Dronele vor fi folosite de autorități în lupta cu noul coronavirus. Cum vor funcționa

În lupta cu noul coronavirus, autoritățile vor folosi și drone. Cu ajutorul lor vor veghea din aer dacă purtăm măști și păstrăm distanța în zonele aglomerate.

Alte drone vor duce medicamente în zonele aflate în carantină ori vor preleva probe din zone contaminate pentru a nu fi puși oameni în pericol.

Drona este atât de inteligentă încât, de exemplu, dacă identifică un grup mare de oameni, poate să calculeze distanţa dintre ei ca să vadă dacă sunt respectate normele de siguranţă. În plus, poate să stabilească dacă fiecare persoană poartă sau nu mască. În cazul în care masca lipseşte, trimite imagini în timp real unui operator care, la rândul lui, anunţă poliţia ca să meargă să îi amendeze. Le transmite localizarea.

Răzvan Bălaşa, operator dronă: ”Recunoaşte destul de bine trăsăturile feţei pentru că am folosit o bază uriaşă cu poze cu persoane care au sau nu au mască. El nu ştie doar că este o persoană care poartă sau nu mască, dar nu ştie cine este, operatorul pur şi simplu vede o persoană care poartă sau nu masca într-o zonă în care ar trebui să poarte sau nu”.

Citiți și:  Dr. Vasile Astărăstoae: Transparență și onestitate publică în pandemia COVID-19

În unele cazuri nu va mai fi nevoie ca medicii să intre în zonele contaminate pentru a le da sfaturi celor suspectaţi că s-au infectat. Prin intermediul dronelor, pot vorbi cu ei de la distanţă. De asemenea, dronele pot măsura inclusiv temperatura şi pot citi numerele de înmatriculare ale maşinilor care nu ar avea ce cauta în anumite zone.

Cătălin Pascale, Coordonator: ”De exemplu această dronă poate ateriza în curtea unui spital o zonă contaminată, carantinat cineva deja a preluat probele biologice, vine la dronă încarcă încărcătura aici avem un display care explică persoanei cum să procedeze cum să se apropie de drone cum să deschidă compartimentul special pentru probe biologice se încarcă. Persoana pleacă de lângă dronă.

Citiți și:  Dr. Vasile Astărăstoae: Transparență și onestitate publică în pandemia COVID-19

Ion Dragoş Guta, director de proiect: ”Ținând cont că vrem să respectăm dreptul la intimitate al cetăţenilor tot ce facem noi ţinând de procesarea imaginilor, detecţia normelor impuse de autorităţi. Cei de la sol sunt ajutaţi în sensul că li se indică faptul că există un risc într-o anumită direcţie şi este rolul echipelor operaţionale de la sol să investigheze mai departe”.

Specialiştii institutului naţional de cercetare şi dezvoltare aerospaţială au conceput aceste aparate în 3 luni. Ar trebui să fie folosite de la începutul lunii viitoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.