVID asimptomatic să stea acasă, cu nişte reguli clare. Acest lucru se rezolvă la Ministerul Sănătăţii, cu Comisia de tratament destinată bolii COVID. Legea trebuie să ne permită să luăm aceste măsuri, dar nu trebuie să fie aplicate sută la sută COVID-ului”, a completat oficialul MAI.

Arafat spune că un pacient asimptomatic poate infecta familia, chiar şi în acest stadiu. „Problema este destul de complexă. (…) Faptul că este asimptomatic nu anulează transmisibilitatea”, a atras atenţia Arafat.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *