E JALE | Tulburări de coagulare a sângelui depistate și după vaccinarea cu Pfizer sau Moderna. 40 de cazuri raportate până în ianuarie


La o zi după ce a primit prima doză a vaccinului anti-Covid Moderna, Luz Legaspi, în vârstă de 72 de ani, a sesizat că i-au apărut vânătăi pe brațe și picioare și a dezvoltat vezicule sanguinolente la nivelul gurii. A fost internată în New York pe 19 ianuarie, cu un caz sever de trombocitopenie imună – o lipsă de trombocite, o componentă sanguină esențială pentru coagulare.

Aceeași afecțiune a dus la moartea doctorului Gregory Michael, de 56 de ani, obstetrician din Miami Beach, ale cărui simptome au apărut la trei zile după ce a primit vaccinul Pfizer/BioNTech, în ianuarie. Tratamentele nu au reușit să-i readucă la normal nivelul de trombocite, iar după două săptămâni în spital a murit din cauza unei hemoragii cerebrale.

Nu se știe dacă tulburările sunt legate de vaccinurile anti-Covid. Peste 31 de milioane de oameni din Statele Unite au primit cel puțin o doză și 36 de cazuri similare au fost raportate către sistemul guvernamental de înregistrare a evenimentelor adverse la vaccin, VAERS, până la sfârșitul lunii ianuarie. Cazurile au implicat fie vaccinul Pfizer/BioNTech, fie pe cel Moderna, singurele două autorizate până la acel moment în Statele Unite.

Pfizer a luat în considerare
Oficialii din cadrul Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au declarat că analizează rapoartele, dar că, până în prezent, incidența evenimentelor în cazul persoanelor vaccinate nu pare mai mare decât cea găsită în mod normal la populația americană, deci cazurile ar putea fi întâmplătoare. În general, vaccinurile sunt considerate sigure. Un număr mic de reacții alergice severe au fost raportate, dar sunt tratabile, iar ratele sunt în concordanță cu cele raportate pentru alte vaccinuri, spun autoritățile de reglementare.

Citiți și:  MĂCEL: 3.964 de morți și 162.610 leziuni, date extrase din baza de date europeană a reacțiilor adverse ale „vaccinurilor” C0VID-19

Pfizer a spus că ia „foarte în serios rapoartele despre evenimentele adverse” și a adăugat că a luat În considerare cazurile de trombocitopenie raportate de pacienții vaccinați. „Colectăm informații relevante pentru a le împărtăși cu FDA. Până în acest moment, nu am reușit să stabilim o asociere cauzală cu vaccinul nostru”.

Moderna monitorizează
Moderna nu a abordat problema tulburărilor de coagulare, dar a declarat că „monitorizează continuu siguranța vaccinului, folosind toate bazele de date” și păstrează constant legătura cu autoritățile de reglementare.

Hematologii cu experiență în tratarea trombocitopeniei imune spun că suspectează că vaccinul joacă un rol. Cazurile ar putea fi extrem de rare, posibil rezultatul unei predispoziții necunoscute a unor persoane de a reacționa la vaccin prin dezvoltarea unui răspuns imun care le distruge trombocitele. Tulburarea a apărut, rareori, la persoanele care au primit alte vaccinuri, în special pe cele împotriva ROR (rujeolă-oreion-rubeolă).

Ce spun medicii
„Cred că este posibil să existe o legătură”, a declarat dr. James Bussel, hematolog și profesor emerit la Weill Cornell Medicine, care a scris peste 300 de articole științifice despre tulburări ale trombocitelor. „Se întâmplă și în cazuri unor vaccinuri cunoscute și utilizate intens. De ce se întâmplă, nu știm”.

Împreună cu dr. Eun-Ju Lee, au trimis un articol într-un jurnal medical, legat de 15 cazuri raportate în cazul persoanelor vaccinate anti- Covid, pe care i-au identificat prin căutarea în baza de date a guvernului sau prin consultarea altor medici care tratează pacienții. Raportul oferă informații despre tratamente și îndeamnă medicii să raporteze cazurile. De asemenea, observă că este prea devreme să concluzionăm dacă pacienții afectați vor avea recuperări de durată sau recurențe ale problemei trombocitelor.

Citiți și:  Vaccinul AstraZeneca provoacă, de fapt, o nouă boală. Denumită „VIPIT” de cercetătorii germani, este un tip de tromboză nemaintâlnit până acum

Câțiva dintre pacienți au avut anterior tulburări trombocitare sau alte afecțiuni autoimune care i-ar fi putut face vulnerabili, spune dr. Bussel. Oamenii pot avea nivelul de trombocite scăzut, fără a dezvolta simptome și este posibil ca, în unele cazuri, vaccinul să scadă nivelul și mai mult, până la punctul în care carența devine evidentă, provocând vânătăi sau sângerări, afirmă dr. Bussel.

Dr. Jerry L. Spivak, expert în tulburări sanguine de la Universitatea Johns Hopkins, declară că legătura cu vaccinul pare reală, dar „cazurile vor fi extrem de rare”.

Ce este trombocitopenia imună
În forma sa cea mai comună, trombocitopenia imună este o boală autoimună care afectează aproximativ 50.000 de persoane din Statele Unite, potrivit unui grup de sprijin pentru pacienți. Afecțiunea se dezvoltă atunci când sistemul imunitar atacă trombocitele sau celulele care le creează, din motive necunoscute. Uneori urmează o boală virală ce poate persista luni de zile sau poate deveni cronică. În general, este o afecțiune tratabilă.

LASA UN COMENTARIU