Drept la replica acordat deputatului PSD – Aurelia Cristea

acr

Stimate domnule redactor-șef/editor-coordonator,

Deputatul PSD Aurelia Cristea doreşte să dezmintă informaţiile apărute în articolul publicat sambata, 1 august 2015, pe site-ul Nationalisti.ro, referitoare la articolele 61 şi 62 din Codul de Procedură Fiscală: http://www.nationalisti.ro/2015/08/anaf-obliga-la-plata-romanii-din-strainatate-e-jale-pentru-cei-de-acolo/

În virtutea dreptului la replică, și ținând cont de faptul că nu mi-a fost solicitat punctul de vedere în legătură cu un subiect în care sunt menționată, vreau să fac următoarele precizări:

Articolele 61 şi 62 din Codul de Procedură Fiscală, pentru ale căror reintroducere am militat* nu sunt de natură să îi prejudieze pe românii din străinătate, care muncesc cinstit, ci se referă la permiterea schimbului de date între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi instituţiile bancare în cazul rezidenţilor români suspectaţi de evaziune fiscală. Prevederile acestea permit depistarea marilor evazionişti fiscali, cei ale căror conturi în off-shore-urile din străinătate nu puteau fi verificate până acum de statul român.

 *Cele două articole au fost prevăzute în proiectul iniţial, depus la Senat, a Codului de Procedură Fiscală, ca parte a proiectului de schimb automat de date între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi instituţiile bancare.

Este vorba de proceduri mai simple pentru recuperarea banilor neimpozitaţi, aflaţi în conturi ascunse în paradisuri fiscale” în străinătate, de la cei care fac evaziune fiscală ÎN România, adică fură din banii contribuabililor cinstiţi! Este vorba de o măsură normală în toate țările europene, de urmărire și descoperire a MARII evaziuni fiscale, de recuperare a prejudiciilor în cazurile MARI de corupție! 

Date complete referitoare la potenţiali mari evazionişti se transmit deja către Oficiul de Spălare a Banilor, entitate însărcinată cu aplicarea Directivei nr. 60/2005 a Consiliului Uniunii Europene privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor şi a finanţării actelor de terorism, obligatorie pentru România.

Aceste informaţii vor ajunge în curând şi la ANAF, care le va putea corela cu acelea din dosarele de mare evaziune şi le va putea transmite altor 52 de ţări, care, la rândul lor, vor pune la dispoziţia autorităţilor române date simliare, despre cei bănuiţi de evaziune fiscală. Asta prevede, pe scurt, Acordul de Schimb de Informații Financiare și Fiscale, încheiat în toamna anului trecut, la iniţiativa ministrului german de Finanţe, de 53 de ţări, printre care şi România. Acordul va intra în vigoare din 2017 şi, până atunci, trebuie pregătit terenul, adică legislaţia în domeniul combaterii marii evaziuni fiscale, reglementarea instrumentelor de recuperare a prejudiciilor, pentru a fi mai operative- iar asta  fac prevederile articolelor 61 şi 62 din Codul de Procedură Fiscală. Repet, nu au nicio legătură cu românii din diaspora!

În al doilea rând, românii rezidenți în alte state sunt protejați de tratatele internaţionale ÎN VIGOARE semnate de România cu majoritatea statelor lumii privind dubla impunere, potrivit cărora nimeni nu poate plăti taxe, în acelaşi timp, în ţara de rezidenţă şi în cea de origine.

invit să citiți integral articolele la care se face referire (paginile 35, 36 si 37) aici:

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2015/pr385_15.pdf

De asemenea, regăsiţi mai jos link-urile către comunicatele de presă trimise în lunile mai şi iunie 2015 pe tema REintroducerii celor două articole în Codul de Procedură Fiscală:

http://www.aureliacristea.ro/comunicat-de-presa-nu-lasa-i-evazioni-tii-sa-scape-schimbul-de-date-intre-anaf-i-banci-trebuie-reintrodus-in-codul-de-procedura-fiscala-art-772/

http://www.aureliacristea.ro/comunicat-de-presa-articolele-61-i-62-au-trecut-de-prima-etapa-din-dezbaterea-codului-de-procedura-fiscala-art-771/

 

Va multumesc,

Aurelia Cristea

deputat PSD Cluj

 

3 vizualizări

Susțineți presa independentă. Ne puteți sprijini printr-o donație prin PayPal:

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

LASA UN COMENTARIU