DOLIU Unul dintre cei mai importanți oameni din istoria lumii A MURIT

Unul dintre cei mai importanți oameni ai KGB-ul sovietic s-a stins din viață. A fost cunoscut pentru rolul său de agent dublu și totodată a fost o adevărată legendă.

Este vorba despre fostul agent dublu britanic George Blake, celebra „cârtiţă” care a spionat pentru KGB-ul sovietic în anii ’50 ai secolului trecut. Acesta s-a stins din viață la vârsta de 98 de ani. Anunțul a fost făcut de agenţiile de presă ruse, citate de Agerpres.

„Astăzi, legendarul ofiţer de informaţii George Blake nu mai este. El ne iubea sincer ţara, admira realizările poporului nostru în timpul celui de-al doilea Război Mondial”, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de informaţii externe ale Rusiei (SVR), Serghei Ivanov, pentru agenţia de presă TASS.

George Blake a fost membru al rezistenţei în Olanda în timpul celui de-al doilea Război Mondial, apoi agent al MI6 (serviciile de informaţii externe britanice), în perioada Războiului Rece. De asemenea, agentul dublu şi-a oferit serviciile sovieticilor în anii 1950 după ce fusese martorul bombardamentelor americane asupra populaţiei civile în Coreea.

De menționat este faptul că Blake a furnizat KGB numele a sute de agenţi şi a dezvăluit existenţa unui tunel secret în Berlinul de Est folosit pentru a-i spiona pe sovietici.

42 de ani de închisoare
Povesta sa de viață este una cu adevărat interesantă. Acesta a fost denunţat de un agent dublu polonez și a fost condamnat în 1961 la 42 de ani de închisoare în Marea Britanie, însă a reușit să evadeze din închisoare cinci ani mai târziu cu ajutorul unei scări din funie şi al colegilor de celulă.

George Blake a reușit să traverseze Cortina de Fier prin Republica Democrată Germană (RDG) şi a ajuns în Est. Salutat ca un erou la Moscova, Blake a primit din partea serviciilor de informaţii ruse gradul de colonel.

Totuși, din cauza informațiilor transmise sovieticilor, au fost distruse majoritatea operațiunilor MI6 din Europa de Est. Interogat după arestare, el a declarat: „Nu știu ce am predat, pentru că au foarte multe lucruri”.

În ciuda dezmembrării URSS, căreia şi-a dedicat viaţa, acesta nu şi-a regretat niciodată faptele.

De menționat este faptul că George Blake era ultimul supravieţuitor al unei generaţii celebre de agenţi dubli britanici, „cârtiţe” pe care URSS a reuşit să le recruteze în plin Război Rece.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *