FOTO: Dr. Ion Sarion, rememorand iadul coloniilor penitenciare din Insula Mare a Brailei

ion-sarion1

Ieri, un reputat fost detinut politic anticomunist al AFDPR, filiala Buzau, Ion Sarion, a raspuns la o solicitare a TVR 2 de a se deplasa pe locul fostei colonii penitenciare de la Salcia, din Insula Mare a Brailei. Aici, in vecinatatea putinelor ruine ramase ale coloniei penitenciare, domnia sa a rememorat evenimentele pline de tragism care au avul loc in coloniile penitenciare de la Salcia, Periprava si Stoienesti.

Prin bunavointa lui Alexandru Munteanu, producator la TVR 2, alaturi de echipa de filmare s-a deplasat si un jurnalist de la News Buzau. Grupul s-a deplasat apoi in satul Agaua (comuna Frecatei), unde se afla o cruce comemorativa a celor care si-au gasit sfarsitul in coloniile penitenciare in urma exterminarii prin munca fortata la  constructia digului existent aici. Trebuie sa spunem insa ca nici la ora actuala locurile terorii de tip stalinist nu sunt nici macar marcate pentru a pastra amintirea rezistentei si doar stradania meritorie a unor realizatori de emisiuni mai poate adauga ceva in Cartea Memoriei. Se pare ca acest popor vrea sa uite sau, mai grav, nici macar nu este interesat de sacrificilul celor care au visat la o societate normala, ancorata in valorile democratiei.

Ion Sarion, actualmente medic primar la Spitalul de Psihiatrie din Sapoca, a fost arestat pe 25 septembrie 1958, fiind acuzat ca a fost membru al unei organizatii subversive din cadrul Facultatii de Medicina din Bucuresti. In fapt, acest grup de medicinisti  purta discutii politice si isi manifestau solidaritatea cu revolutionarii maghiari, care au denuntat regimul de tip stalinist, in contextul evenimentelor din 1956. Condamnat la 8 ani de  inchisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”, domnul Sarion a fost inchis la Jilava – fortul 13, la Gherla si in coloniile de munca Periprava si Salcia si fost eliberat in 1964. Doctorul Ion Sarion a facut parte din cunoscutul Lot „Victor Gordan”.

Pe data de 29 ianuarie 1959 au fost formulate concluziile de invinuire a studentilor medicinisti, in frunte cu Victor Gordan si Ion Sarion, dosar care a fost instrumentat de catre anchetatorul de Securitate lt. maj. Marian Boaca. Victor Gordan, Ion Sarion, Eusebiu Munteanu, Dorin Palade, Emanoil Plesa, Valerian Dragoi si Octavian Stoican au fost acuzati  de „uneltire contra ordinii sociale”, Doru Dobrescu – pentru difuzare de publicaţii interzise de regimul comunist, iar Ecaterina Petricu (soacra unuia dintre anchetati) – de „favorizare de infractor”.

Potrivit sentintei 1363/1959 a Tribunalului Militar Bucuresti, au fost date urmatoarele  pedepse: Victor Gordan -10 ani, Ion Sarion – 8 ani, Eusebiu Munteanu – 8 ani, Dorin Palade – 7 ani, Emanuel Plesa, Octavian Stoican, Valerian Dragoi – 6 ani, iar Doru Dobrescu si Ecaterina Petricu – 3 ani.  – Articol de Adrian Constantin – NewsBuzau

ion-sarion-jilava

Urmăriți acest site pe Telegram și pe Google News

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *