E alertă medicala in Europa: Măsuri DURE pentru a limita infectările cu variola maimuței

Comisia Europeană a anunțat că este pregătită să ia măsuri mai drastice după ce OMS a declarat stare de urgență globală din cauza variolei maimuței. Aproape 17.000 de cazuri au fost înregistrate în Europa în doar câteva luni, iar boala s-a transmis și la copii.

Comisia Europeană a anunțat, sâmbătă, că este pregătită să intensifice răspunsul blocului comunitar în faţa variolei maimuţei, după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat stare de urgenţă mondială din cauza creșterii alarmante a numărului de cazuri în Europa.

„Astăzi, OMS a declarat variola maimuţei ca fiind o urgenţă de sănătate publică la nivel mondial. Am monitorizat în mod activ situaţia încă din prima zi, iar vaccinurile împotriva variolei maimuţelor sunt deja livrate către statele noastre membre. Suntem pregătiţi să intensificăm răspunsul UE’“, a scris comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, pe contul său de Twitter.

Citiți și:  Informația momentului la nivel european. Comisia Europeană a dat ordinul! E vizata si Romania

Multe cazuri în Europa
Variola maimuței este endemică în Africa, dar a apărut la finele lunii mai și în Europa, care acum a devenit epicentrul infectărilor. Au fost înregistrate aproape 17.000 de cazuri și cinci decese.

Spania este cea mai afectată țară, cu 2.835 de cazuri, urmată de Germania (1.924), Franţa (912), Regatul Ţărilor de Jos (656) şi Portugalia (515), majoritatea cazurilor implicând „grupuri de bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi cu vârste între 18-50 de ani”.

În România primul caz de variola maimuței a fost despitate în 13 iunie. Numărul infectărilor a ajuns la 20, ultimul caz fiind depistat chiar astăzi. ”În afara Africii 99% din cazurile raportate sunt la bărbaţi”, a declarat miercuri dr. Rosamund Lewis, principalul expert al OMS, potrivit Agerpres.

Citiți și:  Lovitură URIASA pentru oamenii din MApN, MAI și SRI: Comisia Europeană cere reforma pensiilor militare

Au apărut cazuri și la copii
Nivelul de alertă a fost ridicat și din cauza faptului că variola maimuței a fost depistată până acum la șase copii, semn că se poate transmite la persoanele apropiate, mai ales dacă acestea petrec mult timp împreună și folosesc aceleași prosoape sau așternuturi.

Simptomele care pot apărea sunt următoarele: erupții cutanate veziculoase, care pot provoca prurit (mâncărimi) sau leziuni pe orice parte a corpului (inclusiv în jurul organelor genitale și anusului), febră, durere în gât, ganglioni limfatici măriți în volum, durere de spate, durere musculare și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *