Duminică se joacă Finala Campionatului Mondial de Fotbal Feminin: SUA vs Olanda

Finala Cupei Mondiale la fotbal feminin, ediția 2019, se joacă între SUA și Olanda, pe 7 iulie, de la ora 18:00, la Lyon. Meciul pentru locurile 3-4 are loc cu o zi înainte, la Nisa, între Anglia și Suedia.

Naționala feminină a Statelor Unite este campioană mondială en titre, iar cea a Olandei este campioană europeană en titre, așa că finala mare promite să ofere un spectacol fotbalistic cu adevărat special. Pe un site cu predicții s-a scris că SUA va învinge la o diferență de minim două goluri, dar Olanda nu trebuie subestimată.

A treia finală consecutivă pentru SUA

SUA joacă a treia finală consecutivă de Cupă Mondială. Contra Olandei, din echipă va face parte cu siguranță starul Megan Rapinoe, o fotbalistă cu profil ofensiv care a înscris 5 goluri în actuala ediție a competiției și care a absentat în semifinala cu Anglia din cauza unei accidentări. Din primul „unsprezece” al americancelor nu va lipsi Alex Morgan, care are în palmares Cupa Mondială, medalia de aur la Jocurile Olimpice, titluri de campioană națională. Până acum, a înscris 107 goluri pentru echipa națională și a fost nominalizată în prima echipă ideală din fotbalul feminin, alcătuită de sindicatul internațional al fotbaliștilor (FIFPro) pe baza voturilor jucătoarelor din întreaga lume. Singura jucătoare care are șanse mai mici să joace este Rose Lavelle, care a făcut întindere în timpul semifinalei cu Anglia.

Olandezele sunt campioane europene

La rândul ei, reprezentativa Olandei are „pedigree” de campioană. În 2017, „portocalele” au devenit campioane europene după un 4-2 impresionant în finala cu Danemarca. Lieke Martens a fost desemnată jucătoarea competiției. Aceasta a înscris două goluri până în prezent în această ediție a Cupei Mondiale, cea mai bună marcatoare a olandezelor fiind Vivianne Miedema, cu trei reușite. Revenind la Martens, trebuie spus că ea a fost înlocuită în timpul semifinalei cu Suedia, din cauza unei accidentări. Presa scrie că va juca în finală, dar nu este sigur sută la sută. Olanda are al treilea atac al competiției, cu 11 goluri în șase meciuri disputate, după SUA (24 de goluri) și Anglia (12 goluri). 

CUM A AJUNS SUA ÎN FINALĂ

Faza grupelor

13-0 cu Thailanda, 3-0 cu Chile, 2-0 cu Suedia

Optimi de finală

2-1 cu Spania

Sferturi de finală

2-1 cu Franța

Semifinale

2-1 cu Anglia

CUM A AJUNS OLANDA ÎN FINALĂ

Faza grupelor

1-0 cu Noua Zeelandă

3-1 cu Camerun

2-1 cu Canada

Optimi de finală

2-1 cu Japonia

Sferturi de finală

2-0 cu Italia

Semifinale

1-0 cu Suedia

Lyon, oraș de referință pentru fotbalul feminin

Finala mare a Cupei Mondiale este găzduită de Lyon, un oraș cu rezonanță în fotbalul feminin. Echipa locală a câștigat al șaselea trofeu al Ligii Campionilor în ultimii zece ani învingând-o cu 4-1 pe FC Barcelona, în luna mai a acestui an. Lyon este unul dintre cele mai puternice cluburi din fotbalul feminin, oferindu-le jucătoarelor contracte profesioniste și cele mai bune condiții de pregătire. Până acum a câștigat 17 titluri de campioană națională și 10 cupe ale Franței. Orașul „omolog” din SUA este Portland.

În timpul unui seminar organizat de UEFA, președintele lyonez Jean-Michel Aulas a declarat că a înființat echipa feminină în 2004 cu gândul de a avea o structură asemănătoare cu cea masculină, cu resurse egale. Fanii sunt entuziasmați de echipa feminină, venind la stadion în număr mare cu fiecare ocazie. 

UEFA dă mai mulți bani pentru fotbalul feminin

UEFA a anunțat că suma acordată fiecărei federații naționale asociate pentru dezvoltarea fotbalului feminin va fi majorată cu 50% din anul 2020, ajungând la 150.000 de euro pe an. „Perspectivele pentru fotbalul feminin sunt nelimitate. Obiectivele principale pentru acest sector sunt mărirea numărului de participante și accentuarea rolulului femeilor în fotbal”, a declarat Aleksander Ceferin, președintele UEFA. În prezent, aproximativ 1,3 milioane de fotbaliste sunt legitimate la cluburile europene.

O curiozitate: șapte dintre cele opt echipe naționale care au ajuns în „sferturile” Cupei Mondiale de anul acesta sunt afiliate la UEFA: Norvegia, Anglia, Franța, Italia, Olanda, Germania și Suedia. Singura echipă din afara „bătrânului continent” a fost SUA.

Finala Cupei Mondiale de la Lyon este a doua din istorie în care se întâlnesc două naționale antrenate de femei (Jill Ellis – SUA, Sarina Wiegman – Olanda). Doar nouă dintre cele douăzeci și patru de echipe care au luat startul în această competiției aveau antrenoare. „Femeile trebuie să aibă curaj să facă alegeri și să își asume riscuri pentru roluri mai importante, trebuie să arătăm că avem calități”, a spus Wiegman.

Același discurs „revoluționar” l-a avut și Emma Hayes, despre care s-a spus că o va prelua pe Chelsea Londra, după plecarea lui Maurizio Sarri: „Este o chestiune de timp până când o femeie va arbitra în Premier League și este o chestiune de timp până când o femeie va antrena o echipă masculină”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.