Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită:
INTERNATIONALNOUTATISTIRI

Dupa referendumul din Crimeea, acum si Transnistria doreste unirea cu Rusia

trans1

După referendumul din Crimeea, prin care peste 95 la sută din populaţia peninsulei de la Marea Neagră a votat unirea regiunii separatiste din Ucraina cu Rusia, a venit rândul autorităţilor din Transnistria să agite spiritele la graniţa estică a celui de al doilea stat românesc. Preşedintele sovietului suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a expediat o adresare preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narâşkin, în care solicită examinarea posibilităţii de aderare la Rusia a regiunii transnistrene. Informaţia a fost furnizată de BBC, cu referire la publicaţia rusească Vedomosti.

Mihail Burla a mai adăugat că autorităţile de la Tiraspol nu pot organiza un referendum privind alipirea la Rusia în baza legilor Republicii Moldova, deoarece acestea nu funcţionează în Transnistria.

În septembrie 2006 administraţia de la Tiraspol a organizat un referendum privind aderarea la Federaţia Rusă, aminteşte televiziunea Publika din Basarabia. Rezultatele plebiscitului nu au fost, însă, recunoscute de comunitatea internaţională. La vremea respectivă, 97% dintre alegătorii din regiunea separatistă au optat pentru alipirea Transnistriei la Rusia.

Ambasadorul Ucrainei în Moldova, Serghei Pirojkov, a declarat recent că “după ce Rusia va ocupa un teritoriu din Ucraina, va dori şi regiunea transnistreană”.transnistria (1)

Transnistria, fâşie de pământ între Nistru şi Ucraina, este privită la nivel internațional ca o regiune a Moldovei, dar în fapt s-a autoptoclamat ca teritoriu de sine stătător sub numele de “Republica Moldovenească Nistreană”, cu capitala la Tiraspol, în data de 2 septembrie 1990. La 25 august 1991 sovietul suprem al RMN a adoptat Declarația de Independență a noii republici. La două zile distanţă, pe 27 august 1991, parlamentul de la Chişinău a adoptat Declarația de Independență a Republicii Moldova, al cărei teritoriu cuprindea și raioanele din stânga Nistrului. Acest lucru a dus la tensiuni în regiune şi chiar la un scurt război, în 1992, în urma căruia şi-au pierdut viaţa aproximativ 1.500 de persoane. În acel conflict au luptat de prartea separatiştilor Armata a 14-a de gardă sovietică, dar şi voluntari ruşi sau ucrainieni. La 21 iulie 1992 a fost semnat un acord de încetare a focului.

Conform recensământului din 2004, 32 la sută din locuitori s-au declarat români sau moldoveni, dintr-un total de peste 550.000.

Transnistria supravieţuieşte economic în special datorită ajutorului acordat de Moscova şi traficului de arme. Regiunea continuă să aibă pe teritoriul său trupe militare “de menţinere a păcii” ruseşti. Nicio ţară din lume nu a recunoscut independenţa autoproclamată a acestui teritoriu. Sursa: FrontPress.ro 

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

2 comentarii

Lasă un răspuns

Articole conexe

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.